NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Hladni rat

      Svetski mediji su sa dosta ironije dočekali formulaciju dvojice predsednika Putina i Buša da je njihovo nedavno potpisivanje sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja u Moskvi zapravo tek sada pravi završetak “hladnog rata”, iako se zvanično smatra da je okončan novembra 1990. godine.
       Novinari su čak izračunali da je to najmanje jedanaesto proglašenje kraja hladnog rata.
       Ne poričući do kraja značaj ovog sporazuma, u svetskoj javnosti čulo se još nekoliko razloga da radost može da bude pomućena. Pesimisti su skrenuli pažnju da nuklearne rakete u stvari nisu uništene, već da su samo razmontirane i pohranjene. Oni smatraju da rakete mogu ponovo da budu časkom montirane. Osim toga, nisu uvereni da nisu dostupne nekim potencijalnim teroristima. A zna se da su teroristi glavna opasnost savremenog sveta, pre svega zemalja dvojice potpisnika sporazuma Amerike i Rusije.
       Ako je ovo ipak kraj hladnog rata, onda je to i poslednja prilika da se podsetimo šta to beše “hladni rat”.
       Pronašao sam dve definicije u inostranim leksikonima, a one glase: “Stanje ni rata ni mira između Istoka i Zapada 40-ih i 50-ih godina” i “Neprijateljstvo bez oružanog sukoba posle Drugog svetskog rata, koje se ispoljavalo u pretnjama, besomučnoj propagandi, subverzivnim političkim aktivnostima, ekonomskim sankcijama itd., pre svega između SSSR-a i zemalja Varšavskog pakta s jedne strane i zapadnih sila, sa SAD na čelu s druge strane, posle Drugog svetskog rata”.
       Termin cold njar prvi je upotrebio američki finansijski magnat Bernard Baruh (1870-1965) u govoru koji je održao 16. aprila 1949. godine u Kolumbiji (Severna Karolina). Tom prilikom je konstatovao - “mi smo usred hladnog rata”. Baruh je bio prijatelj Vinstona Čerčila, i dobrovoljni neplaćeni savetnik trojice američkih predsednika Vilsona, Ruzvelta (Roosevelt, prezime koje se, uzgred budi rečeno, verovatno, na opšte iznenađenje onih koji to ne znaju, izgovara Rozevelt; ali šta je sad tu je, nema povratka) i Trumana.
       Imenica rat je srodna sa staroindijskom reči rtis i helenskom reči eris, eridos sukob. Poznata je priča o boginji Eridi, koja je bacila jabuku razdora na Pelejovoj i Tetidinoj svadbi i time dala povod da započne Trojanski rat.
       Pridev hladan upotrebljavali su već stari Sloveni u obliku hold, s tim da joj je indoevropski koren geld. Srodan je sa engleskim pridevom istog značenja cold i nemačkim kalt.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu