NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Opojne droge, pod kontrolu
 

Miloš Knežević

Ko? Zalažem se za jedan efikasniji sistem zdravstva, gde će poboljšanje zdravlja nacije biti faktor razvoja ove zemlje

      Brigu o zdravlju nacije koja sedative guta kao vitaminske tablete, a stresogene situacije palijativno otklanja "drogom koja nije problem, već rešenje problema", preuzima zakonska regulativa. Rešenjem o utvrđivanju opojnih droga "Službeni list SRJ", br. 44/2002, Saveznog sekretarijata za rad, zdravstvo i socijalno staranje, utemeljena je lista opojnih droga, a u dodatnom Uputstvu za primenu, i način propisivanja lekova koji sadrže ove opojne droge.
       Šta? Zloupotreba umirujućih i uspavljujućih sredstava i lekova protiv bolova dovela je do toga da se u Srbiji masovno koriste psihoaktivne supstance (droga, alkohol, lekovi, duvan), pa se postavlja ozbiljno pitanje zavisnosti - civilizacijske neuroze ovog milenijuma. Masovna upotreba bromazepama, diazepama, lorazepama i još nekih sa liste anksiolitika - sredstava za umirenje, kao i recimo tromadola kao leka koji deluje na nervni sistem, ukazuje na prinudu za povremeno ili redovno uzimanje ovih lekova koji stvaraju zavisnost delujući na psihičke procese.
       Kako? Umirujuća, uspavljujuća i sredstva protiv bolova stvaraju prijatno ili neko drugo posebno raspoloženje i taj osećaj zadovoljstva zahteva stalno ili povremeno uzimanje u cilju njegovog održavanja. Po prestanku uzimanja, javlja se apstinencijalni sindrom. Kako vremenom stvaraju naviku, manje količine ovih lekova zahtevaju od "ovisnika" da ih udvostruči, utrostruči, što dovodi do stvaranja tihe i neprimetne zavisnosti.
       Kada je u pitanju mlada generacija, pored tradicionalnih droga kao što su heroin i kokain, u trendu su stimulatori, kao na primer koktel od bensedina ili nekog drugog sedativa, ili antidepresiva sa alkoholnim pićem. Efekat je brz, a omamljujući efekat neizostavan.
       Zašto? Izmenom sistema kontrole, kao i propisivanja lekova, obezbediće se kvalitetan, bezbedan i efikasan lek, propisan samo ako je njegova upotreba neophodna. Direktnim uzorkovanjem lekova iz apoteke, što trenutno vrše samo deset inspektora za lekove, opojne droge i otrove, biće omogućeno da pacijenti u apotekama imaju na raspolaganju samo registrovane, odnosno kontrolisane lekove.
       Lekovi koji sadrže opojne droge mogu se propisivati samo ako je njihova upotreba neophodna i ako se stavljaju u promet na osnovu Zakona o proizvodnji i prometu lekova, a propisuju se i izdaju na dupli recept ili recept u skladu sa rešenjem o stavljanju leka u promet (režim izdavanja leka). Ukoliko se lek koji sadrži opojnu drogu izdaje na recept, potrebno je da izdavanje ovog leka bude pravdano lekarskim receptom. O tome se vodi uredna dokumentacija - ulaz i izlaz, koja u svakom trenutku mora da je na raspolaganju organima unutrašnjih poslova, kao i nadležnim inspekcijskim organima.
       Gde i kada? Na osnovu člana 2. Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga ("Službeni list SRJ", br.46/96), Savezni sekretarijat za rad, zdravstvo i socijalo staranje donosi rešenje o utvrđivanju opojnih droga, koje stupa na snagu 22. 8. 2002, "Službeni list SRJ" br. 44/2002, a kojim se po nazivu i hemijskom sastavu utvrđuju opojne droge.
       Ko? Zalažem se za jedan efikasniji sistem zdravstva, gde će poboljšanje zdravlja nacije biti faktor razvoja ove zemlje. U tom smislu prioritet u saradnji je sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), čija smo jedna od sto devedeset jedne članice, koja ima pravila i regulativu koju sledimo. Administrativna struktura SZO obuhvata, pored centrale u Ženevi, šest regionalnih kancelarija, a sa Humanitarnom misijom SZO u Beogradu imamo tesnu saradnju i uspostavljamo poslove od koristi i za našu farmaceutsku industriju.
       Zdravstvenom diplomatijom", svaki odlazak na Svetsku skupštinu, koristim za predstavljanje i promociju naših proizvoda i usluga, pa to nameravam i na sledećoj skupštini u Kopenhagenu. Hajde da izvozimo!
       Cilj je plasiranje što više naših lekova i farmaceutskog "knonj honj" u zemlje kojima je to potrebno, a interesovanje u inostranstvu postoji. Kako za vakcine sa Torlaka, tako i za recimo, "Galenikine" proizvode u Uzbekistanu.
      
       (Autor je v.d. sekretara za zdravstvo u Saveznom sekretarijatu za rad, zdravstvo i socijalno staranje)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu