NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kontrola kvaliteta

      U procesu globalizacije i naše tržište zapljusnuto je velikim brojem proizvoda i usluga o čijem kvalitetu i ispravnosti najširi krug potrošača sve teže može objektivno da se obavesti. Potrošači se sve češće nalaze u poziciji da ne znaju da li da veruju različitim izveštajima o ispitivanju kvaliteta i sertifikatima koji prate te proizvode. Da li su ti sertifikati zaista validni, odnosno da li su oni koji su ih izdali zaista kompetentni za taj posao, u ime potrošača, a na nivou države, procenjuje Jugoslovensko akreditaciono telo koje utvrđuje osposobljenost onih organizacija koje izdaju izveštaje o ispitivanju usaglašenosti kvaliteta, sertifikata i drugih potvrda o kontroli, odnosno izdaje akreditacije.
      
       Koje organizacije po zakonu moraju da imaju vašu akreditaciju?
       - Prema važećem zakonu o standardizaciji, svako ko vrši istraživanja usaglašenosti kvaliteta kao i svako ko izdaje sertifikat, mora da bude akreditovan. Za neke specifične poslove republički zakon je predvideo još i instituciju ovlašćivanja.
      
       Kada bi se ovog zakona striktno pridržavali, kako bi izgledalo naše tržište?
       - Kako je u ovom trenutku još uvek mali broj onih koji se bave ocenjivanjem kvaliteta proizvoda i usluga akreditovan, to bi značilo da 75 odsto onih koji nemaju akreditaciju treba odmah da prestanu da rade, što bi, naravno, dovelo do velikih poremećaja na tržištu. Oni koji su akreditovani, imali bi veliki priliv posla. Zato mi sugerišemo prelazno rešenje koje ne bi trebalo da traje duže od dve godine tokom kojih bi se svi koji treba da se akredituju, to i učinili.
      
       Kada će naše akreditacije biti priznate u Evropi?
       - Očekujemo da će nam akreditacije od strane drugih evropskih država biti prihvaćene krajem 2004. godine. Tada će svi sertifikati i izveštaji o kontroli kvaliteta koji budu izdati u okviru našeg akreditacionog sistema biti priznati u Evropi bez ponovnih kontrola. Tako će prestati zastoj robe na granici i reatestacija koja poskupljuje proizvod. Ulazak u neometan promet robe i usluga je i direktno povećanje konkurentnosti naše robe u inostranstvu.
      
       Kako ćete se zaštititi od korupcije?
       - Pravi način da se spreče bilo kakva razmišljanja u tom pravcu, jeste da se onome ko obavlja ocenjivanje obezbedi realna naknada za ekspertski posao koji radi. To je razlog što su cene akreditacija više od uobičajenih cena državnih usluga.
      
       Ko kontroliše kvalitet vašeg rada?
       - Mi smo sada u postupku prijema JUAT-a u svojstvu pridruženog člana u evropsku kooperaciju za akreditaciju, koja ima svoja pravila. Mi ćemo sada proći kroz jednu rigoroznu kontrolu koja će pokazati da li poštujemo standarde koje su nam propisali, tako da će oni vršiti nadzor nad onim što mi radimo.
      
       D.I.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu