NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dinar bolji od evra

Mlađan Dinkić

      Narodna banka Jugoslavije izdala je novčanicu od 5000 dinara. Ovo je naša najvrednija novčanica posle Drugog svetskog rata vredi 82 evra. Jedna je od retkih novčanica u svetu koja je štampana u tehnici obostrane duboke štampe, što nije slučaj sa evrom i dolarom. Na novčanici se nalazi lik Slobodana Jovanovića, našeg velikog pravnika i akademika čije je delo posle 1945. godine bilo zabranjivano. Novčanica je predstavljena u sali Veća republika Savezne skupštine. Prema rečima Mlađana Dinkića, guvernera NBJ, "Slobodan Jovanović se zalagao za ustavnost i parlamentarizam i zbog toga novčanicu predstavljamo baš ovde a slika ove sale se nalazi i na novčanici. Nadamo se da ćemo na ovaj način podstaći građane da se upoznaju sa njegovim delom a i da će naši političari nešto od njega naučiti."
       Na novu novčanicu primedbe će sigurno imati jezikoslovci koji su se i pre bunili što se guverner na novčanicama potpisuje kao Dinkić Mlađan. Tim povodom on je za NIN rekao:
       Godinama se tako potpisujem i ne želim da to sada menjam. Smatram da je taj i takav potpis meni doneo sreću pa se nadam da će ga doneti i dinaru.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu