NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Slovo o Svetim
       U Galeriji fresaka u Ulici cara Uroša 20 u Beogradu, od četvrtka 27. juna do 5. jula, trajaće izložba crteža i kaligrafija pod nazivom Slovo o Svetim.
       Autori izložbe su Miroslav Cenić (Fakultet primenjenih umetnosti završio u klasi Bogdana Kršića i Božidara Džmerkovića) i Karina Avagjan - Jevtić koja je u Jerevanu završila Školu minijaturnog slikarstva i restauracije rukopisnih knjiga. Osobeni crteži Miroslava Cenića predstavljaju likove svetitelja, uglavnom iz Hilandarske riznice, a ukrašeni su ornamentima Karine Avagjan - Jevtić.
      
      
       Novi teatar
       Internacionalni festival alternativnog i novog teatra - INFANT, čiji je ovogodišnji slogan “Inventivno fantastični teatar”, započeo je ove nedelje u Kulturnom centru Novog Sada performansom Katalin Ladik “Kavez u travi”, u režiji Tibora Vajde. Na festivalu će do 5. jula učestvovati domaća i pozorišta iz BiH, Danske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, SAD, prema izboru selektora Gorčina Stojanovića.
      
      
       Grčki strip
       Izložba strip-radova grčkog autora Arkasa otvorena je u Kulturnom centru “Reks” u Beogradu. Istovremeno, predstavljen je i prvi broj grčkog strip magazina “JUS”, koji uređuje Dragan Apostolović, a sadrži radove autora iz Srbije, poput Zografa, Janjetova i Oljače.
      
      
       Spaljivanje
       Knjiga “Spaljivanje” Ljiljane Lalić i Zdravka Kecmana, u izdanju “KOV-a” iz Vršca, predstavljena je u Galeriji “Artget” Kulturnog centra u Beogradu, u okviru serijala “Svet pisane reči”. O knjizi su govorili Marko Nedić, Petru Krdu i autori.
      
      
       Maraton
       Tradicionalni 10. pozorišni maraton biće u četvrtak svečano otvoren u Narodnom pozorištu u Somboru. Prvog dana biće odigrana predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda “Skup”, koju je, prema delu Marina Držića, režirao Jagoš Marković, kao i predstava beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti “Maskerata” koju je, prema delu Miroslava Krleže, režirao Aleksandar Božina. Drugog dana Beogradsko dramsko pozorište izvešće predstavu “Zver na mesecu” Ričarda Kalinoskog, u režiji Nebojše Bradića a biće izveden i performans Agnes Hamvaš. Beogradski Ergstatus teatar izvešće zatim predstavu “Vetar prolazi kroz mene” Borisa Čakširana, a somborsko pozorište “Buđenje proleća” Franka Vedekinda, u režiji Gorčina Stojanovića. Poslednjeg dana Kruševačko pozorište izvešće svoju predstavu “Koreni” Dobrice Ćosića, u režiji Nebojše Bradića, nakon čega će biti izvedena predstava “Krevet” alternativnog teatra “Brod”. Maraton će biti završen koncertom kamernog mešovitog hora “Hasira” i predstavom somborskog pozorišta “Putovanje za Nant” koju je, prema delu Eugena Kočiša, režirao Ljuboslav Majera.
      
       Bata kod Kolundžije
       Izložba slika 28 učesnika ovogodišnje umetničke kolonije na Petrovaradinu, biće otvorena u petak u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije “Gvarnerijus” u Beogradu. U organizaciji “Radionica duše” i Agencije “Pikaso”, između ostalih, biće predstavljeni radovi Milorada Bate Mihailovića i Aleksandra Cvetkovića.
      
      
       Pandur u Beogradu
       Svetska premijera predstave “Hazarski rečnik”, koju je, prema romanu Milorada Pavića, režirao poznati slovenački reditelj Tomaž Pandur, biće održana u Centru “Sava” u Beogradu (subota, 20 sati). Predstava je rađena u koprodukciji ljubljanskog Teatra “Pandur” i beogradskog Ateljea 212, uz podršku Centra “Sava” i gradskih skupština Beograda i Ljubljane. Igraju Dragan Mićanović, Sergej Trifunović, Jelisaveta Sablić, Jelena Đokić, Petar Božović, Livio Badurina, Tihomir Stanić, Svetozar Cvetković, Sonja Vukićević, Holmes, Ronald Savković i Edvard Kluk. Poznati slovenački glumac Radko Polič, koji je trebalo da tumači jednu od glavnih uloga, neće nastupiti zbog srčanih problema. Dramatizaciju je uradio Darko Lukić, a adaptaciju Livia i Tomaž Pandur. Scenograf je Marko Japelj, a autori kostima su Svetlana Visintin i Leo Kulaš, dok je muziku komponovao Ričard Horovic.
      
      
       Bojene skulpture
       U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorena je izložba skulptura Ljiljane Babić. Predstavljene su bojene skulpture od drveta koje je autorka stvarala poslednjih godina. Babićeva je diplomirala i završila postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Imala je do sada dve samostalne izložbe - u Novom Sadu i u Parizu, a učestvovala je i na više grupnih izložbi u zemlji.
      
      
       Hram u objektivu
       Izložba fotografija o hramu Svetog Save u Beogradu biće otvorena 28. juna u tom zdanju na Vračaru, u organizaciji Ministarstva vera i Udruženja profesionalnih fotografa Jugoslavije. Izložba je priređena povodom Vidovdana, a biće predstavljeno 30 fotografija.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu