NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Loše rešenje

Kurt Vimer

      Advokat i stručnjak za medijsku legislativu Kurt Vimer, zaposlen u londonskoj kancelariji prestižne vašingtonske firme “Kovington&Berling”, bavi se već godinama analizom medijskih zakona u Istočnoj Evropi i savetovao je zakonodavce prilikom izmena medijskih zakona u Bugarskoj, Hrvatskoj i Bosni. Za NIN, Vimer kaže:
       - Zakon koji je predložila Vlada Srbije, u delu koji se odnosi na sastav Saveta, deluje kao recept za medijskog regulatora koji bi mogao postati zavisan od bilo koje političke stranke koja bude na vlasti u trenutku kada se Savet bude osnivao. To se ne slaže sa evropskim standardima, koji iziskuju neutralnog regulatora. I to je ozbiljno propuštena prilika za Srbiju da usvoji profesionalni pristup regulaciji radio-difuzije.
       Osnovni problem je u tome što svaki član - a to znači i oni koje predlažu nevladine organizacije - mora da osvoji prostu većinu glasova u parlamentu. Prema tome, koja god stranka kontroliše parlament, kontrolisaće i Savet. To praktično znači da je Savet moguće politički kontrolisati. S obzirom na to da će biti velika ovlašćenja Saveta i Agencije, ozbiljno me brine kakva će struktura srpskih medija proizići iz ove odluke parlamenta.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu