NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Marina

       Ne nije reč o nekom ženskom stvorenju lepog imena Marina. Reč je o marini u Beogradu na Dunavu.
       Siniša Nikolić, direktor Beogradske direkcije za izgradnju, objavio je radosnu vest da su Italijani i Austrijanci zainteresovani da se na današnjoj dunavskoj marini u ruševinama izgradi luksuzna luka za jahte.
       Direktor je jednom šalom ubedljivo opisao privlačnost ove investicije kada je izjavio “Da imam para, gradio bih sigurno u marini”.
       Reč marina ima više značenja. Jedno od značenja je ovo o čemu pišem i koje Vujaklijin “Leksikon stranih reči” objašnjava kao specijalizovanu turističku luku na moru, reci, kanalu ili jezeru.
       Marina je takođe sinonim za mornaricu i brodarstvo, ali se ta reč u tom značenju kod nas retko upotrebljava.
       Reč marina je termin u istoriji slikarstva: slika ili grafika sa motivom mora, bilo sa obalom ili lukom, ili samo more. Marina se razvila iz slikarskih prikaza morskih bitaka, a kao samostalni motiv ustaljuje se u Flamanaca u 17. veku. Vrhunac slikarstva marina dostiže sa Vilemom van de Veldeom Mlađim.
       Poznati slikari marina su i Francuz Klod Loren, Englez Tarner, Rus Ajvazovski i mnogi drugi. Slikari kao što su Kurbe, Mone, Marke, Difi i Dobrović povremeno su uzimali za motiv more.
       Marina je ime svetice, koja se slavi 12. februara, ali se ne zna u kom veku je rođena. Živela je u muškom manastiru prerušena kao kaluđer. Optužena je da je otac neke krčmarice, ali je posle smrti utvrđeno da je bila žena, i to nevina.
       Marina je hrišćansko ime čuvene robinje osvajača Meksika Ernana Kortesa, njegovog vodiča i prevodioca, rođena u plemenu Tabasko kao Malincin.
       Mini država San Marino u Italiji dobila je ime po izvesnom svetitelju San Marinusu (4. vek posle Hrista), kamenorescu iz Riminija, poreklom iz Dalmacije: Legenda veli da je u planinu Titano pobegao od žene koja ga je nabedila da je njen muž. Tamo je sagradio isposnicu, oko koje je tamošnji živalj osnovao gradić i dao mu ime svog patrona San Marina.
       Sve ove reči i ime vode poreklo od latinskog prideva marinus, izvedenog od imenice mare more.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu