NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kori

       Moram da priznam: nikada u životu nisam ni čuo ni video nijednu Kori, dok Zoran Đinđić nije prošlog juna rekonstruisao srpsku vladu i imenovao ekonomistkinju Kori Udovički za ministra rudarstva i energetike. Poznajem njenu rođenu sestru Lenku, ali ona je rediteljka, a to je već moj svet.
       Neuobičajeno ime u skladu je sa neobičnim podacima Korine biografije. Roditi se u La Pazu u Boliviji nije samo po sebi čudno, ali se Srbi tamo obično ne rađaju. Međutim, jasno je da se tamo rodila kada znamo da je njena majka Bolivijanka (devojačko prezime Sančes de Losada) . Možda je ime Kori običnije u La Pazu nego u Beogradu.
       U Anglosaksonaca Kori se piše Corrie, a u Nemaca Kora ili Kore. Varijante imena Kora su Korina (ime helenske pesnikinje, Pindarove savremenice, i glavne junakinje istoimenog romana Madam de Stal) i Kordelija (najmlađa ćerka Šekspirovog kralja Lira).
       Kori je hipokoristik, ime odmila, ženskog imena Kora, koje na grčkom znači devojka, devica, kćer. Kora je epitet Persefone (u Rimljana Prozerpine), Demetrine kćeri, koju je oteo Had, bog podzemlja, dok je brala narcise. Taj cvet je tog dana stvorila Gea da bi namamila devojku. U trenutku kad je uzbrala narcis, zemlja se raspukla, iz nje iskočio Had i ugrabio Koru. Dok ju je Had odnosio u podzemlje, otkinulo se nešto cvetova sa venca narcisa kojim se Persefona bila ukrasila i oni su dobili žućkastu boju.
       U legendi oko imena Kore Persefone ima nečeg simboličnog za našu mladu ministarku rudarstva, koja nosi ime kraljice podzemlja. Zar rudnici nisu svojevrsno podzemlje koje su iskopali rudari?
       Kori je od svog ujaka Gonsala Sančesa de Losada Bustamente, neko vreme premijera Bolivije, očigledno nasledila smisao za ekonomiju. On je 1985. godine bio ministar za planiranje i zadužen da zaustavi inflaciju u Boliviji, a Kori Udovički bila je donedavno savetnik za realnu ekonomiju kod republičkog ministra finansija i ekonomije, a pomagala je oko bitnih ekonomskih pitanja i stendbaj programa dve afričke zemlje: Zimbabvea i Mozambika.
       Valjda će umeti da pomogne i nama. Ima da reši kvadraturu kruga: da dovede cenu struje sa najniže u Evropi na realniji nivo, a da to ne dovede do socijalnih lomova. Savetujem joj da pri tom više ne pokušava da savetuje penzionere kako da plate struju. Njen prvi savet im nije bio mnogo simpatičan.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu