NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

       Transformacija medija
       Jugoslovenska vlada je najavila svojinsku i statusnu transformaciju pojedinih medija, čiji je osnivač. Kako je rekao Slobodan Orlić, savezni sekretar za informisanje, potpuna svojinska transformacija sprovešće se u Televiziji Ju Info, listu “Borba”, Jugoslovenskom pregledu, Ju-radiju i produkciji Filmskih novosti. Iz saveznog budžeta će biti finansirani Radio Jugoslavija, arhiv Filmskih novosti i, delimično, novinska agencija Tanjug. Orlić je rekao da su ministarstva pravde i finansija zadužena da u roku od mesec dana predlože pravne modalitete daljeg postupka transformacije.
      
       Najgledanija TV Pink
       Najgledanija stanica na području Beograda je TV Pink, a slede Prvi program RTS-a i BK TV, pokazuju rezultati elektronskog istraživanja gledanosti koje je 24. juna obavila kompanija AGB Strategic Research. Prema istraživanju, gledaoci su tog dana proveli u proseku 95 minuta prateći program TV Pink, dok su program Prvog programa RTS-a i BK TV pratili 65 minuta. Najgledanija informativna emisija je Dnevnik RTS-a, koji svakoga dana prati između 14 i 17 odsto anketiranih. Najgledanija TV emisija bila je poslednja epizoda serije “Porodično blago” Prvog programa RTS-a, koju je pratilo 28,2 odsto anketiranih. Gostovanje premijera Srbije Zorana Đinđića na RTS-u pratilo je 15,8 odsto gledalaca, a polufinalnu utakmicu Svetskog fudbalskog prvenstva između Južne Koreje i Nemačke gledalo je 15,9 odsto ispitanih.
      
       Suspenzija zbog tribine
       Većina novinara i spikera Televizije Smederevo suspendovana je na mesec dana zbog prisustva na nedavnoj tribini o sudbini medija i istovremenog korišćenja bolovanja. Kažnjeni novinari saopštili su da je vršilac dužnosti direktora TV Smederevo Vladica Novaković suspendovao četiri od sedam novinara i dva od ukupno tri spikera te stanice, čiji je osnivač lokalna vlast. Suspendovani radnici su naveli da je razlog za kažnjavanje i njihovo prisustvo na osnivačkoj skupštini Društva novinara Smederevo, koje je formirano posle učestalog kažnjavanja radnika TV Smederevo.
      
       Radio Planeta
       Na frekvenciji nekadašnje radio-stanice “Madona”, čiji je vlasnik bio Marko Milošević, počeo je da se emituje eksperimentalni program nove radio-stanice - Radio Planeta. Radio i diskoteku “Madona” zakupilo je privatno preduzeće za zabavu i ugostiteljstvo “Planeta”, čiji je vlasnik požarevački biznismen Goran Miletić. Preduzeće “Planeta” potpisalo je, u aprilu, ugovor o zakupu prostora u kojem je bila diskoteka “Madona”, posredstvom Miloševićevog pravnog zastupnika Dragana Ivanovića. Predstavnici “Planete” naveli su da u diskoteci i radio-stanici nije zatečena nikakva oprema i negirali glasine da iza tog preduzeća stoji Nova demokratija.
      
       Donacija
       Evropska komisija odobrila je 1,15 miliona evra za finansiranje 45 projekata nevladinih organizacija i medija u SRJ u ovoj i u sledećoj godini. Odobreni projekti podrazumevaju aktivnosti za zaštitu ljudskih prava, dečjih i prava žena, afirmaciju vladavine prava, borbu protiv diskriminacije, krijumčarenja ljudi. Među dobitnicima donacija su RTS, Radio B92, Produkcijska grupa UrbaNS, agencija Beta, NUNS, Medija centar, Produkcija VIN i podgorički nedeljnik “Onogošt”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu