NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svi protiv Mila

Predsednik Đukanović je poručio doskorašnjim koalicionim partnerima liberalima da će njihova “nemoralna prevrtljivost” biti plaćena na izborima

      Pregovori o formiranju nove crnogorske vlade su propali. Izlazak iz postojeće krize vlasti tražiće se u vanrednim parlamentarnim izborima koji će biti održani na jesen.
       To je zaključak razgovora, održanih u utorak, vladajuće Demokratske partije socijalista i opozicione koalicije “Zajedno za Jugoslaviju”. Te dve grupacije su se saglasile da put do izbora treba da vodi preko skraćenja mandata sadašnjem sazivu Skupštine.
       Skupštini bi se mogao skratiti mandat do 28. jula, kad Filipu Vujanoviću ističe rok da sastavi svoj kabinet, posle čega bi crnogorski predsednik Milo Đukanović trebalo da raspiše vanredne izbore. Dogovor o formiranju nove vlade je izostao pošto je DPS samoubilački insistirao na mandataru Filipu Vujanoviću, uz to odbijajući zahtev projugoslovenskog bloka da referendum o nezavisnosti posle tri godine ne bude jedan od prioriteta nove vlade.
       Pored toga, DPS nije imao sluha ni za ponudu liberala o formiranju vlasti na lokalnom nivou zbog čega su se ovi okrenuli jugoslovenskoj koaliciji sa kojom su napravili politički dogovor o podeli kolača u pet crnogorskih opština.
       Čelnici liberala i jugoslovenskog bloka su krajem prošle nedelje, potpisujući ugovor o postizbornoj saradnji istakli da je reč o “antiblokovskom potezu” kojim popušta podeljenost u Crnoj Gori, na čemu je vlast u Podgorici zasnivala strategiju vladavine poslednjih godina.
       Odgovor DPS-a i njenog prvog čoveka Mila Đukanovića bio je žestok. Svrstavajući Liberalnu stranku u prosrpski blok Đukanović je čelnicima te stranke poručio da će se “nemoralna prevrtljivost” na crnogorskoj političkoj sceni morati rešiti na vanrednim parlamentarnim izborima, čime je praktično objavio politički obračun sa liberalima koji poslednjih godinu dana imaju poziciju odlučujućeg tasa na vagi.
       Prema nekim procenama, saradnja na lokalnom nivou otvara mogućnost i za šire partnerstvo na republičkom nivou koje bi realno moglo da razvlasti DPS i predsednika Đukanovića koji nije uspeo da reši goruće probleme crnogorskog društva kao što su državno pitanje, monopoli, privredna stagnacija, organizovani kriminal, siva ekonomija, korupcija...
       Čelnici SNP-a i LS, Predrag Bulatović i Miodrag Živković, su, međutim, NIN kazali da ne razmišljaju o predizbornim udruživanjima, dok je o postizbornim, prerano govoriti.
       Bulatović je zaokupljen formiranjem koalicije na jugoslovenskom “polu” i planira da sa dosadašnjim partnerima napravi aranžman pod novim uslovima. “Veoma je teško napraviti novi koalicioni dogovor s istim odnosom mandata kakav je bio nakon prošlogodišnjih aprilskih izbora”, objašnjava Bulatović, svestan da će u tom poslu imati mnogo problema.
       Lider SNP-a dodaje da su i “značajne programske razlike” sa LS prepreke za predizborno udruživanje sa tom strankom. Ni liberali u ovom trenutku “ne vide nijedan razlog za formiranje novih saveza za vanredne izbore iako će Đukanović na tim izborima upotrebiti sve monopole”, kaže politički lider LS Miodrag Živković. “Mi imamo stabilno biračko telo koje se ne osipa, a uz to partijska dokumenta nam zabranjuju bilo kakve predizborne koalicije”, dodaje Živković.
       Liberali očekuju da će posle izbora biti “ozbiljan teg na vagi” i ističu da će se u slučaju formiranja postizbornih koalicija isključivo udruživati sa onima koji će omogućiti suštinske promene u Crnoj Gori.
       I Bulatović i Živković veruju da je pad DPS-a izvestan. U prilog toj tvrdnji lider SNP-a navodi da vladajuća partija posle majskih lokalnih izbora kontroliše samo četiri od 19 crnogorskih opština u kojima su održani izbori te da joj se slično može dogoditi i u Podgorici, gde će se prevremeni izbori održati početkom oktobra.
       “DPS je talac privatnih interesa Mila Đukanovića, i ukoliko ta stranka ne bude imala unutrašnjih kapaciteta da to spozna, ona će se urušiti”, kaže Živković. Međutim, on ne veruje da će DPS doživeti “unutrašnju katarzu” i da će se osloboditi “viška korumpiranih, antireformskih kadrova koji su Crnu Goru zavili u crno” u poslednjih 12 godina. Živković više veruje u to da će afera o kriminogenoj prošlosti predsednika Đukanovića otvoriti oči svakom prosečnom građaninu Crne Gore koji je glasao za DPS te da će taj građanin morati da shvati da je sudbina šefa najjače stranke i države u narednom periodu vrlo neizvesna.
       Jugoslovenska koalicija i liberali bi uz dobro organizovanu kampanju, izbegavajući političke teme i stavljajući na dnevni red pitanje “tanjira”, ostvarili povoljan izborni rezultat.
       I Đukanović veruje da će uz potpunu kontrolu svih mehanizama vlasti ostvariti još jednu izbornu pobedu.
       Zato treba očekivati žestoku borbu, a možda i “najprljavije” izbore u 13-godišnjem postojanju parlamentarizma u Crnoj Gori.
      
       OLIVERA NIKOLIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu