NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neophodnost parlamentarnih izbora

Milorad Vučelić, lider Demokratske socijalističke partije

      Kao jedan od mogućih kandidata za predsedničke izbore ispred SPS-a figurirao je i Milorad Vučelić, lider Demokratske socijalističke partije. Međutim, kako nam je rekao, on definitivno neće biti kandidat SPS-a za predsednika Srbije. Vučelić smatra da: "Srbija jasno pokazuje da su joj, pre svega, neophodni vanredni parlamentarni izbori. Zato što svi predsednički kandidati nisu pročitali Ustav i nameravaju da se kandiduju za mesto predsednika Srbije sa ambicijom da budu Milošević umesto Miloševića".
      
       Gde vidite šansu SPS-a kao i vašeg kandidata u ovom političkom trenutku i kakve su vaše šanse u sadašnjoj političkoj konstelaciji?
       - Vidim veliku šansu za uspeh našeg kandidata, ma ko on bio, a još veću šansu Socijalističke partije Srbije koja treba, i koja će napraviti veliki korak u svojoj konsolidaciji i koja će i na predsedničkim a posebno na parlamentarnim izborima biti značajni politički činilac u Srbiji.
      
       Smatrate li da će eventualnom pobedom Koštunice na predsedničkim izborima doći do definitivne polarizacije u DOS-u a samim tim i do dalje destabilizacije političkih prilika u Srbiji?
       - Naprotiv, mislim da pobeda Koštunice može dovesti do stabilizacije političkih prilika. Pobeda Koštunice će stabilizovati Srbiju, ali destabilizovati postojeću vlast. Naravno, to ne znači da sam pristrasan kada je o Koštunici reč. Radi se o perfidnoj zameni teza da nestabilan DOS znači istovremeno i da je Srbija nestabilna. Nesporna je činjenica da Srbiju mogu stabilizovati samo prevremeni parlamentarni izbori. Koštuničina pobeda bi dovela do ubrzanja tog procesa.
      
       Socijalistička partija Srbije nije prihvatila Miloševićev predlog da se podrži kandidatura Vojislava Šešelja za predsednika Srbije. Može li se to tumačiti kao eksplicitnije distanciranje od Miloševića, ili, kako su neki skloni oštrije da kvalifikuju stav SPS-a, kao izdaja prvog predsednika SPS-a?
       - Ne, nije o tome reč. Jednostavno ovde je reč o distanciranju od jedne loše političke procene. Verovatno se razlog za tu lošu političku procenu nalazi u tome što je Milošević van zemlje i što je upućen na loše informatore. Ubeđen sam da opozicija ne bi imala veće šanse da je SPS podržao Šešelja. Ali, naravno, Šešeljeve šanse bi bile sigurno veće.
       Potpuno je neprihvatljivo da SPS kao stožer okupljanja svih patriotsko-progresivnih snaga nema svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima.
      
       L. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu