NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pismo premijeru Đinđiću

      Poštovani gospodine,
       Od hapšenja bivšeg predsednika SR Jugoslavije gospodina Slobodana Miloševića vodi se vešto smišljena i veoma usklađena kampanja radi sramoćenja i ometanja rada Vlade, a posebno Ministarstva unutrašnjih poslova. Tu beskrupuloznu i agresivnu kampanju organizuju i podstiču Miloševićeve pristalice i raznorazni dužnici iz političkih i kriminogenih struktura. Nažalost, u ovu kampanju uključila se i stranka predsednika države, a što je još neshvatljivije, u poslednje vreme, i neki čelnici DOS-a koji su članovi Vlade Srbije!
      
       Dokle god je Vlada Srbije jedinstveno i čvrsto stajala iza Ministarstva unutrašnjih poslova i njegovog rukovodstva, ti napadi, iako orkestrirani, nisu bitnije uticali na rad policije.
       Međutim, nedavna izjava g. Nebojše Čovića, potpredsednika Vlade, na tako važnom skupu kao što je Treća redovna generalna konferencija DA - “da se stiče utisak da su izostale namere i ozbiljna spremnost da se društvo zaštiti od kriminala i korupcije”, i koju je “Politika” prošle nedelje objavila na prvoj strani, zaprepastila me je i duboko zabrinula. Ne toliko zbog sebe, lično, već zbog hiljada časnih profesionalaca čiji su životi svakodnevno ugroženi radeći u službi Vlade na čijem ste čelu. Zabrinut sam, takođe, i zbog stotine hiljada uznemirenih građana koje neke naše kolege, iz dana u dan, raspamećuju svojim neodmerenim izjavama.
       Jer, očigledno je da, pojedincima iz DOS-a, rasprave vođene u Vladi i Odboru za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije, jednoglasno prihvaćen Izveštaj o radu i programu reformi MUP-a nisu dovoljni, niti ih činjenice iz tih izveštaja obavezuju na odgovorno tumačenje učinka Vlade.
       Ne želim da odgonetam razloge izjave kolege Čovića. Da li je, kao i u nekim ranijim slučajevima, posredi njegova predizborna kampanja u kojoj se o rezultatima drugih govori olako i na osnovu utisaka, a ne činjenica, ili su posredi glasine o personalnim promenama u Vladi i Vašoj ponudi da preuzme Ministarstvo unutrašnjih poslova - za građane i opštu dobrobit Srbije je nevažno. Za njih, a i za mene, lično, je važno da građani znaju istinu o stanju bezbednosti, problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo i rezultatima rada policije. Samo tako će se steći pouzdan uvid koliko su bili uspešni i odgovorni starešine i ministar policije.
       Radi toga predlažem da Narodna skupština, po hitnom postupku, na vanrednom zasedanju, pre letnje pauze, razmotri rezultate našeg rada.
       U tom cilju Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremiće detaljan izveštaj o našem dosadašnjem radu.
       Ukoliko se ovakva rasprava hitno ne održi, izjava kolege Čovića i slični postupci, mogu da poremete rad policije i ohrabre one pojedince i grupe koje su likvidirale generala Buhu. A za takve nove zločine i njihove pogubne posledice ja ne želim da odgovaram.
       Ukoliko postoje i neki treći razlozi za personalne promene u MUP-u, onda ih kao takve treba i obznaniti, bez uvrede i omalovažavanja mnogih policajaca i starešina čijim se radom i ponašanjem s razlogom ponosim. Ako bilo ko od čelnika vladajuće koalicije želi da preuzme odgovornost za rad u MUP-u Srbije sa zadovoljstvom prihvatam takav dogovor.
       Međutim, svi drugi načini preuzimanja MUP-a zahtevaju prethodnu raspravu u Narodnoj skupštini, pošto me je, na ovu dužnost, ona i izabrala na osnovu Vašeg predloga, usaglašenog u vladajućoj koaliciji i sa predsednikom gospodinom Vojislavom Koštunicom.
       U nadi da ćete uvažiti moje zahteve i na njih blagovremeno odgovoriti, srdačno Vas pozdravljam.
      
       Ministar Dušan Mihajlović


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu