NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Priznanje Stamenkoviću

      Vladimir Stamenković (1928), pozorišni kritičar NIN-a, i na ovogodišnjem Sterijinom pozorju je od Okruglog stola kritike dobio Nagradu za najbolju novinsku kritiku za tekst o predstavi “Paviljoni” koja je izvedena na 46. (prošlogodišnjem) Pozorju.
       Kritikom Mačke na usijanom limenom krovu Tenesija Vilijamsa, objavljenom u “Književnim novinama”, pre četrdeset i šest godina (marta 1956), profesor Stamenković je počeo da piše o pozorištu. Diplomirani pravnik(1953), pozorišni je kritičar NIN-a od septembra 1961, a na Fakultetu dramskih umetnosti redovni profesor dramaturgije od 1977.
       Vladimir Stamenković, čijim “sudovima ova kultura dobija meru koja u svakom času obavezuje” kako je Milan Vlajčić jednom napisao o njemu, autor je mnogih knjiga među kojima su i Pozorište kao organon znanja, Pozorište kao kraljevstvo eksperimenta, Pozorište u dramatizovanom društvu, Kraj utopije i pozorište.
       Dobitnik je Sterijinih nagrada: za izuzetan doprinos razvoju jugoslovenskog pozorišta (1996), za najbolju pozorišnu kritiku u prethodnoj sezoni (1997), za knjigu Kraj utopije i pozorište (2001).


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu