NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Amaterski atentat

Tih desetak dana, koliko je morala da se pretvara da je mrtva, na sigurnom mestu, pod zaštitom policije, novinarka Sabina Slonkova je doživela, kako kaže, kao trećerazredni češki triler iz ere komunizma

      (Beta za NIN iz Praga)
      
       Ma, dajte, u Češkoj smo, ovde se tako nešto ne dešava", bilo je prvo reagovanje novinarke češkog dnevnika "Mlada fronta dnes" Sabine Slonkove kada ju je 9. jula policija obavestila da je nekome toliko stala na žulj da je pribegao "krajnjem rešenju" i platio oko 6 600 evra da je zauvek ućutka.
       Svoj život 29-godišnja dobitnica nacionalne nagrade za istraživačko novinarstvo duguje diletantizmu naručioca, tačnije bivšeg generalnog sekretara MIP-a Karela Srbe, i starom znancu ovdašnje policije, sitnom kriminalcu, nesuđenom plaćenom ubici, koji se u poslednji čas predomislio i sve prijavio policiji.
       Diletantski pokušaj atentata, zbog kojeg je cela Češka nekoliko dana bila u šoku (zar na pragu Evrope da postane Kolumbija, Ukrajina ili Turska, gde je istraživačko novinarstvo opasno po život?), otkrio je nimalo diletantsku korupciju u MIP-u, mutne igre obaveštajnih službi i uzdrmao fotelju predsedavajućeg 57. zasedanja Generalne skupštine UN, donedavnog šefa češke diplomatije Jana Kavana.
       Tih desetak dana, koliko je morala da se pretvara da je mrtva, na sigurnom mestu, pod zaštitom policije, Slonkova je doživela, kako kaže, kao trećerazredni češki triler iz ere komunizma. Iz filma su je trgla tek hapšenja. Na kraju lanca: Karel Rzipel, zvani Limun, koji se najpre nećkao da "digne u vazduh takvu ribu" semteksom koji su mu naručioci dali, pa je kao elegantniji i tiši način pristao na pištolj, da bi na kraju sve ocinkario policiji dan uoči atentata - dvoje poslovnih ljudi posrednika, privrednicu Evu Tomšovicovu i Karela Srba, čoveka na koga je novinarka najpre i posumnjala.
       On joj je pao na pamet jer je zajedno sa redakcijskim kolegom Jiržijem Kubikom bila glavni "krivac" što je Karel Srba prošle godine morao da napusti MIP kad se otkrilo da je prilikom iznajmljivanja zgrade ministarstva u Moskvi oštetio nepovoljnim ugovorom državu za oko 3,3 miliona evra. Slonkova, kojoj upućeni priznaju neuobičajeno dobre veze i izvore u obaveštajnim službama i MUP-u, i Kubik, poznat po još boljim vezama u političkim krugovima, bavili su se svim krupnim aferama na češkoj političkoj sceni od sredine devedesetih godina.
       Počev od lažnih mrtvih sponzora čeških konzervativaca, zbog kojih je 1997. godine pala vlada Vaclava Klausa, pa do pokušaja savetnika donedavnog premijera Miloša Zemana da se diskredituje najpopularnija češka političarka, Zemanov stranački oponent Petra Buzkova. Srbu nisu ostavili na miru ni otkako se povukao i ovog marta je "Mlada fronta dnes" objavila članak o milionima koje je uložio u nekretnine, koje ni u snu ne bi mogao da ima od svoje činovničke plate.
       Da pokušaj atentata na Slonkovu neće biti epilog samo za jednog pomahnitalog državnog činovnika, koji više nije mogao da podnese da u najtiražnijem češkom dnevniku čita o svojim prošlim i sadašnjim mutnim poslovima, pokazali su već naredni dani.
       Kada je Limun, nova medijska zvezda, "ubica koga je grizla savest", proživeo svoj trenutak slave i rekao šta je sve imao znatiželjnim novinarima, policiji je propevala Eva Tomšovicova. Ta Srbina prijateljica je, po vlastitom priznanju, i po sećanju nekih diplomata, služila bivšem generalnom sekretaru kao kurir. I to za mito od firmi kojima je, prema saznanjima istrage, Srba namestio, dok je od kraja 1998. godine bio odgovoran za investicije i finansijsko poslovanje MIP-a, nekoliko tendera MIP-a. Između ostalog i renoviranje zgrade češke ambasade u Zagrebu. Posao vredan oko 3,3 miliona evra. Srba i njegovi advokati tvrde da je sve osveta nesrećno zaljubljene žene, jer je Tomšovicova navodno bezuspešno pokušavala da zauzme mesto i u Srbinom privatnom a ne samo u poslovnom životu. Novi šef češke diplomatije demohrišćanin Ciril Svoboda ipak je dao nalog da ekonomska kontraobaveštajna služba proveri sve poslove i javne nabavke sklopljene u vreme dok je Srba radio u MIP-u, gde ga je doveo Jan Kavan da vodi gromoglasno najavljivanu akciju borbe protiv korupcije.
       Lavina koja se valja iza neuspelog atentata dokačila je i Ministarstvo odbrane. Pokazalo se da je Srba usput i agent vojne obaveštajne službe, jedan od petnaestorice sumnjivih kojima je, prema pisanju medija, služba već odavno htela da zahvali na uslugama. Iako je u međuvremenu policija stavila embargo na informacije, procurelo je da ministar odbrane Jaroslav Tvrđik neočekivano nije produžio ugovor načelniku vojnih obaveštajaca Andoru Šandoru.
       Tako jasan slučaj atentata na novinarku poprima tako nove dimenzije, u istragu se uključila i civilna obaveštajna služba a u novinarskim kuloarima je poslednjih dana jedini sigurni zaključak da "ovde nešto debelo smrdi".
       Iza pitanja kako je uopšte moguće da na tako visoku funkciju u državnoj upravi, posle svih skandala koji su Srbu pratili u ministarstvu zdravstva, dođe čovek čije su ruke uprljane korupcijom i mahinacijama, čak i da nisu okaljane narudžbinom ubistva, nazire se kao žrtveni jarac i Jan Kavan.
       Predsednik Vaclav Havel je odmah zatražio od Kavana da podnese ostavku, tj. da "razmisli da li je podoban da obavlja sve funkcije". Pri tom je mislio, pre svega, na mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN, gde bi blamaža Kavana značila i neprijatan međunarodni skandal za Češku Republiku. Premijer Vladimir Špidla obećava da će afera biti istražena i kažnjeni svi vinovnici, bez obzira na visoke položaje, ali za sada ne traži da Kavan ode.
       Iako je gotovo sigurno da Srbin nekadašnji zaštitnik nema nikakve veze sa atentatom, dobar deo političke scene, mediji i javnost smatraju da je krajnje vreme da do sada neviđeno - prvo naručeno plaćeno ubistvo novinara - donese i drugo čudo neviđeno - da češki političar podnese ostavku kao znak političke i moralne odgovornosti, a ne tek ukoliko ga uza zid priteraju dokazi policijske istrage.
      
       DAŠA PAVLOVIĆ
      
      
Sabina Slonkova za NIN

"Želim da verujem da je ovo zaista jedino i isključivo usamljen akt pojedinca. Kolega Kubik i ja smo, dok smo se bavili svim tim najkrupnijim aferama češkog političkog života, bili izloženi samo posrednom pritisku. U stilu da nam neko kaže 'nije poželjno da u to zabadate nos'. Kao direktan pritisak vidim samo to kada je vlada podnela protiv nas krivičnu prijavu, jer smo objavili da se u krugu premijerovih savetnika priprema pamflet "Olovo" (pokušaj diskreditacije Petre Buzkove). Naravno, odbili smo da otkrijemo naše izvore a vlada je mene i kolegu indirektno označila kao autore tog pamfleta. Policija i tužilac su kasnije obustavili krivično gonjenje, jer se zaista pokazalo da pamflet potiče od savetnika premijera. Verujem da će i u najnovijoj aferi biti otkrivena istina i da će nadležni organi obaviti svoj posao zaista pošteno i do kraja."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu