NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Trgovina tuđim glasom

Društvo za zaštitu autorskih prava SOKOJ-a procenjuje da je zbog piraterije državna kasa uskraćena za 50 do 75 miliona evra godišnje

      Glavna vest u informativnim emisijama većine elektronskih medija prošle nedelje bila je da je beogradska policija na Zvezdari otkrila ilegalni pogon za proizvodnju piratskih muzičkih kompakt-diskova. Ne bi to možda, u našim prilikama, imalo toliki značaj da piraterija nije postala problem svakom vidljiv, na koji se godinama upiralo prstom, a da do ove akcije ništa konkretno nije preduzeto!
       U iznajmljenim prostorijama, koje je koristilo preduzeće “Dženeral disk tehnolodži” iz Beograda, policija je pronašla 750 000 kompakt-diskova, mašine za proizvodnju kompakt-diskova, sa dva mastersa koji služe kao matrice i 71 glas masters matrica za narezivanje diskova, ali i mašina za pravljenje ambalaže i omota.
       Načelnik Uprave kriminalističke policije SUP Beograd major Jadranko Petković na konferenciji za novinare rekao je da su se u ovim pogonima pravili diskovi stranih izvođača, a da vlasnik nije imao dokumentaciju o posedovanju autorskih prava. Za otkrivene mašine rekao je da su najveće u Evropi, da su uvezene iz Bugarske i da su one bile osnivački ulog inostranog partnera, čiji je jedan od osnivača direktor beogradskog preduzeća.
      
       Pirati kao narkodileri
       Desetak dana pre ove akcije u štampi se pojavilo “Otvoreno pismo Vladi Republike Srbije”, koje je uputio SOKOJ, Društvo za zaštitu autorskih prava Saveza organizacija kompozitora Jugoslavije, a u kojem se kaže da je u protekloj deceniji u našoj zemlji “neovlašćeno korišćenje, snimanje, umnožavanje i stavljanje u promet nosača zvuka i slike, popularno nazvano piraterija, postalo pravilo ponašanja, koje nam je obezbedilo visoko mesto na listi zemalja u kojima se intelektualna svojina malo ili nikako ne poštuje”.
       Podseća se da su “u savremenim, civilizovanim državama Evrope i sveta, borba protiv piraterije i napori koji se ulažu u njeno suzbijanje, ravni aktivnostima usmerenim ka suprotstavljanju ilegalnoj trgovini drogom, cigaretama, alkoholnim pićima...”, a da kod nas “najjednostavnije računice pokazuju da je država najveći gubitnik zbog široko rasprostranjene piraterije”. Ističe se da je “samo po osnovu poreza na promet nosača zvuka (muzičke kasete, CD) i slike (video-kasete) državna kasa godišnje uskraćena za 50 do 75 miliona evra”!
       Povod za ovo otvoreno pismo, kako objašnjava direktor Društva za zaštitu autorskih prava SOKOJ-a Ivan Tasić, bio je što vlada, konkretno ministarstva finansija i kulture, nisu našli za shodno da na bilo koji način odgovore na dva meseca ranije upućen Predlog uredbe o prometu nosača zvuka i slike. Izradi predloga ove uredbe SOKOJ je prišao sasvim ozbiljno i iskreno - da zaštiti ne samo interese svog članstva nego i interese države. U njegovoj izradi, osim predstavnika SOKOJ-a, učestvovali su predstavnici video-distributera i proizvođača fonograma, a tekst predložene uredbe pisao je dr Slobodan Marković, profesor Intelektualne svojine Pravnog fakulteta u Beogradu.
       Za donošenje ovog podzakonskog akta SOKOJ se opredelio pošto je izostala “primena u praksi” postojećeg Zakona o autorskim i srodnim pravima, iako je on “dobar, što je brojno puta već konstatovano i od strane relevantnih međunarodnih faktora”.
       Na ponuđeni predlog vlada nije odgovorila, pa je usledilo Otvoreno pismo.
      
       Ministarstvo finansija u akciji
       Ni na ovo pismo zvanično nije odgovoreno, ističe Tasić, ali mu se čini da je ono, ipak, nešto pokrenulo. Pre njega, kaže, stav ljudi u Ministarstvu kulture zaduženih za rešavanje ovih problema bio je da nije potrebna nikakva nova uredba pošto je sve to regulisano važećim Zakonom o autorskim i srodnim pravima, ali da je posle Otvorenog pisma, kako su u SOKOJ-u nezvanično obavešteni, došlo do promene mišljenja i da je predloženo da se, ipak, podrži donošenje i posebne uredbe, kojom bi se detaljnije regulisalo rešavanje ovih zaista krupnih problema koji štete interesima države i utiču na njen ugled.
       Ministarstvo za kulturu Srbije osnovalo je radnu grupu koja treba da se bavi rešavanjem problema piraterije. Milica Aničić, zadužena za odnose sa javnošću u ovom ministarstvu, kaže da je u utorak održan, jedan u nizu, važan sastanak ove radne grupe, koji je značajan po tome što su na njemu učestvovali predstavnici Ministarstva za finansije, koje odsad aktivno preuzima glavnu ulogu u toj borbi, dok će Ministarstvo za kulturu, kao inicijator osnivanja pomenute radne grupe, voditi kampanju protiv piraterije. Najvažnije je, kaže, da je pokazana dobra volja svih da se rešavaju ovi problemi, a da li ima potrebe da se donese i posebna uredba, odlučiće se na nekom od narednih sastanaka.
       Onda novost u priči od koje je počelo: Ministarstvo za trgovinu, turizam i usluge Vlade Srbije izdalo je dozvolu za trgovinu na veliko kompakt-diskovima i audio i video-računarskim diskovima preduzeću Dženeral disk tehnolodži! U saopštenju, koje je potpisao ministar Slobodan Milosavljević, kaže se da je tržišna inspekcija pregledala poslovne prostorije ovog preduzeća na Zvezdari, u Čingrinoj ulici broj 13, i konstatovala da su ispunjeni minimalni tehnički uslovi predviđeni za trgovinu diskovima na veliko.
       Usput se naglašava da “Ministarstvo trgovine, turizma i usluga nije nadležno da se bavi ostalim aspektima poslovanja preduzeća Dženeral disk tehnolodži i da je to posao drugih institucija.
       Neko će, ipak, morati sve da razjasni!
      
       JOVAN JANjIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu