NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Napad na predsednički sajt
       Više od 120 hakera pokušalo je da ilegalno prodre u sajt ruskog predsednika Vladimira Putina tokom prva 24 časa od momenta postavljanja nove, osvežene prezentacije šefa ruske države, ali niko od njih nije uspeo u svojoj nameri. Rezultat više od tri meseca intenzivnog proveravanja je tvrdnja predsedničke administracije da je sajt apsolutno “otporan” na hakere. Očigledno da je tako pretenciozna (ali za sada istinita) tvrdnja ražestila momke iz “sive zone” Interneta, koji su pokušali s provalom ne bi li promenili sadržaj same prezentacije i došli do poverljivih finansijskih informacija.
      
       Muškarci lakši na e-novčaniku
       Iako Britanke koriste Internet uspešno i učestalo kao i Britanci, ostrvski muškarci više kupuju preko Interneta. Polovina tamošnjeg stanovništva koristi Internet svakodnevno, ali žene na njemu više skupljaju informacije (64 odsto žena prema 61 odsto muškaraca). Međutim, žene manje kupuju preko veba od muškaraca - 43 odsto žena ide u virtuelni šoping, što čini čak 54 odsto muškaraca.
      
       “Dubina” linka na merenju
       Sajt http://www.newsbooster.com pokrenuo je spor pred nadležnim danskim sudom o praksi “dubokog linkovanja” ka novinskim sajtovima, čime se, navodno, krše autorska prava. Takvo linkovanje označava stavljanje linka koji surfera vodi direktno na određenu veb stranicu sa nekim sadržajem, umesto da ga uputi samo na naslovnu stranu. Ovu parnicu pokrenulo je dansko udruženje novinskih izdavača, kojima smeta da drugi sajtovi vrše linkovanje ka člancima iz izdanja njegovih članova, a ne samo na naslovne strane, jer tako surferi ne gledaju reklame kojima su upravo te naslovne strane pretrpane.
      
       Banka sperme za lezbijske parove
       U Velikoj Britaniji će 9. jula biti aktiviran prvi sajt na kojem će se vršiti susret ponude i potražnje sperme i to isključivo za lezbijske parove koji žele decu. Sajt, nazvan http://www.ManNotIncluded.com (u prevodu: “bez muškarca”), baziraće se na potpunoj anonimnosti obeju zainteresovanih strana, gde primateljke sperme nikada neće saznati identitet donora semena, i obrnuto. Kada se preko ovog sajta bude izvršila “porudžbina”, njegovo osoblje će zahtev predati nekoj od nekolicine odabranih, vrhunskih klinika, koja će korisnici poslati specijalizovanu ekipu za veštačku insemenaciju.
       Džon Gonzales, pokretač ove agencije i sajta, očekuje burne kritike onih koji se protive ideji da lezbijke mogu postati roditelji. Njegov komentar bio je: “Ako je dete voljeno i zbrinuto, uopšte nije važno da li su mu roditelji dve žene ili žena i muškarac.” Projekat o kojem je reč je inače odgovor na zahteve snažne britanske lezbijske zajednice da se njihovim članicama obezbede sva ljudska prava, uključujući i pravo na roditeljstvo bez neposrednog učešća muškaraca.
      
       D. K.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu