NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rat višku kilograma

Mršavljenje je ozbiljan psihološki izazov pa na Zapadu postoje posebne grupe za podršku, slične antialkoholičarskim

      Na Mreži ćete naći svakojake sajtove posvećene pravilnoj ishrani, zdravom životu, dijetama, biološkoj vrednosti namirnica... Na njima se nalazi mnoštvo korisnih informacija, koje svakom iole upornijem surferu omogućuju da sam dođe do odgovarajućeg zaključka da zdravlje zaista ulazi na usta.
       Za početak, nije loše posetiti neke od specijalizovanih portala. Jedan od najkompletnijih nalazi se na adresi http://www.freeweightloss.com, uređuje ga Rob Brinkmen i sačinjen je na bazi vlastitog iskustva u pretrazi Mreže za najdragocenijim informacijama. Osim obilja članaka iz papirnih i elektronskih izdanja, poseduje zamašnu kolekciju linkova, savete o mršavljenju iz prve ruke, diskusionu grupu, recepte, tabelarni prikaz energetske (kalorijske) vrednosti pojedinih namirnica, kalkulator telesne debljine, osvrt na brzu hranu i opasnosti od nje...
       Sledeća adresa koja se ne bi smela izostaviti je http://www.dietwatch.com. Zamišljen kao virtuelna zajednica solidarnih nevoljnika koji muku muče sa viškom telesne mase, poseduje integrisan algoritam izračunavanja optimalnog odnosa telesne visine i mase, dat u imperijalnim mernim jedinicama, koje se i dalje koriste u SAD. Stoga je potrebno konsultovati on-line servise za konverziju u metrički sistem: http://www.intmed.mcw.edu/clincalc/wtmeas.html, http://www.qsl.net/vu2sdu/convert3.html.
       Savete poput “ne gubite masu radi drugih, već sebe radi” i “ne započinjite dijetu ako to zaista ne želite - završićete je još deblji”, naći ćete na sajtu http://www.weight-loss-diet-i.com, koji je sačinjen u formi kratkih, najčešće postavljanih pitanja u vezi sa mršavljenjem, ishranom i dijetama, praćenim odgovarajućim objašnjenjima stručnjaka. Slične koncepcije, ali namenjena apsolutnim početnicima (na sajtu se spominje i izraz “plan ishrane i vežbanja za idiote”) jeste lokacija http://www.annecollins.com/weight_loss_tips.htm, na kojoj se nalaze i specijalna uputstva u vezi sa ishranom tinejxera, trudnica, porodilja i osoba obolelih od hroničnih bolesti (kardiovaskularnih, metaboličkih i drugih). Na http://www.diet-i.com možete saznati zašto ljudi mrze dijetu, kojih je to devet razloga za neuspeh u njenom sprovođenju i kako se izboriti s njima. Sve ovo samo govori da je mršavljenje ozbiljan psihološki izazov pa na Zapadu postoje posebne grupe za podršku, slične antialkoholičarskim (http://www.weightwatchers.com).
       Tanja Zilberter objavila je svetski poznat rad o tome koliko kalorija se dnevno može uneti u organizam, a ipak mršaviti (http://www.dietandbody.com/article1091.html). Priložena tabela namenjena je zdravim muškarcima koji se ne bave ekstremnim fizičkim aktivnostima, poput bodibildinga. Praktična demonstracija modifikacije njenih uputstava, namenjena i ženama, nalazi se na adresi http://www.nutri-facts.com/calintake.asp. Postupak je vrlo jednostavan i traje svega nekoliko sekundi: potrebno je da u predviđena polja unesete svoj pol, optimalnu telesnu masu (o njoj na http://www.dietandbody.com/article1031.html), visinu i starosnu dob. Ugrađeni algoritam izbaciće vam iznos u kalorijama koji smete da unesete dnevno. Na istom sajtu nalaze se još dva neizmerno korisna programčića - kalkulator indeksa telesne mase (Body Mass Index, BMI), kojim utvrđujete da li ste pothranjeni, gojazni ili u optimalnim okvirima i kalkulator sagorevanja kalorija, gde u formular unosite određenu telesnu aktivnost (aerobik, pranje zuba, vožnja bicikla, spavanje) i vašu trenutnu telesnu masu, da bi vam on “izbacio” rezultat - koliko ćete kalorija sagoreti tokom određene aktivnosti. Sažetiji indeks optimalne telesne mase nalazi se na http://www.thusness.com/bmi.t.html.
       Naravno, postavljate pitanje koliko kalorija ima u pojedinim namirnicama da biste mogli da pravilno odradite koje ćete namirnice uzeti i kojim će- te se fizičkim aktivnostima posvetiti. Na lokacijama http://www.nimblebread.co.uk/calories, http://www.ntwrks.com/čmikev/chart1.html i http://www.mgym.freeserve.co.uk/mgym_calorie_list.htm nalaze se pregledni prikazi, po vrstama i tipovima namirnica.
       Bazalni metabolizam je konstantan proces razmene materija i proizvodnje/potrošnje minimalne količine energije potrebne za održavanje fizioloških procesa u organizmu. O tome možete saznati na stranici http://www.room42.com/nutrition/basal.shtml, na kojoj se nalazi i odgovarajući kalkulator, na osnovu kojeg možete videti precizno proračunat dnevni unos masti, ugljenih hidrata i proteina, ako želite da smršate, održite sadašnju masu ili dobijete koji kilogram.
      
       ANDREA TOT


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu