NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Ostavka
       Glavni i odgovorni urednik lista "Glas Podrinja" Dragan Eraković podneo je 8. jula ostavku zbog "kadrovske politike lokalne vlasti i njihovog odnosa prema medijima". Eraković je ostavku podneo posle imenovanja Veroljuba Ivanića za vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća "Glas Podrinja". U ostavci, Eraković je naveo da se "nova vlast na lokalnom nivou prema medijima postavlja kao prema ratnom plenu". Ivanić je za v.d. direktora imenovan posle smenjivanja Zorana Nikolića sa te funkcije, koji je bio donedavno poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije.
      
       Novi Upravni odbor
       Skupština Beograda izabrala je novi Upravni odbor beogradske Radio-televizije Studio B. Na predlog Demokratske stranke u novom Upravnom odboru su Zoran Lučić (predsednik), Vladimir Goati, Snježana Milivojević, Milan Vlajčić, Danica Maksimović, Žarko Trebješanin, kao i tri člana koje će izabrati zaposleni.
      
       Emisija o odgovornosti na TV Pink
       Televizija Pink najavila je seriju emisija o odgovornosti novinara za prihvatanje propagandne uloge za vreme bivše vlasti. Predsednica NUNS-a Milica Lučić-
       -Čavić rekla je za "Glas javnosti" od 10. jula da je to licemerna ideja, iako TV Pink nije imala informativni program za vreme bivše vlasti. Ipak, njoj je, prema rečima Lučić-Čavić, bila namenjena uloga da stvara "lažnu sliku ružičaste stvarnosti u zemlji, da zaluđuju i zaglupljuju narod". Predsednik UNS-a Nino Brajović je rekao da nema razumevanja za taj potez Pinka, jer "previše miriše na pranje biografija na radikalan način".
      
       Tužba
       Troje otpuštenih novinara leskovačkog nedeljnika "Naša reč" tužili su za klevetu vršioca dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika tog lista Andreju Tomaševića. Oni su saopštili da su zatražili i poništenje otkaza. Troje novinara su protiv Tomaševića podneli i krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu zbog, kako su naveli, krivičnog dela falsifikovanja isprava. Novinari Verica Batorović-Božović, Boban Tomić i Ljiljana Stojanović nedavno su dobili otkaze jer su odbili da potpišu ugovor o radu, ocenjujući da se novinari njime dovode u poziciju činovnika.
      
       Apel
       Udruženje novinara Srbije apelovalo je na medije da pomognu Radiju Futog, čija je oprema stradala u nedavnom požaru izazvanom udarom groma. UNS je saopštio da je požar naneo "ogromnu štetu" Radiju Futog, koji čeka da stručnjaci procene da li su njegove prostorije bezbedne za rad.
      
       Štrajk
       Zaposleni u Makedonskom radiju i televiziji (MRTV) stupili su u štrajk, zahtevajući povećanje i redovnu isplatu zarada. Tokom štrajka, spikeri su čitali samo vesti. Prema podacima sindikata MRTV, u štrajku je bilo oko 1 800 zaposlenih, a pridružili su im se i dopisnici. Rukovodstvo nacionalnog radija i televizije saopštilo je na sastanku sa sindikalcima da je problem u isplatama zarada posledica nenaplaćene radiodifuzne takse, koja čini 40 odsto prihoda MRTV-a.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu