NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bube kod Vuka

      
       Policija još nije izvadila prislušne uređaje iz stana predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i prostorija njegove stranke, iako su i Prvi i Četvrti (izvršni) opštinski sud doneli još krajem prošle, odnosno marta ove godine odluke o bezuslovnom uklanjanju “bubica” budući da su one - našao je sud - od samog početka bile tu nezakonito uprkos navodima policije da su bile postavljene zbog “odbrane i bezbednosti zemlje”.
       Konačnu odluku o bezuslovnom uklanjanju prislušnih uređaja iz Draškovićevog stana Četvrti sud doneo je još 6. marta; presuda je postala pravosnažna pošto se tužena strana, Ministarstvo unutrašnjih poslova, na odluku nije žalila. Osim što se nije žalilo, Ministarstvo se istovremeno i oglušilo o nalog suda, koji ga je zbog toga dva puta kaznio, sa 20 i 40 hiljada dinara. Tek posle druge kazne MUP ulaže prigovor (3. juna), pri tom upozorava sud da ne može da ukloni prislušne uređaje u prisustvu javnosti jer bi se ogrešio o obavezu čuvanja državne tajne, i, uprkos tome što su svi prigovori iznova odbijeni, u vanparničkom postupku Četvrti sud menja svoje odluke i 4. jula odlučuje da javnost ipak mora da se isključi iz izvršenja presude, zakazanog za 11. 7. Šta se to u međuvremenu dogodilo da sud promeni odluku, nije sasvim jasno, tek, reći će predsednik suda Đorđe Mirković, “nije bilo nikakvih pritisaka iz MUP-a da se to učini”, te, “učinili smo to da bi se stvar što brže završila”.
       Pitanje je, međutim, koliko će se i sada “stvar brzo završiti” pošto sada Vuk ne da da se “bubice” uklone bez prisustva javnosti. Za takav stav on ima makar jedan valjan razlog: “Bio bi to (javno uklanjanje prislušnih uređaja) svojevrstan raskid sa prošlošću, jer oni ne samo da su ugrađeni protivno Ustavu i zakonu, već i sa kriminalnim namerama, da bi ih iskoristili radi pripreme ubistva na Ibarskoj magistrali. To se, uostalom, potvrdilo i tokom suđenja bivšem šefu DB Radetu Markoviću.”


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu