NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kašmir

      Kolebao sam se da li da za temu ove kolumne uzmem neki pojam vezan za svetsko prvenstvo u fudbalu ili Kašmir. Onda sam na prvoj strani nedeljne “Politike” video uspelu karikaturu Jovana Prokopljevića. Predstavnici svih naroda sveta guraju se ispred velikog panoa sa rasporedom utakmica (Meksiko - Ekvador, Japan - Rusija, itd.), a desno, na istom zidu, dvojica Azijata u maskirnim uniformama ispisuju učesnike u “utakmici” Pakistan - Indija.
       Pikanje lopte, čija se uzbuđenja okončavaju sa ponekom ozbiljnom povredom i ubistvom ili samoubistvom nekog razočaranog navijača, prati ceo svet, a veliki deo čovečanstva je ravnodušan prema sukobu koji, po procenama vojnih stručnjaka, preti da pobije oko deset miliona stanovnika planete.
       Do napetosti je došlo ko zna koji put u vezi sa Kašmirom, teritorije koja je prilikom dekolonizacije 1948. godine “privremeno” pripala jednim delom Pakistanu, a drugim delom Indiji.
       Kako je reč o pretežno muslimanskom stanovništvu, muslimanski Pakistan ima pretenzija i na indijski deo. Indija opet teži pripajanju Kašmira sebi, teritorije koja je bila vekovima pod upravom indijskih radža.
       Živeći daleko od tih prostora čovek se onako površno pita šta će toj ogromnoj Indiji, pravom potkontinentu sa blizu milijardu stanovnika i tri miliona kvadratnih kilometara teritorije, još i Kašmir. Ali, kao i u sličnim slučajevima, kada se saznaju pojedinosti slučaj nije tako jednostavan.
       Do treće krize očigledno je došlo pod uticajem avganistanskih događaja. U indijskom delu Kašmira postoji pokret muslimanskog stanovništva, koji oni smatraju džihadom, svetim ratom, za pripajanje i tog dela Pakistanu. Sadašnja garnitura pakistanskih političara sa umerenim Mušarafom na čelu, kakav danas odgovara Americi, pod stalnim je pritiskom ekstremista u svojoj zemlji. Mnogi ga u zemlji gledaju podozrivo što je pomogao Americi da savlada talibanski Avganistan. A njegov pad značio bi dolazak na vlast protalibanskih elemenata.
       Najveća je opasnost što Pakistan i Indija imaju na raspolaganju atomsko oružje. Indijski premijer Atal Bihari Vadžpaji i pakistanski predsednik Pervez Mušaraf kunu se da neće pribeći atomskom oružju. Na nedavnom samitu svetskih lidera u Alma Ati (Kazahstan) obojica sukobljenih lidera bili su pod istim krovom. Ali prisutni Putin nije uspeo da ugovori susret.
       Reč kašmir je u Evropi bila poznatija kao plemenita tkanina koja se u toj zemlji pravi od kozje dlake. Reč je sanskritskog porekla. Kashyapamara, znači zemlja boga Kašijape. Kašijapa (kaćapa - “kornjača”) jedan je od sedmorice velikih rišija, prema legendi, božanski otac, neimar sveta i, sa mnogobrojnim ženama, praotac ljudi, božanskih bića i svih živih stvorenja na svetu.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu