NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko plati, nosi

Budući kupac društvenog kapitala B 92 neće moći da upravlja firmom bez saglasnosti zaposlenih - kaže glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće Veran Matić

      Radio-televizija B92 nalazi se pred novim izazovom. Ova medijska kuća uskoro će krenuti u privatizaciju i tako na svojoj koži iskusiti kako izgleda ono o čemu je dosad samo izveštavala.
       Prema rečima Verana Matića glavnog i odgovornog urednika RTV B92 ova kuća je trenutno društvo sa ograničenom odgovornošću u kojem su zastupljeni društveni i privatni kapital.
       “Privatizovan će biti celokupan društveni kapital, znači onaj deo imovine koji već danas nije u privatnoj svojini”, kaže Matić.
       Postupak privatizacije biće izveden u skladu sa Zakonom o privatizaciji koji za društvene firme predviđa aukcijsku privatizaciju. Praktično, to znači da će akcije ove firme biti iznete ne berzu i kupac će biti onaj ko za njih najviše plati. Privatizacijom će biti obuhvaćen celokupan sistem ove kuće.
       “Radio i televizija B92 razdvojeni su samo interno, unutar kuće. Spolja postoji samo jedan pravni subjekt. Predmet privatizacije je društveni kapital celog preduzeća. Dakle, privatizacija radija i televizije ide zajedno”objašnjava Matić.
       Po Matićevim saznanjima zasad postoji nekoliko interesenata za kupovinu društvenog kapitala ove kuće, a menadžment će pokušati da pronađe investitora koji bi mogao da bude dugoročan, strateški partner.
       Na pitanje da li će novi vlasnici imati uticaj na uređivačku politiku kuće Matić je izričit:
       “Ne, ni na koji način.”
       Radio-televizija B92 konstantno upozorava na neophodnost donošenja zakona o radio-difuziji i dodeljivanja stalnih frekvencija. Po mišljenju glavnog i odgovornog urednika privatizovani B 92 neće se naći ni u boljem ni u gorem položaju od ovog u kojem se sada nalazi pošto zakon kod dodele frekvencija pitanje vlasništva ne tretira ni kao otežavajuću ni kao olakšavajuću okolnost.
       “Koliko mi je poznato, zakon prvenstvo daje programskoj orijentaciji, a ona će ostati ista.”
       Privatizacija “na srpski način” najčešće podrazumeva isključivanje zaposlenih iz tog procesa i njihovo stavljanje pred svršen čin. Veran Matić uverava da se onima koji rade u B 92 to neće desiti.
       “Zaposleni u B 92 upoznati su sa ulaskom u privatizaciju našeg preduzeća. Oni će biti upoznati i sa tokom pregovora, ali ih neće neposredno voditi. Kada budu donesene odluke oni će moći i da se o njima izjasne.”
       Zaposleni u ovoj televiziji ne treba ni da strahuju od otpuštanja koje obično prati privatizaciju, dodaje Matić. “Mi nikada nismo bili tipična društvena firma sa prevelikim brojem zaposlenih. Budući kupac društvenog kapitala neće moći da upravlja firmom bez saglasnosti zaposlenih. Mi već sada imamo relativno mali broj zaposlenih pa uz investicije koje očekujemo pre možemo da očekujemo povećanje zaposlenih nego njihovo smanjenje”, objašnjava glavni i odgovorni urednik RTB B92.
      
       VLADAN STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu