NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Beokult najgledaniji
       Prema istraživanju agencije Strateški marketing, od svih emisija koje se bave kulturom na domaćim televizijama, najveću gledanost ima Beokult, program koji se emituje svake subote od 17.25 do 18.05 na Prvom programu RTS-a. Odmah posle nje je emisija Metropolis, koja takođe pripada Redakciji za kulturu RTS-a.
       Zanimljivo je reći da je Beokult postigao do sada najveći indeks gledanosti (2,67), koji prema dosadašnjim istraživanjima nije zabeležila nijedna emisija iz kulture. Metropolis je na drugom mestu (2,06), a treći je Svitac BK Televizije (1,17).
      
       Kodeks
       Predstavnici svih relevantnih novinarskih udruženja u Crnoj Gori potpisali su u Podgorici, u prostorijama Instituta za medije Crne Gore, Kodeks novinara s nadom da je to početak profesionalnijeg rada novinara i medija. Kodeks su potpisali Udruženje novinara Crne Gore, Udruženje profesionalnih novinara Crne Gore, Nezavisni sindikat novinara Crne Gore, Asocijacija nezavisnih štampanih medija Crne Gore, Udruženje nezavisnih elektronskih medija Crne Gore i Asocijacija mladih novinara Crne Gore. Potpisnici se nadaju da će etički principi pomoći prevazilaženju podela u okviru novinarske profesije u Crnoj Gori i ujedno da će se novinari, ubuduće, isključivo rukovoditi istinom i principima profesije, a ne političkim, verskim ili drugim ubeđenjima. U Kodeksu novinara Crne Gore navedeno je 12 osnovnih principa kojima novinar treba da se rukovodi. Između ostalog, u njemu se navodi da je dužnost novinara da poštuje istinu i istrajno traga za njom, ali i da ima pravo na neometano prikupljanje i saopštavanje informacija, kao i na slobodan komentar i kritiku.
      
       Amandmani
       Više medijskih organizacija i Skupština Vojvodine predložili su amandmane na Predlog zakona o radio-difuziji koji bi srpski parlament trebalo da razmotri po hitnom postupku na vanrednoj sednici u junu. Udruženje za razvoj privatne radio-difuzije “Spektar” i Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV), uz podršku Medijskog tima G17 plus utvrdili su zajednički predlog - devet amandmana, a odvojene amandmane pripremili su vojvođanska skupština i Asocijacija nezavisnih medija (ANEM). Prema rečima generalnog sekretara udruženja “Spektar” Slobodana Đorića, amandmani “Spektra”, AEMV-a i Medijskog tima G17 plus odnose se na članstvo u savetu buduće regulatorne agencije, naknadu za emitovanje programa, reklame i pravo stanica na emitovanje programa do stupanja zakona na snagu. On je rekao da su ti amandmani dostavljeni Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, posle sastanka koji je nedavno održan u tom odboru s predstavnicima medijskih asocijacija.
      
       Zakon
       Turski predsednik Ahmet Nadžet Sezer odobrio je zakon o medijima koji je u turskoj javnosti izazvao oštru polemiku zbog odredbi o direktnoj kontroli sadržaja na Internetu. Turski parlament je prošle nedelje, posle duge i žive rasprave usvojio bez imena taj zakon, čije je prvo izglasavanje u junu prošle godine blokirao šef države. Zakon predviđa stroge kazne za objavljivanje netačnih informacija na Internetu, koje bi prethodno trebalo da prođu cenzuru.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu