NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čija je SUper TV

Nije nikakva tajna da se mnogima u opštinskoj vlasti Subotice ne dopada to što rade neki novinari "SUper TV", pre svega Ljubiša Stepanović i sadašnji glavni urednik Milenko Ilić

      Subotičkoj lokalnoj televiziji "SUper TV" 23. avgusta ističe rok da plati zakup za poslovni prostor koji koristi, inače joj preti prinudno iseljenje. Tako bar piše u pismu koje je pre mesec dana dobila od Republičkog zavoda za tržište rada.
       "Mi to nismo u stanju da platimo. Račun iznosi 1,6 milion dinara a mi tih para nemamo. Funkcionišemo bez i jednog jedinog dinara dotacija", kaže za NIN vršilac dužnosti direktora "SUper TV" Đuro Ivošević, dodajući kako je njemu već istekao mandat, ali još nije imenovan novi direktor. On kaže da povodom dotacija najviše zamera opštini, posebno zato što nije pokazala ni najmanje razumevanja za predloge televizije da preko nje ide slika sa nedavno okončanog Međunarodnog filmskog festivala na Paliću, odnosno da prenose najatraktivnije delove žetelačkih svečanosti "Dužijance".
       Subotička opština ima u budžetu višemilionsku svotu predviđenu za lokalnu televiziju, ali sva je prilika da te pare neće biti potrošene. Kao što nisu bile potrošene ni prošle godine. Opštinski čelnici kažu kako nisu obavezni da daju ni dinara "SUper TV"-u, jer ta stanica niti je vlasništvo opštine, niti je opština njen osnivač. U televiziji misle drugačije, ali premda im je direktor odbornik lokalnog parlamenta i funkcioner DS, dakle subotičke DOS-koalicije koja je na vlasti u gradu, ključ opštinske kase za sada im je nedostupan.
       U Subotici nije nikakva tajna da se mnogima u opštinskoj vlasti ne dopada to što rade neki novinari "SUper TV", pre svega Ljubiša Stepanović i sadašnji glavni urednik Milenko Ilić. Direktor Ivošević smatra kako to ne bi smela da bude prepreka, jer televizija ima podršku građana. Zbog toga misli da se 23. avgusta neće dogoditi ništa spektakularno, da nikom nije u interesu da prinudno iseljava televiziju.
       Televiziju ne treba uništavati samo zato što joj je osnivač bio SPS. Za vreme Drugog svetskog rata kaldrmu kroz Bajmok postavili su fašisti, pa je niko nije dizao posle oslobođenja - objašnjava Ivošević.
       Prema sadašnjem stanju, "SUper TV" je po osnovnom ugovoru 51 odsto u vlasništvu RTS-a, a 49 posto pripada Regionalnom informativno-poslovnom centru "Nikola Tesla" (RIPC), na koji su firme koje su uložile pare u televiziju prenele osnivačka prava. Problem je što nikada nisu ispunjavani uslovi iz osnovnog ugovora, što je dodatno komplikovalo situaciju. Ivošević kaže kako je i sam preduzeo korake da se raščiste imovinsko-pravni odnosi. Upravni odbor RTS-a je doneo odluku da svoj deo nudi na prodaju, a pravo preče kupovine ima RIPC.
       "Mislim da opština ne bi trebalo da propusti priliku i otkupi taj deo, ako RIPC ne bude zainteresovan", kaže Ivošević.
       Predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Subotica Geza Kučera kaže za NIN da protokol o razmeni poslovnog prostora, čime bi stanje u knjigama bilo usklađeno sa faktičkim, postoji već nekoliko godina, ali da do sada nije realizovan.
       "Pre nešto više od mesec dana u Subotici je bio ministar za rad Dragan Milovanović. On je rekao kako Zavod za tržište rada poseduje zgradu u kojoj se nalazi 'SUper TV'. Za taj prostor plaćaju zakup i smatraju da je takvo stanje neodrživo. On je prvo tražio da im se vrati zgrada, ali smo zajednički ocenili da je to loše rešenje, jer su i radio i televizija već mnogo investirali u nju i prilagodili je svojim specifičnim potrebama.
       Tada je dogovoreno da se do kraja ove godine realizuje pomenuti protokol.
       On kaže kako Milovanović tada nije ni znao da opština nije vlasnik televizije, a da on ne zna kako je došlo do toga da Zavod traži od televizije da plati zakup za ovu godinu: nijedna od dve medijske kuće koje koriste tu zgradu nije do sada plaćala zakup. Situaciju dodatno komplikuje i to što je televiziji obračunat zakup za čitavu zgradu, iako ona koristi nešto manje od polovine prostora.
      
       ĐORĐE DRAGOJLOVIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu