NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      RTS vraća dugove
       Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Crkvenjakov izjavio je da je državna televizija uspela od 5. oktobra 2000. godine da vrati dve trećine nasleđenog duga, koji je iznosio 30 miliona evra, i dodao da RTS od marketinga obezbeđuje trećinu svih prihoda, dok ostalo obezbeđuje vlada. On je za “Večernje novosti” naveo da RTS duguje državi na ime poreza oko 80 miliona dinara bez kamate, dodajući da je “ogroman i dug Evroviziji”, Telekomu, ali i da SPS, JUL i radikali duguju RTS-u oko 150 miliona dinara. Crkvenjakov je rekao i da u RTS-u sada ima 6 700 zaposlenih te da je utvrđeno da 60 odsto nema “pravu diplomu za posao kojim se bavi”.
      
       Povlašćen položaj
       BK Grupa tvrdi da predsednik ANEM-a i glavni i odgovorni urednik RTV B92 Veran Matić “već duži period na agresivan način pokušava da javnosti u Srbiji, a i međunarodnim institucijama nametne sebe kao lidera slobodnog novinarstva”. Odbacujući Matićeve tvrdnje da je TV BK imala povlašćeni položaj za vreme bivše vlasti, BK Grupa ocenila je da je ta stanica “trpela represiju režima” i svojevremeno bila jedini kanal preko kojeg su građani mogli da dobiju objektivne informacije. Matić je odgovorio da mu “ostaje samo da poželi BK Grupi da izdrži sve pritiske i nepravde i nastavi da se bori, na dobrobit svih građana” i dodao: “Nećete, valjda, posle tolikog Miloševićevog maltretiranja, da odustanete! RTV B92 je sa vama!”
      
       Ostavka
       Redakcija Borske televizije zatražila je neopozivu ostavku direktora javnog preduzeća “Štampa radio i film” Miodraga Kokelića, zbog neispunjenih obećanja da će do prvog jula biti rešen status tog preduzeća. Novinari su najavili da će, ukoliko Kokelić ne podnese ostavku, obavestiti o svom zahtevu osnivače i Upravni odbor ŠRIF-a. Kokelić je rekao da njegovu ostavku mogu da traže samo oni koji su ga imenovali, odnosno osnivač ili Upravni odbor. U sastavu ŠRIF-a posluju i radio i list “Kolektiv”.
      
       Tema nedelje
       Vlada Srbije, odnosno njen rad, najzastupljenija je tema u medijima u prošloj nedelji, rezultat je najnovijeg istraživanja Medija centra i agencije Strateški marketing. Mediji su veliku pažnju posvetili i slučaju smenjenog načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici, dok je “godišnjica Zakona o ekstraprofitu protekla gotovo u medijskoj tišini, bez ikakvih napora da se pruži javni podsticaj gromoglasnoj najavi raščišćavanja računa sa onima koji su se bespravno obogatili”.
      
       Protest
       Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije protestovali su zbog otpuštanja troje novinara leskovačkog nedeljnika “Naša reč”, koji su odbili da potpišu ugovor o radu smatrajući ga suprotnim Ustavu i Zakonu o radu. Od Upravnog odbora “Naše reči” NUNS je zatražio da prestane da “ćuti kao da se ništa ne dešava i da preispita koliko su rešenja o otkazu opravdana i zakonita”. Protestovao je i UNS zbog suspendovanja četvoro novinara i dve spikerke TV Smederevo, koji su učestvovali na osnivačkoj skupštini Društva novinara Smederevo dok su bili na bolovanju.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu