NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odlazak velikog ilustratora

Branislav Brana Jovanović (1933-2002)

      Ilustratori su umetnici koji mnogo duže od drugih uspevaju da u sebi sačuvaju dečaka željnog čitanja i crtanja pročitanog. Pokojni Brana Jovanović bio je poslednji veliki ilustrator koga sam poznavao. Ostali su, jednostavno, nestali i izumrli sa civilizacijom čitanja priča i razgledanja ilustracija. Ko još uopšte čita, ko primećuje crtački trud? Retko ko.
       Civilizacija kompjutera i pokretnih slika izbrisala je, nadam se, za izvesno vreme tu staru naviku. Poslednji joj se suprotstavio Brana Jovanović, arhitekta po obrazovanju a veliki crtač po vokaciji.
       Sedeo sam povremeno i pijuckao za njegovim radnim stolom u "Bazaru" gde je iz čistog zadovoljstva i strasti prelamao stranice ovog časopisa. Na stolu ni traga od obaveznog kompjutera, nezaobilazne alatke savremenih dizajnera. Prelamao je starovremski, poput starih iščezlih tehničkih urednika; na stolu su stajali cicerometar (jedna već odavno zaboravljena grafička sprava), lepilo "karbofiks" za lepljenje otisaka, raznobojne olovke, najjeftinije oštre cigarete, višnjeva muštikla, obavezna šoljica crne kafe.
       Uspevao je da iz naše sirote štampe i hartije očajnih kvaliteta, sumnjivih boja i svega ostalog što nas prati decenijama, izvuče najviši štampani kvalitet. Njegovi hitri potezi četkom i uzbudljiva linija rođenog crtača i akvareliste izašla iz "Voga" ili legendarnog časopisa s početka veka "Ilustrasion", pretvarali su štampano sivilo u čiste likovne dragocenosti.
       Tih, preterano skroman i diskretan gospodin, Brana je u svom sedamdesetogodišnjem životu imao samo jednu izložbu svojih radova, i to u Skadarliji, u oronuloj kući Đure Jakšića, gde izlažu amateri, diletanti i početnici. Jedan od naših najvećih crtača, uz Ljubu Ivanovića, Mladena Josića i Slavu Bogojevića, nikada nije želeo da se ističe. Delakroa novinske ilustracije ostao je tako lično nepoznat stotinama hiljada čitalaca koji su poznavali njegov rad. Ilustrator "Bazara", "Politikinog zabavnika", "Ilustrovane politike", "Radio TV revije" i NIN-a otišao je isto tako kao što je i živeo - tiho i otmeno.
       Posle njegovog odlaska kao da su posiveli svi ovi listovi koje je ulepšavao. A kada priče izgube svoju boju, ko će im je vratiti?
      
       MOMO KAPOR


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu