NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Parapsihologija ipak postoji

Za vreme hladnog rata jedan američki naučnik uvežbavao je ekstrasense da “hvataju” tajne kretnje Sovjeta. Ni danas se ne odustaje od takvih pokušaja

      U mnogim zemljama sveta, parapsihologija nije priznata kao nauka, dok je, opet, u drugim ovaj ogranak psihologije čak uzdignut na nivo proučavanja na univerzitetima: u Evropi postoje katedre u Edimburgu, Oksfordu i Friburgu, dok se u Americi ova materija razmatra na mnogim mestima. Čak je za vreme hladnog rata CIA koristila ljude sa pojačanom osetljivošću za špijunažu, isto kao što je i KGB radio u Rusiji.
       “O tome tek sada može da se govori zahvaljujući nedavno donetom Zakonu o slobodi informacije”, tvrdi američki naučnik Rasel Targ, fizičar iz Palo Alta, pionir u razvoju lasera, koji je sa svojim kolegom Haroldom Pathofom na Institutu za istraživanja Stanford rukovodio programom telestezije, specijalnog dara koji ekstrasensu omogućava da zapaža stvari i pojave na velikim udaljenostima i opisuje događaje daleko u vremenu i prostoru. “Sve donedavno CIA nam je zabranjivala da o tome govorimo”, nastavlja on. “Naš posao između 1972. i 1992. bio je da stvaramo psiho-špijune za vladu u mirnodopske svrhe, da predvidimo eventualne vojne kretnje Sovjeta, odredimo njihove tajne lokalitete i predupredimo rat. Da bismo taj zadatak izvršili, služili smo se i već afirmisanim ekstrasensima i normalnim osobama koje su uvežbavane kako da upotrebe svest.”
       Koji su bili najzanimljiviji eksperimenti?
       - Po našim radnim protokolima, Hal Pathof i još jedan kolega išli bi do nekog ne mnogo udaljenog mesta, izabranog nasumice preko kompjutera, a ja bih ostajao u laboratoriji sa ekstrasensom. Pošto bi dospeo u stanje opuštenosti, ovaj bi opisivao mentalne slike vezane za lokalitet koji bi trebalo da pogodi. U nekim slučajevima CIA bi nam davala samo geografske koordinate (širinu i dužinu) nekog tajnog mesta, ne govoreći nam o čemu je reč. U oba slučaja naši ekstrasensi, kao na primer Pat Prajs, veoma obdareni policijski funkcioner, ili Ingo Svan, bili su u stanju da opišu ciljeve do najsitnijih detalja, sa neverovatnom preciznošću.
       Da li se sećate nekog izuzetnog “pogotka”?
       - Ova dva ekstrasensa su uvek pogađala i svaki put bismo bili ponovo iskreno iznenađeni. Sećam se da su ratne 1973, za vreme Jom Kipura, Izraelci trpeli velike gubitke, jer su Egipćani posedovali protivavionsku artiljeriju koja je za radare bila nevidljiva, a sa kojom su obarali njihove avione. Prajs je “video” kako Izraelci montiraju na krila svojih aviona neke naprave, to jest odašiljače za remećenje kola, koje su koristili protiv egipatskih radara i uspeli da promene dinamiku sukoba. Tako je i bilo. U narednim mesecima saznali smo da je ta modifikacija stvarno izvršena u maksimalnoj tajnosti. Na isti način saznali smo i za lokalitete gde su Sovjeti vršili isprobavanje novog oružja ili tajnih naprava. Sada, sa ovom novom svetskom situacijom, mislim da će CIA ponovo pokrenuti programe za psihološka istraživanja.
       Ali, vi niste radili samo za CIA.
       - Ne, iako me je plaćala vlada, moj osnovni posao nije bio da stvorim određeni broj špijuna, nego da razvijem program pomoću kojeg će se aktivirati paranormalne moći, pre svega moje. Te stvari su me privlačile još od detinjstva: tada sam se zabavljao igrajući se pogađanja misli i često mi se događalo da otkrijem ono što su osobe zamislile, neki broj, predmet. Kao naučnik, želeo sam da taj svet produbim naučnom metodologijom. Preokret u životu dogodio mi se kad sam se razboleo od teškog tumora i kada mi lekari nisu davali mnogo nade da ću poživeti. Umesto da otpočnem sa hemoterapijom, stupio sam u vezu sa Džejn Katrom, spiritualnom isceliteljkom koja je u stanju da svojom energijom i svojim tehnikama ojača tuđi imunološki sistem. Tako sam ozdravio i istovremeno se za mene otvorila kapija spiritualne dimenzije. Zbog toga sam i paranormalnim pojavama počeo da pristupam na drugačiji način. Jer, takve sposobnosti koje nam omogućavaju da primamo informacije iz budućnosti, pomažu nam i da lakše dođemo u kontakt sa višom svešću, koja se naziva i natprirodnom, vanzemaljskom, nelokalnom.
       To je, ipak, prilično religiozni pristup.
       - U svim kulturama se govori o Superiornom Umu. Hindusi govore o Akaši, nekoj vrsti univerzalnog znanja, onog istog što ga je Jung nazvao: kolektivno nesvesno. Međutim, time se i nauka bavila. Sledeći model fizičara Dejvida Boma, mi nazivamo produženu svest koja nadilazi vreme i prostor “natprirodnom”, “nelokalnom”, što savremeni fizičari smatraju najvažnijim otkrićem kvantne fizike. Danas nauka otkriva ono što su orijentalne filozofije oduvek tvrdile. Na primer, za budizam i Vedu, svete hinduističke knjige, svako biće univerzuma povezano je sa samo jednom Svešću, te je razdvajanje od nje samo iluzija.
       Najvažnija stvar koju smo otkrili u našim laboratorijama je da bilo koja svest, čak i ona - običnih ljudi, može da vidi na daljinu i pojmi sadašnje i buduće događaje. Naše telo i naš duh su povezani za nelokalnu svest, za sve ono što postoji u domenu vremena i prostora. Ovo nije neka metafizička izjava. Ajnštajn je još 1935. govorio da su i događaji koji se našoj svesti čine razdvojenim zapravo, po kvantnoj fizici, međusobno povezani. Kvantna fizika govori da živimo ne samo u ovozemaljskom univerzumu.
      
       (GIOIA, ITALIJA)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu