NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Blago propalih banaka

Prodaja 50 slika značajnih jugoslovenskih autora pokrenula u javnosti pitanje zaštite kulturnih dobara. Lubardine "Masline" plaćene više od 13 000 evra, ali nijedna prodata slika ne sme se izneti iz zemlje

      Pet banaka u stečaju rasprodaju proteklih nedelja svoja materijalna dobra među kojima i umetnička dela koja su godinama sakupljali. Banke poseduju oko 500 slika, skulptura i tapiserija među kojima su i dela istaknutih umetnika.
       Odluka agencije za stečaj da se najvrednije slike i skulpture prodaju na javnoj licitaciji uzburkala je duhove i nametnula brojna pitanja javnosti. Najvažnije je: sme li se dopustiti da vredna kulturna dobra pređu u vlasništvo privatnih lica?
       Uprkos šuškanjima da će država zabraniti održavanje licitacije, ona je ipak održana sredinom prošle nedelje, ali je umesto 50, tržištu ponuđeno 42 slike. Osam slika je izuzeto od nadmetanja jer na njih pravo preče kupovine imaju Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej u Beogradu. Duhovi su privremeno smireni, ali problem, kažu, nije rešen. Kako će muzeji kupiti ovih osam slika kada za njih nemaju para, a više je nego izvesno da ih Agencija za stečaj ne sme otuđiti jer bi time odštetila svoje poverioce. Kolekcionari i trgovci slikama sa svoje strane burno protestuju protiv uplitanja države postavljajući pitanje kako se neke slike mogu proglasiti kulturnim dobrom dan uoči licitacije. I gde su bili pomenuti muzeji do sada kada je poznato da su banke decenijama vlasnici slika jednog Peđe Milosavljevića ili Stjepana Kolesnikova.
       Javnost se prvi put srela sa delima iz bogatih bankarskih fundusa početkom ovog meseca. U prostorijama "Invest" banke na Terazijama zainteresovani su mogli da vide svih 50 slika za prodaju. Dela Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, Milana Konjovića, Lazara Ličenoskog, Kolesnikova, Antuna Gojmira Kosa i mnogih drugih jugoslovenskih slikara mamila su uzdahe posetilaca. Bankari su pokazali istančan ukus u trošenju novca svojih štediša.
       Obavešteni kažu da su se tek na ovoj "izložbi" neki muzeji probudili, shvatajući da će mnoga kulturna dobra ostati van muzeja. I tog trenutka počeli su svoju bitku da neke od tih slika sačuvaju za sebe.
      
       Letnja rasprodaja
       Tromoj državnoj administraciji ova zamka je, kažu poznavaoci prilika, pripremana, pa je tako vreme rasprodaje i zakazano u jeku godišnjih odmora. Banke su pismeno obavestile o svojim namerama Ministarstvo za kulturu, ali niko nije reagovao, pa su tako pripreme za javnu aukciju daleko poodmakle. U trenutku kad su već počeli da stižu depoziti kupaca (deset odsto od procenjene vrednosti slike), stiže i rešenje Trgovinskog suda o zabrani prodaje osam slika. Sud od Agencije za stečaj traži da se slike prodaju muzejima upola od procenjene vrednosti, inače će svih pedeset biti proglašene za kulturna dobra.
       Zapanjeni ovakvom ucenom, u Agenciji donose odluku da tih osam slika izuzmu iz prodaje, da uplaćene depozite za njih vrate kupcima i da pozovu muzeje na licitaciju. Pomeraju rok za uplate depozita sa 11. jula na 16, dajući muzejima vremena da zajedno sa ostalima učestvuju u nadmetanju i tako legalno ostvare svoje pravo preče kupovine. Odgovora nema.
       Prema rečima Olivere Trikić, direktorke Agencije za stečaj, iako ih zakon ne obavezuje da slike prodaju na javnoj licitaciji, oni to rade u interesu poverilaca. "Neko drugi ne radi svoj posao kako treba, a nas optužuju za rasprodaju kulturnog dobra" - rezignirano protestuju bankari.
       Prošlonedeljnoj aukciji uz stroge mere kontrole prisustvovalo je pedesetak lica, među kojima su najbrojniji bili predstavnici banaka i privatnih preduzeća zainteresovanih za otkup. U ulozi posmatrača našli su se i kustosi zainteresovanih muzeja, kolekcionari, vlasnici privatnih galerija.
       Najveće interesovanje kupaca vladalo je za Lubardine "Masline", "Motiv sa Primorja" Vase Pomorišca i "Dubrovnik-luka" Alekseja Hanzena, za koje se nadmetalo po osam licitanata. "Masline" Petra Lubarde dostigle su cenu višu od 13 hiljada evra, dva i po puta veću od početne cene. Odmah za ovom je slika Peđe Milosavljevića "Meteori" prodata za 650 hiljada dinara. Obe je kupila "Atlas" banka preko svog posrednika Miroslava Rodića, direktora Jugoslovenske galerije umetničkih dela. Pomenuti gospodin bio je, inače, jedini učesnik licitacije na čijem je sakou bio vidno istaknut bedž sa imenom ove banke.
      
       "Atlas" banka kupuje
       Dok su mnogi kupci bežali od fotoaparata i indiskretnog oka televizijskih kamera komentarišući da je "bezobrazluk na aukcije puštati radoznalce", gospodin Miroslav Rodić ležerno i otvoreno je licitirao iz prvog reda i uglavnom pobeđivao svoje protivnike. Za "Atlas" banku kupio je sedam vrednih slika za manje od 40 hiljada evra.
       Komentari mnogih prisutnih kolekcionara posle aukcije bili su da je "Atlas" banka pomogla da se tržište vrednosti umetničkih slika sasvim ne sroza! Naime, proteklih dana u javnosti je krenula priča da su mnoge slike potcenjene i da je procena prilično proizvoljna. Uprkos činjenici da su procene obavili dobri poznavaoci umetničkih dela iz Narodnog muzeja u Beogradu.
       Sliku Antona Gojmira Kosa "Mrtva priroda" otkupio je nepoznati slovenački kupac po ceni od 222 hiljade dinara, samo 12 hiljada više od početne cene jer nije bilo mnogo zainteresovanih. Jednu sliku otkupila je i "Rajfajzen banka", a stranci su upozoreni da slike ne mogu napuštati teritoriju Srbije, jer su proglašene za kulturno dobro ove zemlje. I svi novi vlasnici moraće da dostave sve podatke Muzeju savremene umetnosti kako bi se dalje pratio "život" ovih vrednih umetničkih dela.
       Od 42 ponuđene slike, Agencija za stečaj je 18. jula prodala 30 i ostvarila prihod veći od šest miliona dinara, dva miliona više od prvobitne procene. Iako im je ostalo 12 neprodatih slika jer nije bilo interesenata, zadovoljni su rezultatom. Osam slika koje je bezecovao Muzej, do daljeg, ostaje u njihovom fundusu.
       Nova aukcija u kojoj će biti 62 slike, skulpture i tapiserije, takođe uglednih autora, planirana je za septembar. Dotle će valjda mnogo toga biti jasnije.
      
       DRAGICA MARINKOVIĆ
      
      
Slike za muzeje

Aktom broj 01-33/70 od 9. jula ove godine doneto je rešenje Trgovinskog suda da pravo preče kupovine ima Muzej savremene umetnosti koji je za sebe odabrao tri slike i to: "Vršidbu" Mladena Josića, "Zbeg" Gabrijela Jurkića i "Pralje" Stjepana F. Kolesnikova. Za Narodni muzej su izdvojene sledeće slike: "Beograd" Peđe Milosavljevića, "Velika mrtva priroda" Miće Popovića, "Mediteran VI" Stojana Ćelića, "Svirači" Lazara Vujaklije i "Polje pored Sombora" Milana Konjovića.


      
      
Ko je prisvojio Lubardu?

U previranjima povodom zatvaranja banaka u januaru, iz prostorija "Beobanke" neopaženo je iznesen "Portret starca" Petra Lubarde. Ova slika koja je, srećom, bila na restauraciji u Narodnom muzeju, pre više godina zavedena je tamo pod rednim brojem 164249. To je bio jedini trag o njenom postojanju. Kod koga se ona danas nalazi i ko ju je neovlašćeno prisvojio, istražuje SUP koji je prijavu o nestanku dobio tek maja meseca.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu