NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Prag

      Prirodnije bi bilo da je reč nedelje poplava ili Dunav, ali i o jednoj i drugoj reči sam već pisao za ovih šesnaest godina koliko vodim kolumnu u NIN-u.
       Zato sam se opredelio za Prag, grad koji je, pored Drezdena, najviše nastradao tokom ovih katastrofalnih poplava u srednjoj Evropi..
       Ovih dana nastradalo je od poplava više ljudi u Indiji nego na našem kontinentu. U Evropi se utopljeni broje na desetine, u Indiji na stotine. U Evropi se oni koji su ostali bez krova broje na stotine hiljada, u Indiji je bez staništa ostalo petnaest miliona ljudi. Ali to je već poznata priča, da je saučešće u nesreći u obrnutoj srazmeri sa udaljenošću mesta nesreće. Veća udaljenost, manje saučestvovanje.
       Evropljane boli naročito što su stradala istorijska gradska jezgra Praga i Češkog Krumlova, koja su 1992. godine uvrštena u riznicu svetske kulture, kao i Drezdenska opera, koja je jednom već vaskrsla iz pepela Drugog svetskog rata. Generalni direktor UNESKO-a Japanac Koičiro Macura, i sam po profesiji zaštitar, apelovao je na međunarodnu zajednicu da sakupi sredstva za obnovu oštećenih kulturnih spomenika.
       Svaki Sloven će pomisliti kao i neki etimolozi, da ime grada Praga potiče od dobro znane reči prag. Svaki grad je neka vrsta praga u metaforičnom smilu. Česi svoj glavni grad zovu Praha, ali oni i za kućni prag kažu prah.
       Etimolozi koji su se više potrudili tvrde da reč Prag potiče od slovenskog, praslovenskog glagola koji podseća na našu reč pržiti. On je opet vezan za indoevropski koren sperg, pucketati, očigledno onomatopejskog porekla. Ko nije čuo pucketanje živahne vatre! Od pucketanja, taj glagol je kasnije postao isključivo kulinarski.
       Prag je, navodno, izvedenica iz pomenutog drevnog glagola i znači mesto koje je podignuto na mestu paljenjem raskrčene šume. Pokojni Petar Skok skreće pažnju na nazive srpskih gradova - Požarevac i Požega. Njihova imena, smatra Skok ukazuju da su, kao i Prag, takođe nastala na mestu gde je nekada vatrom raskrčena šuma.
       Međutim, kako reč (kućni) prag (najpre sa značenjem motka) vodi poreklo od indoevropskog glagola perg, koji znači udarati, seći, obarati (drvo), ove dve teorije o poreklu naziva Prag, kao naselju na mestu gde je spaljena ili posečena šuma, spajaju se možda u jednu jedinstvenu teoriju.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu