NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Važna je desetka

Na Svetskom fudbalskom šampionatu u Južnoj Koreji i Japanu gotovo da zanemarljiv broj važnih igrača nosi “desetku” na dresu

      Fudbalski hroničari su utvrdili i zapisali da je najbolji igrač u ekipi onaj koji nosi “desetku” na leđima dresa. Da li je uvek baš tako, u prošlosti nije bilo teško zaključiti, ako sledimo, na primer, ovaj redosled: Pele, Maradona, Puškaš,Sivori, Bobi Čarlton, Fric Valter, Necer, Rivera, Platini, Piri, Ziko, Gulit, Mateus, Kempes u svetu, a kod nas, Vujadinović, Bobek, Šekularac, Galić, Stojković “Piksi”, Savićević... Svi oni na svoj način bili su šampioni.
       Pravilo da “desetka” pripada najboljem i da je on organizator igre, paker, dribler, često golgeter i u svemu “duša tima”, prvi je prekršio Johanes Hendrikus Krajf, igrač slavnog “Ajaksa”, pa “Barselone” i holandske reprezentacije kada se početkom sedamdesetih godina prošlog veka pojavio u dresu sa brojem “14”. Na istoj onoj poziciji u igri koja pripada “desetki”. Zašto je to učinio Krajf? Priča kaže da mu je taj dres podarila na početku karijere majka koja je bila čistačica u prostorijama “Ajaksa”.
       Na Svetskom fudbalskom šampionatu u Južnoj Koreji i Japanu gotovo da zanemarljiv broj važnih igrača nosi “desetku” na dresu. Italijani kažu da je “centrokampisto” igrač sredine terena i vođa tima. U dresu “azura” to je Frančesko Toti, a u timu četvorostrukog šampiona sveta to je Rivaldo koji nosi “desetku” nenadmašnog Pelea. Pa, opet obojica nisu klasični igrači sredine terena već fudbalski rečeno - gol igrači.
       Uoči 17. po redu svetskog fudbalskog šampionata, nacionalni fudbalski savez Argentine uljudno je zamolio Svetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) da u njihovom timu broj “deset” bude izbrisan iz spiska igrača. Zbog Dijega Armanda Maradone, koga oni smatraju najboljim igračem na svetu svih vremena...
      
       Nestašni “gaučo”
       FIFA je glatko odbila predlog Argentinaca. Kažu da je to zabranio predsednik Jozef Sep Blater uz obrazloženje - da bi onda svaka reprezentacija ili klub zahtevao da zbog sopstvene igračke legende bude izbrisan iz registra broj na dresu u kome je stekao slavu.
       Maradona je u Argentini odavno postao mit, a za života nikada nije uspeo da se iskupi za sve svoje ekscese. Fudbalsku veličinu niko u svetu Maradoni nije osporio, ali je ostao u svemu nestašni “gaučo”. On je nesumnjivo bio najbolji fudbaler na svetu osamdesetih godina. Danas je gojazni klovn koji očajnički želi da se razlikuje od običnog smrtnika. Maradona se iz siromaštva uzdigao do bogatstva. Koincidencija, da je rođen u bolnici koja nosi ime “Evita Peron”. Pored toga, klub u kome je zaigrao bio je “Boka juniors”, u najsiromašnijem delu grada gde žive pristalice čuvene Evite i generala Huana Perona. Kao i Evita, i Maradona nikada nije mogao da vidi nesklad između svog lika “šampiona siromašnih” i činjenice da se razmeće bogatstvom.
       Na Kubi, gde provodi veći deo slobodnog vremena, nedavno se kako kaže, obratio Svevišnjem “da još nije spreman da ode na nebo”. Poznato je da na ovom egzotičnom ostrvu Fidela Kastra nestašni “gaučo” pokušava da se otrgne iz “čeljusti” kokaina.
      
       Pukovnik Eči
       U periodu pedesetih godina minulog veka Ferenc Puškaš bio je najslavnija “leva noga” sveta. Ipak, nije postao šampion. Mađarska reprezentacija, nazvana još “laka konjica”, predvođena Puškašom, nije osvojila Svetski fudbalski šampionat 1954. u Švajcarskoj. Mađari su u predtakmičenju “rasturili” SR Nemačku (8:3), ali su poklekli u finalu od istog protivnika (2:3).
       Pukovnik po činu, iz milošte nazvan još Eči (bata) godine 1956. napravio je prebeg iz komunističkog zagrljaja u Španiju - Franciska Franka. Dve godine je zbog toga morao da pauzira da bi u slavnom “Real Madridu” nastavio sjajnu karijeru sa “desetkom” na leđima. Nikada pre i posle njega “Real” nije imao u timu “desetku” kakav je bio Ferenc Puškaš. To danas nema ni reprezentacija Španije ali i većina reprezentacija na šampionatu u Južnoj Koreji i Japanu.
       Edson Arantes do Nascimento Pele se i danas smatra “nekrunisanim” kraljem fudbala u svetu. U Brazilu se već decenijama grozničavao traži njegov naslednik. Proglašavali su Brazilci mnoge igrače novim Peleom, uglavnom bezuspešno. Verovali su da je to Artur Antuneš Koimbra, zvani Ziko, koga su još prozvali “Beli Pele”. Igrao je Ziko na tri šampionata sveta i nije sa reprezentacijom Brazila osvojio nijednu titulu. Bio je u jednom momentu, prelazeći iz “Flamenga” u italijanski klub “Udineze” za 2,5 miliona dolara, najskuplji igrač na svetu.
       Mišel Platini je oborio taj rekord prelazeći iz “Sent Etjena” u “Juventus”. Za “desetku” francuske reprezentacije gazda “Fijata” Đani Anjeli izdvojio je 6,5 miliona dolara. Danas slavne “desetke” nose Rivaldo, Frančesko Toti, Francuz alžirskog porekla Zinedin Zidan, ali je teško prognozirati da će bilo ko od njih biti proglašen za igrača svetskog šampionata. I drugi brojevi i odlični igrači žele da budu u japanskom gradu Jokohami kada se 30. juna igra finalna utakmica svih fudbalskih finala u svetu.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu