NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bombastična sujeta

("Gašenje reaktora", NIN br. 2693, "Netačno i proizvoljno", NIN br. 2694)

      Naučni savetnik Instituta u Vinči dr Filip R. Vukajlović našao se jako uvređen i obezvređen posle teksta objavljenog u NIN-u. Čini se da je najviše pogođen činjenicom da kao "druga strana" nije dobio zasluženi prostor u mom članku, već je "samo" citiran, kako i sam konstatuje, "citatima iz mojih (njegovih) tekstova objavljenih u poslednjih petnaestak dana..."
       Novinar ima pravo da bira sa kim će da razgovara. Činilo mi se (kao i sada) da je gospodin Vukajlović, sve što je zanimljivo, već rekao drugim novinarima. Kada je dalje, o sudbini nuklearnog goriva reč, kao i o reaktoru (RA) i radioaktivnom otpadu, on i njegovi istomišljenici u ovom slučaju nisu naročito bitni - ne donose odluke. Oni su otvorili krupno i važno pitanje na koje sam se u tekstu pozvala. Ipak, odluke donosi država (na republičkom i saveznom nivou) i direktor Instituta. Niko osim NIN-a do danas nije dobio njihovu izjavu. Da li je bilo važnije da o tome obavestim javnost, ili da joj po ko zna koji put prežvakavam dobro poznate stavove "druge strane". Dr Vukajlović ima pravo da se ljuti, koliko i bilo ko od mnogobrojnih naučnika u Vinči, koji sigurno imaju svoje "drugo" mišljenje, ali od kojih malo šta zavisi. Takođe, smatram da je smešno da mi se spočitava što sam koristila "stručnu recenziju o AIT iz 1993. godine", pogotovo što se jednom od autora ona "intimno dopada", ali se i pita zašto mi nije palo na pamet da je u međuvremenu možda promenio mišljenje.
       I na kraju, volela bih da dr Vukajlović odahne zbog "težih posledica" koje po njega mogu imati njegovi "navodni" citati. Čitaoci su nadam se shvatili da znaci navoda označavaju reči citiranih. Na primer - šeprtlje na vlasti - nisu pod znacima navoda, tako da se lako može prepoznati da je reč o mom slobodnijem izražavanju. Ono čega se, dakle, dr Vukajlović najviše plaši ide na moju dušu.
      
       MARIJANA MILOSAVLJEVIĆ,
       novinarka NIN-a


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu