NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vidovdanska gimnastika

Organizatori mitinga ne najavljuju dramatične događaje ali imaju zvezdu programa - insajdera iz DOS-a

      Najvažnija stvar koju organizatori Vidovdanskog sabora imaju da kažu pred okupljanje u petak i što žele da svi znaju, glasi: nemamo ništa sa socijalistima i radikalima. Ovi su, naime, takođe najavili svoje manifestacije, kojih će biti ili neće biti, a predostrožnost ide dotle da Srđan Srećković, koji u Organizacionom odboru zastupa SPO, kaže da trasa nezaobilazne šetnje neće biti utvrđivana unapred i da će se prilikom njenog utvrđivanja posebno voditi računa da ne dođe do mešanja sa onima koji se okupljaju na drugim skupovima.
       Stvar je prilično jasna - SPO, NDS, Socijaldemokratija Vuka Obradovića, “Otpor” iz Požarevca, Studentska desnica, Sindikat zemljoradnika Mike Vlaovića i Nezavisni sindikat policije Milosava Vasića organizuju skup za Vidovdan pod nazivom Vidovdanski sabor. Nema tu ništa čudno, kao što nije ništa čudno da i neki drugi o istom datumu naprave svoje političke skupove. Ali, eto, u SPO-u i drugim strankama poslednjih dana izgiboše objašavajući da nemaju ništa ni sa SPS-om, ni sa JUL-om ni sa radikalima.
      
       Defanziva
       Ako se iz ovog uzvuče zaključak o tome da su organizatori mitinga u medijskoj defanzivi na koju su primorani akcijom “režimske propagande”, to verovatno neće biti potpuno pogrešno uverenje. Činjenica je, naime, da priče tipa “mi nismo oni” ne predstavljaju bogzna kako jasnu poruku niti upečatljiv slogan pred miting.
       Da ipak sve ne bude mlako, pobrinuli su se predlagači Deklaracije Vidovdanskog sabora u kojoj je više nego prepoznatljiva autorska ruka Vuka Draškovića. Prema običaju, nekoliko je tačaka koje su na granici problematičnog, ili s one strane granice: “Svaki Srbin, svaki građanin koji nije protiv vas - saučesnik je u vašem zločinu.” I, naravno, deklarativno pozivanje na mir: “Hoćemo mirno, na izborima, da pokažemo kako smo se zauvek rastali sa vama”, ali i pretnja nasiljem koja visi u vazduhu: “Ako se vi ne stidite ničega, Srbija se neće uzdržavati od bilo čega.”
       Ideja i interes organizatora je, ipak, kako kaže Srđan Srećković, da sve prođe mirno i bez incidenata, “i zbog samog Vidovdana”, ističe. Uostalom, zahtev Sabora je raspisivanje izbora na svim nivoima do 15. septembra, pa, eventualne “represivne mere” dolaze u obzir tek posle ovog roka.
       Utisak je - iako to niko neće reći otvoreno, da ni u septembru ne treba očekivati radikalne akcije. Procena je da su izbori na vidiku i da su neizbežni, a dva-tri meseca ne čine razliku koja bi bila vredna truda.
      
       Cenzura
       Možda ćemo se, dakle, na Vidovdan svi iznenaditi, ali nema trenutno prave atmosfere ni pravog naboja kakav je znao da bude pred ranije “vukovdane”. Zapaljive reči i najteže optužbe, često i besmislene, često na granici šovinizma, deklaracije koje izgledaju kao da su sa nekog starog papira izbrisali “Milošević i SPS” i napisali “Đinđić i vlada”, teško da imaju izgleda da se pretvore u talas koji bi preplavio Srbiju.
       To je dovelo do toga da su neke akcije iz “drugoligaškog” arsenala postale značajne i predmet pažnje. Tako je Siniša Vučinić, ukazuju u SPO-u, “dva puta po deset minuta u Info-topu”, na TV Pink, pričao priču kako su mu neki ljudi nudili pare da sa svojim naoružanim ljudima upadne u Skupštinu na Vidovdan. Pozadina priče je jasna. U SPO-u hoće da kažu da su srpske vlasti, koje snažno utiču na informativni program TV Pink, udesile da preko Siniše Vučinića i njegove grupe stvaraju atmosferu kao da se o Vidovdanu treba da desi neko nasilje. S obzirom, ipak, na kredibilitet koji Vučinić ima u javnom mnjenju Srbije, može se slobodno reći da kod republičkih vlasti politička subverzija protiv Vidovdanskog sabora nije visoko na listi prioriteta.
       Marketing i propaganda, zaključili smo, nisu medijski baš “odrađeni” kako treba, ali krivica nije samo na organizatorima. RTS je, naime, odbio da emituje spotove, a direktor Aleksandar Crkvenjakov se pozvao na zakon koji ne dopušta emitovanje stranačkih simbola van predizborne kampanje. U SPO-u, međutim, ne veruju u ovo objašnjenje jer Srđan Srećković kaže da je sve bilo u redu, spot snimljen i kaseta arhivirana, a onda je naknadno javljeno da od reklame nema ništa. Spotovi su, kako kaže, zabranjeni i na BK TV, TV Pink, Studiju B i TV Politika a primili su ih da emituju B 92 i JU-Info, ali su sami organizatori ocenili da nije celishodno emitovati spotove na ovim televizijama, ako već nije moguće na onim vodećim.
      
       Blokada
       U septembru kažu u SPO-u, ako se ne udovolji zahtevima, počinje blokada Srbije. Reč je o metodu borbe koji je patentirao DOS i koji je imao uspeha u određenim uslovima, a u najmanju ruku nije sigurno da bi taj poduhvat mogao da se ponovi u organizaciji nekoliko neparlamentarnih stranaka.
       Srđan Srećković, međutim, kaže da za tako nešto imaju snage i da su i neke blokade koje su se već dogodile, kao one u Mačvi ili u Sićevačkoj klisuri, preduzeli “simpatizeri SPO-a”.
       Momčilo Veljković iz požarevačkog “Otpora” predviđa da će politička temperatura biti podignuta i “doliveno ulje na vatru” socijalnim nezadovoljstvom, a pre svega aktuelnim povećanjem cene struje. Što se tiče vidovdanskog protesta i najavljene blokade, Veljković kaže da je “peti oktobar bio jedanput i da je normalno da nema energije kao 2000. godine, i ne treba da je bude”. Tada je narod bio pokrenut uklanjanjem Slobodana Miloševića, koji je po svemu bio neponovljiva pojava, a motiv za Vidovdanski sabor je, prema mišljenju Veljkovića, pomalo i prigodan - obeležavanje desetogodišnjice najvećeg organizovanog opozicionog skupa u istoriji Srbije, ali i podrška zahtevima (ne strankama) među kojima izdvaja donošenje sistemskih zakona i održavanje “nultih izbora”.
      
       Inspajder
       “Otpor” iz Požarevca ne treba mešati sa narodnim pokretom “Otpor” od kojeg su se, kako tumači Veljković, Požarevljani odvojili i registrovali kao zasebna organizacija. “Otpor”, inače, nije stao iza Vidovdanskog sabora, a Slobodan Homen iz te organizacije to objašnjava upravo neprihvatljivošću zajedničke akcije sa “SPS-om i JUL-om”. Za požarevački “Otpor” kaže da je i inače reč o grupi simpatizera SPO-a, iako Veljković misli da je reč o simpatizerima raznih stranaka. Za svoje bivše saborce Veljković inače nema lepe reči, optužujući ih da su strane donacije potrošili za automobile, ručkove u “Hajatu” i privatne marketinške agencije.
       Bez obzira na to šta je tačno u ovim optužbama, slobodni smo da zaključimo kako je “Otpor”, ovaj ili onaj, konačno izgubljen za sve revolucije i vidovdanske sabore ovoga sveta.
       Oni koji vole iznenađenja i neizvesnosti, trebalo bi, ipak, da nađu nešto za sebe na Vidovdanskom saboru. Srđan Srećković najavljuje da će među govornicima, osim stranačkih čelnika i, naravno, Vuka Draškovića, biti i “neko iz DOS-a”, ali se skriva ko bi to mogao biti. Do petka bi trebalo da traje neizvesnost da li su “insajderi” koje je obezbedio SPO upečatljiviji od onih koje je dobavila Karla del Ponte.
      
       SRBOLjUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu