NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

SANU za ontologiju

Odeljenje za društvene nauke SANU podržalo zahtev Udruženja studenata filozofije Jugoslavije da se predmet Ontologije izučava i predaje na filozofskim fakultetima

      Kada se ovaj broj NIN-a pojavi u četvrtak na kioscima, Odeljenje za filozofiju Filozofskog fakulteta trebalo bi da je održalo svoju sednicu. Da li će se, i tom prilikom kao na prethodnoj sednici, prećutati pismo Odeljenja društvenih nauka SANU u kojem se preporučuje da Ontologiju ne bi trebalo izbacivati iz programa studija filozofije u Kapetan Mišinom zdanju?
       Da podsetimo: Odeljenje za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu predložilo je Naučno-nastavnom veću da se na studijama filozofije ukine predmet Ontologija. Veće je tu sugestiju i prihvatilo.
       Tim povodom Udruženje studenata filozofije Jugoslavije održalo je tribinu pod ciničnim naslovom: Da li je ontologija filozofska disciplina? Ubrzo potom, usledilo je i potpisivanje studentske peticije za Ontologiju.
       Nedavno je grupa studenata filozofije napisala i Otvoreno pismo i uputila ga rektoru, dekanu, Naučno-nastavnom veću, Ministarstvu za više i visoko obrazovanje i Odeljenju društvenih nauka SANU.
       U Otvorenom pismu studenata, između ostalog, piše:
       Smatramo da je ukidanje fundamentalne filozofske discipline krajnje nefilozofski čin. Ontologija se predaje na četvrtoj godini i predstavlja sintezu filozofskih učenja i ontološkog pojmovlja koje se sluša na prethodnim godinama. Otuda ukidanje Ontologije znači nasilno uništenje akademskog studija filozofije. Jedini argument koji se iznosi u ovom predlogu - da je literatura iz ovog predmeta sadržana u okviru drugih predmeta - neodrživ je, pošto se ukidanjem Ontologije ruši celina filozofskog obrazovanja. To je kao da se, na primer, na Medicinskom fakultetu ukida Anatomija pošto se izučavanje određenih organa ljudskog organizma ponavlja i na drugim predmetima. Uostalom, na evropskim filozofskim fakultetima (a filozofija je evropski izum i tradicija) Ontologija, po pravilu, predstavlja jedan od temeljnih predmeta.
       Mi, dolepotpisani, verujemo da će Odeljenje za filozofiju Filozofskog fakulteta poništiti ovaj predlog i umesto pukog glasanja položiti račun filozofskoj i kulturnoj javnosti o utemeljenosti sopstvene odluke.
       Ovo Otvoreno pismo potpisalo je dvadeset i dva studenta završnih godina studija.
       Za sada, odgovor studentima stigao je samo iz Srpske akademije nauka i umetnosti. Na skupu Odeljenja za društvene nauke SANU koji je održan 26 marta, razmotreno je Otvoreno pismo grupe studenata Odeljenja za filozofiju Filozofskog fakulteta u kojem se protestuje protiv odluke da se iz programa studija filozofije ukine predmet Ontologija koji se predaje na četvrtoj godini i koji studenti smatraju jednom od fundamentalnih filozofskih disciplina.
       Odeljenje za društvene nauke SANU je, posle kraće rasprave, podržalo studentski zahtev i smatra da bi Ontologija kao predmet trebalo da se izučava i predaje na filozofskim fakultetima. Da li će se protivnici ontologije iz Kapetan Mišinog zdanja oglušiti i o akademike, saznaćemo veoma brzo.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu