NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bergmanova zadužbina

Najveći švedski sineasta Ingmar Bergman za života dobija zadužbinu u kojoj se nalaze i njegovi nepoznati romani i novele

      (Specijalno za NIN iz Stokholma)
      
       Nedavno je zvanično objavljeno osnivanje Zadužbine Ingmara Bergmana na Švedskom filmskom institutu (SFI). Zanimljivo je da će ovaj poznati svetski reditelj, kulturna ikona još za života imati svoju zadužbinu. Sve je počelo jednim neformalnim razgovorom docenta katedre za Filmske nauke pri Stokholmskom univerzitetu, Maret Koskinen sa rediteljem. On se u jednom trenutku požalio da u kući na ostrvu Foro, gde živi sam, ima dosta svojih starih radova s kojima ne zna šta da radi. I pozvao je da dođe, ako ima vremena i pogleda materijal: "Dođite i pogledajte sami. Ovde ima cela jedna soba puna mojih radova. Ja ne znam šta s tim da radim." Iznenađena i zbunjena, Maret je samo odgovorila: "Da...! Hvala her Bergman!" misleći u sebi kakva čast. Pregledala je materijal i odmah kontaktirala SFI svesna da pred njom leži čitavo jedno bogatstvo. Naime, u sobi je našla i rane Bergmanove pisane radove: romane, novele, manuskripte, kao i fotografije. U razgovoru sa SFI pojavila se i prva ideja o osnivanju Zadužbine Ingmar Bergman, zamišljen kao arhiva njegovog života i rada.
       O tome je trebalo obavestiti i reditelja. Šef SFI-a Ose Kleveland, pozvala je telefonom Bergmana i predložila ideju sakupljanja i čuvanja njegovog dela. Odgovor s druge strane je glasio: "Što se mene tiče, ako imate kamion dođite odmah i nosite ove gluposti (u originalu: shit - sranje). Treba mi kuća!"
       Sa ostrva je u Institut početkom aprila stiglo 45 kutija što pisanog, što radnog materijala sa snimanja. Tu su gotovo sve manuskripte, beleške, sinopsisi, skice, fotografije i kadrovi sa snimanja filmova. Sve je odmah predato na arhiviranje. Celoj ideji su se s oduševljenjem i poštovanjem priključili i Televizija Švedske SVT, Švedski film SF sa svojom arhivom i Kraljevski nacionalni teatar - Dramaten, koji će ujedno biti deo uprave Zadužbine. U upravi će svoje mesto naći i dve Bergmanove ćerke: Lin Ulman i Eva Bergman.
       Materijal, za koji se ne zna ni tačan obim, ni tačan oblik, planira se da će prvo biti kompjuterski arhiviran. Na molbu da sâm napiše knjigu arhive i tako olakša sva buduća istraživanja svoga dela, Bergman je kratko odgovorio: NE. Lično smatra da bi to bilo previše, jer se već dovoljno zna. Tako knjigu arhive materijala pronađenog u kući s bojažljivošću trenutno piše upravo Maret Koskinen. Tu se nalaze i vrlo osetljivi delovi privatnog života reditelja. Knjiga bi trebalo da se pojavi na jesen.
       Nekako neprimetno se provukao i još jedan podatak, da će na jesen biti sakupljeni i njegovi radovi iz rediteljske sobe u Dramatenu. Drugim rečima: Bergman napušta Dramaten posle 50 godina rada. Prva režija bila je 1951. Direktor Dramatena Ingrid Dalberg je najavila još jedan kamion dragocene zaostavštine iz Bergmanovog pozorišta, kako su umeli ponekad Dramaten da zovu. Kažu da je čuvao i najmanji papirić. A ono što se odmah dâ videti iz prikazanog materijala, jeste pedantnost vođenja svojih radova. Sve nađene manuskripte - knjige snimanja, bile su uredno povezane u drap povezu, pregledne i očuvane.
       Velika pažnja biće posvećena rediteljevim ranim radovima. Naime, mladi Bergman je sebe doživljavao kao pisca. Otuda i pojava nekoliko nepoznatih romana, novela i sličnih radova, koji tek treba da ugledaju svetlost dana. Porodični albumi će takođe naći svoje mesto na jesen u Zadužbini. Jedino svoj 30 godina vođeni dnevnik Bergman zadržava za sebe.
       Šveđani svemu pristupaju s poštovanjem, jer se radi o značajnom nacionalnom umetniku svetskih razmera, ali i bojažljivo. Bojažljivo, jer je reditelj još živ i sve posmatra sa strane, bez želje da se meša u rad Zadužbine. Kažu da su njegovu slavu pronele možda još samo neke pop-zvezde Švedske. Verovatno se misli na grupu ABBA.
       Kome će arhiv biti dostupan, kako će se koristiti i kada će biti završen - i dalje je nejasno. Osnivački sastanak Zadužbine se prvi put okuplja na jesen kada će se čuti odgovori na neka od ovih pitanja. Slične zadužbine već imaju reditelji kao Felini i Kurosava. Najbitnije je da se na vreme krenulo s radovima da bi Bergmanovo delo, za koje kažu da je od neprocenjive vrednosti, ipak, ostalo u njegovoj domovini, kao švedsko i svetsko dobro.
      
       JELENA IVANIŠEVIĆ-PAUNOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu