NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Poništena presuda

      Okružni sud u Beogradu uvažio je (delimično) žalbu glavnog i odgovornog urednika NIN-a Stevana Nikšića i ukinuo presudu Prvog opštinskog suda u Beogradu, kojom je Nikšić 25. januara 2002. godine osuđen na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog toga što je dozvolio da se u rubrici Odjeci objavi pismo jednog čitaoca posvećeno istorijskoj ulozi Milovana Đilasa, kao člana najvišeg rukovodstva KPJ, u nekim istorijskim događajima od pre šezdeset godina, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.
       Glavnog i odgovornog urednika NIN-a tužio je sin pokojnog Milovana Ćilasa, Aleksa Đilas, koga su zastupale čak tri advokatske kancelarije iz Beograda, a sudija Prvog opštinskog suda Vladimir Vučinić prihvatio je u potpunosti sve navode ove tužbe u kojoj je izneta tvrdnja da su pomenutim pismom izvršena krivična dela uvrede i klevete prema pok. Milovanu Đilasu te da je njegov sin nasledio pravo da štiti lik i delo svog oca.
       Drugim rečima, Prvi opštinski sud u Beogradu (kao prvostepeni sud u ovom predmetu) nije imao razumevanja za argumente odbrane da su u pismu čitaoca objavljenom u NIN-u - na način primeren slobodnoj javnoj demokratskoj raspravi - iznošena isključivo mišljenja o pojedinim istorijskim ličnostima, istorijskim događajima i situacijama, i to različita mišljenja, o kojima u domaćoj javnosti i istorijskoj nauci već decenijama opstojavaju različita, pa i oprečna gledišta. Tim pre što je u njima bilo reči o još izuzetno aktuelnim i važnim temama, kao što su odgovornost za progone političkih neistomišljenika, revolucionarni teror i ratne zločine.
       Ali, prilikom odlučivanja o žalbi Okružni sud u Beogradu nije prihvatio zahtev okrivljenog da se - zbog učinjenih teških povreda materijalnog i procesnog prava prilikom izricanja prvostepene presude protiv Nikšića, bilo da su one rezultat nestručnosti ili velike pristrasnosti - na ponovnom suđenju ovaj predmet obavezno poveri drugom sudiji prvostepenog suda.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu