NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ortakluk sa Bogom

Iako dr Abdul Kalam ističe da je njegov glavni cilj da Indija od zemlje u razvoju što pre postane razvijena zemlja, naivno je verovati da su motivi izbora "čoveka projektila" za šefa druge najmnogoljudnije države - ekonomski

      Raketni inženjer, profesor dr Avul Pakir Dženalubdin Abdul Kalam (71) izabran je za dvanaestog predsednika Indije. Posrednim glasanjem tela sastavljenog od izabranih članova oba doma saveznog parlamenta te od izabranih članova parlamenata svih indijskih država, dr Kalama podržali su i predstavnici Nacionalne demokratske alijanse, vladajuće koalicije koja ga je kandidovala, i predstavnici većinske opozicije sa Kongresnom partijom na čelu. Jedini protivkandidat dr Kalamu bila je vojni kapetan Lakšmi Sehegal, koja se proslavila u borbama za nezavisnost Indije od britanske krune, a koju je predložio Levi front.
       Doktor Abdul Kalam je prvi naučnik, a drugi musliman (posle dr Zakira Huseina) na mestu predsednika Indije i uživa veliku popularnost među gotovo svim društvenim grupama. Hinduisti, verska većina, cene ga kao tvorca indijskog nuklearnog arsenala i prvih indijskih satelita i raketa te kao dokazanog indijskog patriotu. To, između ostalog, znači da na kriket mečevima Indije i Pakistana, za razliku od većine "domaćih" muslimana, ne navija za Pakistan. Što se manjina tiče, muslimani, lojalni građani Indije, dr Kalama vole "kao svog", dok se hrišćani nadaju da će pod predsednikom iz manjinske grupe uživati, kako kažu, bolju zaštitu od majorizacije. Stariji naraštaji cene ga zbog zasluga za razvoj odbrambenog potencijala zemlje i kao naučnika svetskog glasa koji je proslavio ime Indije, a mladi, zbog neformalnog držanja i ekstravagantnog imidža. Naime, dr Kalam je, godinama odbijao da poseče uvojke već dugo prosede kose koji su mu padali na ramena, a o kojima je brinuo čuveni frizer-stilista Ahmed Habib, vlasnik dvadeset salona širom Indije. Pre nekoliko dana, zbog novog položaja, dr Kalam se, prema sopstvenom priznanju, teška srca odrekao svojih najdužih lokni.
       Novi predsednik Indije poznat je ne samo kao "majstor svog zanata" već i kao mislilac i kao poeta. Ističe da je duboko religiozan. Besprekorno citira Kuran, ali i recituje stihove hinduističke moralne i filozofske poeme "Bhagavad-Gita". U svojoj knjizi "Krila vatre" tvrdi da je ostvario neku vrstu ortačkog odnosa sa Bogom: "Posao koji mi je zadat mogu valjano da obavim samo uz Božju pomoć, jer sam posedujem svega 50 odsto sposobnosti potrebnih za izvršenje bilo kog zadatka." Ovakav odnos sa Bogom dr Kalam preporučuje svim ljudima koji se bave stvaralačkim radom, a sve Indijce poziva da se drže osnovnog principa Mahatme Gandija: Jednostavno živeti, visoko misliti.
       Kao neženja, vegetarijanac, čovek koji daje prednost duhovnom nad telesnim, a svoj posao doživljava kao svoju misiju, dr Kalam je, prema indijskim standardima, prototip poželjnog reprezenta države. Međutim, rasprave o tome koliko je on sposoban za dužnost predsednika Republike, s obzirom na to da je funkcija glavnog naučnog savetnika vlade jedina, uslovno rečeno, politička koju je do sada obavljao, ne prestaju od dana kad je objavljena njegova kandidatura. Pojedini politički komentatori u Indiji smatraju da će se dr Kalam, iz laboratorije preseljen u predsedničku palatu, ponašati kao slon u staklenoj radnji i tvrde da je njegov izbor za predsednika ishod samo dela strategije udvaranja muslimanima, koju, kako bi učvrstio pozicije vladajuće koalicije, sprovodi premijer Atal Bihari Vadžpaji.
       Predsednik Kalam ističe da je njegov glavni cilj da Indija od zemlje u razvoju što pre postane razvijena zemlja. Međutim, ako se uzme u obzir stalna pretnja "konačnog rešavanja pitanja Kašmira", koje bi se, sasvim izvesno, vodilo sredstvima kojima je dr Kalam posvetio život, naivno je verovati da su motivi izbora "čoveka projektila" za šefa druge najmnogoljudnije države - ekonomski.
      
       RADOSAV MIKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu