NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dva veka od Prvog srpskog ustanka

      Za dve godine navršava se dva veka od Prvog srpskog ustanka. Ova i iduća godina trebalo bi da budu presudne u temeljnim pripremama za obeležavanje ovog velikog jubileja.
       Potrebno je u ove dve godine podići u mestima gde se pominju knezovi iz pesme "Početak bune protiv dahija" spomen- obeležja koja treba uraditi skromno ali sveobuhvatno.
       U dosadašnjim proslavama izostalo je obeležavanje Prve srpske skupštine u Ostružnici. Ranije je to bila ideološka prepreka. Sada bi se, ukoliko to izostane, radilo o nebrizi i krupnom propustu.
       Ostružnica je bila, može se slobodno reći, prestonica srpske države punu godinu dana (1804-1805). Celishodno bi bilo da se održi svečana sednica Skupštine Srbije u samoj Ostružnici na dvestogodišnjicu od Prve srpske skupštine, čime bi se obeležilo 200 godina parlamentarizma kod nas.
       Treba podići spomenik ili spomen obeležje Karađorđu i njegovim savremenicima, na platou naspram starog turskog hana na Trgu bratstva i jedinstva u centru Ostružnice. Trg da nosi ime Karađorđevih ustanika.
       Takođe, treba rekonstruisati stari turski han iz 17. veka. Izvršiti zatim, obnovu spomenika kod crkve, kao i spomen- obeležje kod Đumrukane - stare carinarnice na Savi. Dobro bi bilo pripremiti muzejsku zbirku Prvog srpskog ustanka, i smestiti je u Dom kulture, koji je podignut na mestu gde je 1804. održana Prva skupština, i gde je bio Karađorđev konak.
       Pored toga, trebalo bi obeležiti i događaj u Železniku gde je bio dogovor 1804. za održavanje Skupštine, kod mesta "Sveta Petka", naspram Ostružnice. Podići spomenik - spomen-obeležje znamenitom knezu iz Železnika, Đorđu Milovanoviću. Neophodno je izvršiti pripreme za muzej-etnografsku kuću; obnoviti vodenicu na mestu gde je 1788. bilo više sukoba sa Turcima, kada je u jednom učestvovao i Karađorđe Petrović.
       Uređenje objekata u ovim istorijskim mestima doprinelo bi i organizovanju školskih ekskurzija, u kojima bi svoje učešće imalo i Ministarstvo prosvete.
       Ove predloge za proslavu smatramo prilogom za program Republičke proslave jubileja ustanka.
      
       MILIJA CVETKOVIĆ
       Beograd
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu