NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Jokohama

      Ne znam šta manje znam - pravila fudbala ili šaha, a o finesama i de ne govorimo.
       Međutim, začuđen nad samim sobom, već posle prvih dana Mondijala počeo sam da pratim šta se dešava na 17. svetskom prvenstvu u fudbalu u Japanu i u Južnoj Koreji. Zanimljiva je ta igra slučaja na terenu: kako dosadašnji prvaci odlaze sa prvenstva, a da nisu protresli ničiju mrežu, kako je zablistao jedan afrički tim i kako u drugi deo takmičenja nije probila nijedna momčad iz eks-socijalističke, a to znači nijedna slovenska zemlja. Od 1930. godine, kada je u Urugvaju održano prvo svetsko prvensto, nijedna istočnoevropska zemlja nije bila svetski prvak, osim što su Čehoslovaci (1934, 1962) i Mađari (1938,1954) igrali u finalu. A nijedno svetsko prvenstvo nije priređeno u Istočnoj Evropi niti uopšte na Istoku.
       Međutim, naredno svetsko prvenstvo u fudbalu ženskih timova održaće se naredne godine u Kini. Kineskinje su igrale finale 1999. godine sa pobednicama iz SAD, gde se i održalo takmičenje.
       Francuski komentatori u porazu svoje muške reprezentacije vide odraz grčevitih političkih prilika u toj zemlji poslednjih meseci. Što da ne! Sve se može povezati sa svačim na ovom svetu.
       Jokohama (joko bočna strana, a hama obala, žalo) lučki je grad velikog fudbalskog finala 30. juna.
       Ko ne zna geografiju zapitaće se kako to da se finale ne igra u glavnom gradu Japana Tokiju ("istočna prestonica", ime je dobio kada je 1868. godine prestonica Japana iz Kjota prebačena u grad koji se dotada zvao Edo, rukavac). To je tačno ako se misli doslovno - na uži Tokio.      
       Međutim, Jokohama je sa svojih tri miliona stanovnika, zvanični deo prestoničkog distrikta, takozvane šire tokijske oblasti, na oko četrdeset kilometara na jugu od centra Tokija. Do Jokohame se poslovički brzim japanskim prugama stiže za manje od pola sata, i to bez zakašnjenja.
       Preko ove luke i brodogradilišta obavlja se trećina japanskog izvoza. Izvozni aritikli su svila i riba u konzervama. Proizvodi čelik, motore i hemikalije.
       Međutim, Jokohama nije samo bučna luka, već i grad u kom se nalazi i Umetnički muzej sa bogatom zbirkom svetske moderne skulpture. Ne verujem da će ijedan navijač imati želju i vremena da ode i vidi nekog Henrija Mura u dalekom Japanu.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu