NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jezik
Srbi mnogo vole "odnos"

Imena stradaju od firmopisaca, ali ne samo od njih...

      Prošetavši se kratkom ulicom na beogradskom Vračaru, fotoreporter "Politike" uspeo je da snimi tri različita natpisa: "Golsvordijeva", "Golsvortijeva" i čak "Golsfoltijeva". U tekstu ispod slike s pravom se kritikuju "razni nadležni i nenadležni za ispisivanje imena ulica". Nezgoda je što je potom rečeno da oni "pogrešno pišu ime poznatog engleskog pisca koje u originalu glasi John Gaulsnjorthdž". Jedno slovo je suvišno: prava izvorna grafija je Galsnjorthdž. Što se tiče izgovora, najtačnije bi bilo Golzvordi, ali ni Golsvordi nije pogrešno, budući da je kod nas uobičajeno "s" u mnogim rečima koje se u engleskom izgovaraju sa "z" (Čarls, Kvinslend, Bitlsi i tako dalje).
       Imena, strana i domaća, stradaju od firmopisaca, ali bogami i od novinara. "Glas" (list čuven po tome što je ćirilicu uveo u pisanje engleskog jezika) nedavno je objavio razgovor s Gordanom-Lolom Đurović, poverenicom Društva "Ćirilica" u Beogradu. Tako je predstavljena na početku članka, ali kasnije su njene izjave citirane ovako:
       "Ima li naroda na svetu koji želi da zaboravi poreklo, a da to nisu Srbi - pita Lola Novaković."
       "Ako ovi podaci nisu alarmantni za spasavanje ćirilice, zaista nisam sigurna šta će nas onda probuditi - kaže Lola Novaković."
       Lola Novaković je svojevremeno bila vrlo popularna pevačica šlagera, ali da se danas bavi očuvanjem ćirilice - nije mi poznato.
       "Američka vojna baza Bondstil kod Uroševca na Kosmetu nalazi se na ogromnim rezervama urana, koji se koristi za dobijanje uranijuma." Tu Tanjugovu vest prenela je i dnevna štampa i elektronski mediji. Kao objašnjenje zašto Amerikanci toliko vole Kosovo (i Albance) - zvuči ubedljivo. Ali što se tiče hemije... žao mi je, kolega, moraćete malo bolje da se spremite. Uran i uranijum su dva oblika iste reči, s tim što je uranijum pravilnije, jer inače u nazivima elemenata uvek zadržavamo taj latinski nastavak (radijum, kalijum, natrijum, magnezijum...). Oblik uran ne bi ni postojao da neko nije pobrkao ovaj radioaktivni metal s grčkim bogom Uranom i istoimenom planetom.
       Reći da se uran koristi za dobijanje uranijuma, prema tome, isto je što i reći da se papir koristi za dobijanje hartije. Uranijum se dobija iz ruda, kao što je famozna pehblenda, koju je krajem XIX veka, u podrumima pariske "Ecole de Physiljue et de Chimie", uzela da proučava mlada poljska naučnica Marija Sklodovska. Zainteresovala je za taj posao i svog muža Pjera Kirija, a rezultat je bio otkriće radioaktivnosti i Nobelova nagrada za oba supružnika.
       O virusu zvanom "u odnosu na", koji poslednjih godina napada poredbene konstrukcije, već je bilo reči u ovoj rubrici. Sad mi je došao do ruku jedan primer koji pokazuje da je oboljenje zaista duboko prodrlo. "Politika" je 14. jula objavila članak o klima-uređajima, pod naslovom "Srbi mnogo vole da se hlade". Tu se objašnjava kako se struja sve više troši u vrelim danima, a onda dolaze ove dve rečenice: "Da li će se Srbija možda uskoro pridružiti Grčkoj, ostaje da se vidi. Naši prijatelji jedini su koji više električne energije utroše leti..." Ako mislite da sad slede reči "nego zimi" - prevarili ste se. U članku se za Grke doslovce kaže da "više električne energije utroše leti u odnosu na zimu"!!!
       Iz sportske rubrike, opet, jedan verni čitalac "Politike" poslao mi je ovakav naslov: "Vladimir Radmanović plaćeniji od Džordana". Za one kojima ta imena ne zvuče poznato, nadnaslov glasi "Jugosloveni u američkoj profesionalnoj košarci". Iz teksta se saznaje da je Vlade Divac prošle sezone zaradio deset i po miliona dolara, Stojaković pet miliona, Rebrača tri miliona i tako dalje. Svi su oni, dakle, plaćeni, a plaćeni smo i mi koji ovde radimo za Dinkićeve dinare. Pri tom su oni jedno dve-tri hiljade puta više plaćeni ili bolje plaćeni nego mi, ali nisu "plaćeniji". Trpni pridev se može porediti kad kazuje neku osobinu, kao omiljen - omiljeniji, udaljen - udaljeniji, istaknut - istaknutiji, ali ne kad znači glagolsku radnju.
       U svakom slučaju, radujmo se što u naslovu nije stajalo da je Radmanović "plaćeniji" U ODNOSU NA Džordana...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu