NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbija nije preduzeće

Zalažemo se za transparentan program privatizacije sa besplatnom podelom akcija stanovništvu

      Vlada u senci republičkoj vladi zamera da nije dovoljno liberalna, što spada među ređe primedbe. Obično se misli da je vlada preterano liberalna.
       - Proklamacije su jedno a delovanje drugo. U deklaracijama i izražavanjima želja Vlada Srbije se zalaže za jedan liberalni koncept, ali u stvarnosti ne propušta priliku da sudbinu privrede uzme u svoje ruke.
       U izjavama republički premijer čak naglašava da je Srbija jedno preduzeće, kome valjda vlada treba da napravi biznis-plan. To je jako daleko od liberalnog koncepta, a tome treba dodati i to da se čak i privatni preduzetnici ne usuđuju da preduzmu ozbiljan posao bez "jakih leđa" u vladi ili u nekoj od partija na vlasti.
      
       Kako vlada u senci hoće da poveže socijalnu odgovornost sa zahtevom za više liberalizma?
       - Liberalni koncept se ne protivi socijalnoj zaštiti. Međutim, jasno se odvaja socijalna politika od politike privrednog razvoja. Kada se te dve stvari pobrkaju (najbolji socijalni program je zaposliti preduzeća), dolazi do defekata koji su se dešavali u prošlosti. Privreda je pretrpana preduzećima nesposobnim da finansijski opstanu, a preduzeća pretrpana viškom radnika koji su socijalni teret.
      
       Koji su neposredni koraci koje vlada u senci preporučuje i koje će preduzeti?
       - To je pre svega omogućavanje zamaha privredne inicijative, naročito privatnog preduzetništva u malim i srednjim preduzećima. Sadašnja situacija koju odlikuju česte izmene zakona, upravljanje uredbama, retroaktivno dejstvo zakona i uredbi, česte kampanje u medijima kojima se zastrašuju preduzetnici ("Pink" - rušenje zgrade, zatim slučaj BK) stvaraju ambijent straha u kojem privatna inicijativa ne može da se razmahne. Tome doprinose i česte smene direktora pod pritiskom političkih funkcionera.
       Uključivanje naše zemlje u EU jeste osnovni politički i ekonomski cilj. Uvereni smo da se on ne može postići postojećim mehanizmima partijske države.
       Uspostavljanje vladavine prava i ambijenta pravne sigurnosti biće naš prioritetan zadatak, naravno uz podršku i stabilizaciju u monetarnoj i fiskalnoj politici. Zalagaćemo se za transparentan program privatizacije sa besplatnom podelom akcija stanovništvu kao i za to da se uz privatizaciju u najvećoj mogućoj meri reši pitanje restitucije, to jest povraćaj imovine oduzete posle rata.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu