NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dankinje i Amerikanke

Biti žena preduzetnik nije komplikovano samo na Balkanu. Iskustva žena preduzetnika iz razvijenog sveta takođe pokazuju da su žene neravnopravne u dobijanju kredita, da najčešće vode veoma mala preduzeća, ali i da se neke velike banke opredeljuju za posebne kreditne linije namenjene ženama preduzetnicama, jer urednije vraćaju kredite i realnije planiraju svoje poslovne ciljeve.

      Prema analizi danske Agencije za trgovinu i industriju objavljenoj u septembru 2000. godine, žene čine trećinu preduzetničke populacije u Danskoj, ali nailaze na niz barijera u poslovanju od kojih su najveće finansijske prirode. Žene najčešće biraju uslužne delatnosti koje banke nerado kreditiraju. Preduzetnice koje se javljaju bankama s malim projektima često moraju da odgovore na pitanja iz privatnog života koja se muškarcima nikada ne postavljaju. Suzdržanost žena u postavljanju svojih poslovnih ciljeva se u oceni njihovih projekata u bankama smatra znakom nedostatka samopouzdanja. Žene nemaju dobro izgrađenu mrežu poslovnih poznanstava u bankarskom svetu.
       Prema nalazima američkog Centra za istraživanje ženskog preduzetništva, od ukupnog broja preduzeća u SAD, u 38 odsto vlasnice su žene, a firme sa preko 100 zaposlenih koje one vode, rastu stopom koja je šest puta brža od ostatka privrede.
       Centar jednom godišnje organizuje okrugli sto na kome se razmatraju pobedničke strategije za poslovanje sa ženama preduzetnicama. Takvom okruglom stolu 2001. godine prisustvovali su predstavnici nekih od najvećih američkih korporacija, konsultantskih kuća i banaka kao što su AT&T, Dilojt Tuš, banke J.P. Morgan Čejs, First junion nešnel bank, Ford, Salomn Smit Barni i mnoge druge.
       First junion ima investicioni fond za rast ženskih preduzeća, osnovan je 1997. godine i raspolaže sa 30 miliona dolara. Banka je preuzela obavezu da u narednih pet godina plasira pet milijardi dolara u poslove sa ženama preduzetnicama. “Ženska preduzetnička veza” je kreditna linija Flit Boston finansial korporejšn sa fondom od dve milijarde dolara. Vels Fargo raspolaže kreditnom linijom za žene, u vrednosti od milijardu dolara godišnje.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu