NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kraj video-klubova sa antenom

Na pojedinim televizijama emisije tipa talk shonj služe samo da popune termine do novih filmova ili serija koji ponekad započinju uz upozorenje da je javno emitovanje najstrože zabranjeno

      Striktna primena zakona o radio-difuziji u Nišu verovatno neće obradovati nikoga osim retkih vlasnika televizije i legalista.
       Osim nesrećnih vlasnika televizijskih stanica koji neće moći da zadovolje norme zakona o tehničkim standardima i sopstvenoj produkciji, zakon neće obradovati ni građane koji su navikli da daljinskim upravljačem, od desetak filmova svake večeri odaberu jedan, neretko baš onaj koji još nije doživeo ni bioskopsku premijeru.
       "Jedan od svetskih standarda je i da je donja granica ekonomske isplativosti televizije auditorijum od 100 000 građana", kaže direktor Javnog preduzeća "Niška televizija" (JP NTV) Bratislav Stamenković.
       Ako bi se u Nišu primenio "svetski standard", među sigurnim favoritima za emitovanje programa svakako bi se od deset televizija našli Niška televizija, Televizija Pet i "Bel ami".
       "Bilo je vreme kada su se televizije otvarale kao dragstori. Ko nije imao šta da radi, otvarao je radio ili TV stanicu. Nadam se da će novi zakon raščistiti stvari u ovoj oblasti kako više ne bi bilo video-klubova sa antenama", kaže vlasnik niške privatne televizije "Bel ami" Vitko Radomirović.
       Prema njegovim rečima, u čitavoj priči oko usvajanja zakona o radio-difuziji "pomalo plaši borba oko toga ko će biti u radio-difuznom savetu".
       "Politička borba oko sastava saveta je ono po čemu će biti upamćen ovaj zakon. Plaši me da opet ne bude - naši i njihovi. Plaši me da li će se birati članovi po stručnosti ili će ih neko izlobirati, ili će biti simpatizeri jedne političke grupacije ili druge", kaže Radomirović.
       Uz opasku da mnogo toga u zakonu nije do kraja definisano i da se mnoge važne stvari još ne znaju, Radomirović tvrdi da će program njegove televizije nakon usvajanja zakona o radio difuziji biti dva puta bolji nego sada.
       "Ostaće kvalitet, borićemo se sa pravom konkurencijom. Ne plaši me program, niti tehnička opremljenost, mada pomalo plaši privreda Niša i to što se samo nekoliko firmi iz Niša reklamira", kaže za NIN vlasnik TV "Bel ami".
       Dok privatne televizije u Nišu muči privreda koja nema para za reklame, Nišku televiziju, čiji je osnivač Skupština grada, takav problem tek očekuje.
       "Nijedan medij čiji je osnivač lokalna samouprava ne živi dobro jer nema para. Naš osnivač učestvuje u finansiranju sa manje od polovine potrebnih sredstava. Zbog toga se zalažem da se hrabro izađe iz tog začaranog kruga i uđe u dokapitalizaciju", kaže direktor NTV Stamenković koji je osnivaču Skupštini grada u planu za 2002. godinu već ukazao da ukoliko nema sredstava za finansiranje NTV, budućnost te televizije bude u dokapitalizaciji.
       Osim deklarativno izražene sreće zbog konačne namere zakonodavaca da reguliše i raščisti medijsku oblast, Stamenković u primeni zakona vidi i rešavanje problema nelojalne konkurencije.
       Barem polovina niških televizija ili uopšte nema ili ima sopstveni program od nekoliko sati koji se zasniva na pričaonicama u kojima ni sagovornici ali ni novinari nisu baš sigurni o čemu pričaju. Uz jeftinu scenografiju, na pojedinim niškim televizijama emisije tipa tolk shonj služe samo da popune termine do novih filmova ili serija koji ponekad započinju uz upozorenje da je javno emitovanje najstrože zabranjeno. Formula zasnovana na kombinaciji muzike, serija i filmova uz minimalan sopstveni isključivo zabavni program poslednjih godina bila je jedina TV šema za većinu niških televizija.
       "Srećni smo da će novi zakon najzad rešiti problem nelojalne konkurencije. Zaista ne znam šta će raditi pojedine televizije u gradu koje uopšte nemaju sopstvenu produkciju. Mi imamo pet i po sati dnevnog sopstvenog programa što često gledaoci i ne mogu da primete zbog konkurencije koja emituje filmove koji ni u Americi nisu imali premijeru", kaže Stamenković.
       Direktor NTV koji je i član UO ANEM-a ocenjuje i da je budućnost televizijskih medija u Srbiji u stvaranju jakih regionalnih TV centara. "Nasuprot svetskim trendovima kod nas se najveća borba vodi oko nacionalnih frekvencija. Takva beogradizacija medija opasna je i sa stanovišta prihoda jer zbog toga veliki oglašivači i ne znaju da mi postojimo", kaže on.
       Predsednik Udruženja "Spektar" i glavni i odgovorni urednik niške TV5 Slavica Nikolić-Čorbić ističe da iako i "Spektar" i TV5 imaju dosta primedbi na rešenje novog zakona, on bi trebalo da "uredi stanje na medijskom nebu Srbije".
       "U uslovima nelojalne konkurencije koji sada vladaju, veoma teško opstaju oni koji se ozbiljno bave ovim poslom. Nadam se da će se najzad stati i na put pirateriji", kaže za NIN Slavica Nikolić-Čorbić.
      
       ZORAN KOSANOVIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu