NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Umetnički pečat vremena

Nacionalna kuća ima posebne obaveze kada je u pitanju produkcija kulturnog, obrazovnog, igranog programa. To i jeste specifična razlika u odnosu na druge televizije - kaže Nikola Mirkov, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa

      Gledaoce nacionalne televizije po svoj prilici očekuje vruća jesen. Iz redakcije Igranog programa RTS-a stižu najave da će se od oktobra na programima ove televizije emitovati nove drame i serije. Takozvani dramski ponedeljak zadržava staru formu: prvog ponedeljka u mesecu emituje se strana drama, drugog "TV teatar", pozorišna drama, trećeg ponedeljka emituje se domaća drama, a četvrtog drame koje prave studenti Fakulteta dramskih umetnosti. Uz nove serije i takozvane singl projekte, to bi trebalo da bude dobar put ka onome što je značajno za svaku nacionalnu televiziju - produkcija kvalitetnog igranog programa.
       "Ovo bi trebalo da bude početak otvaranja i pokretanja produkcijskog točka koji je iz ko zna kojih sve razloga zastao", kaže Nikola Mirkov, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a.
       "Dugo nismo bili kadri da proizvodimo domaće drame. Sada se stvar pokreće i iako je naš godišnji plan bio snimanje osam drama, po svoj prilici biće ih šest. Žao nam je što taj broj nije veći, ali s obzirom na to da smo krenuli u februaru, ovaj broj nije mali", kaže Mirkov.
       Na programu RTS-a naći će se i probrani radovi koje prave studenti Fakulteta dramskih umetnosti. Kako objašnjava Mirkov, radi se o omnibusima, za koje se pokazalo da su nailazili na dobar prijem kod publike i kritike. "Nama je saradnja sa mladim ljudima jako bitna, iako to ne znači da je mladost tapija na novac i svežinu", kaže Mirkov i najavljuje dramu "Zajedničko putovanje", koju je na trećoj godini dramaturgije napisala Kristina Đoković. Ovu priču o imaginarnom susretu Joakima Vujića (glumi Lane Gutović) i Vuka (glumi Boris Isaković), koji bi bio simbol za dva različita diskursa i puta, gledaoci će moći da vide krajem oktobra.
       "Saradnja sa studentima FDU-a je i do sada postojala, ali sada je to i ozvaničeno na papiru", kaže Mirkov. Njegov pomoćnik Ljubisav Đorđević dodaje: "Ovo je jedna zdrava saradnja sa FDU, jer je odnos prema studentima sadržinski promenjen. Ranije je RTS samo servisirao projekte koje je FDU inače nosio. Sada se, na zadovoljstvo obe stane, radi u boljim uslovima. U krajnjem slučaju, to što studenti urade, ne vide samo profesori, već i srpska publika."
       Redakcija Igranog programa je dobro snabdevena i "TV teatrom". U svetu je taj žanr već afirmisan, a kako se za sada čini, i kod nas polako osvaja TV publiku. Mirkov navodi neke od tih predstava i objašnjava da su za sada spakovane i izmontirane predstave autora Darija Foa "Ne mogu da platim i neću da platim" u režiji Miška Milojevića (snima se u Teatru T), "Silvija" Alberta Garansa u režiji Dragomira Zupanca (Atelje 212), "Cipelice od kengurove kože" autorke Katarine Milutinović u režiji Ivana Stefanovića (Beogradsko dramsko pozorište). Specifičnost ovih pozorišnih drama je u tome što su adaptirane za televiziju, snimaju se u pozorištu i zaista su "zanimljive, atraktivne i relativno jeftine". Prema rečima urednika Kulturno-umetničkog programa, redakcija Igranog programa bi želela da sarađuje i sa novosadskim pozorištem, ali i sa pozorištima u unutrašnjosti Srbije.
       Mirkov kaže i da je završen već spominjani i najavljivani film "Kordon" Gorana Markovića. Pisac scenarija je Nebojša Romčević, a glume Nikola Đuričko, Olivera Marković, Bogdan Diklić, Marko Nikolić i drugi. Na programu RTS-a naći će se krajem oktobra. "Smatram da je ovaj film jako važan radi kolektivnog pamćenja. Pri tom, nije rađen ostrašćeno ni jednostrano. Nadam se da će biti reprezentativan i da će u filmskoj formi biti kandidat za Berlin", navodi Mirkov.
       Za oktobar je zakazano snimanje još jednog televizijskog filma, "Sinovci", u režiji i prema scenariju Siniše Kovačevića. Mirkov navodi i da je u planu igrani film "Atentatorka", prema radu Ive Mitrović, studentkinje FDU, o atentatu Ilke Marković (žene Jevrema Markovića, rođenog brata Svetozara Markovića) na kralja Milana, mada sumnja da će snimanje krenuti ove godine.
       Nikola Mirkov najavljuje i nove serije. U fazi snimanja je serija "Kazneni prostor" autora Nebojše Romčevića, u režiji Milorada Milinkovića. Glavne uloge tumače Mira Banjac, Branislav Brstina, Isidora Minić. Za sada je snimljeno pet od osam epizoda, a emitovanje je zakazano takođe za kraj oktobra."Ovo je pokušaj da se napravi sitkom (situaciona komedija) koji će biti urbaniji i savremeniji. Priča je jednostavna i umereno sam zadovoljan onim što sam video", navodi Mirkov. On dodaje da će se u RTS-u raditi na tome da se taj žanr osvoji i, kako kaže, računa na naklonost publike. U toku je i snimanje serije "Lisice" Ane Rodić, u režiji Gorčina Stojanovića.
       Na programu nacionalne televizije naći će se i serija "Polača Okvil" autora Jove Radulovića, o egzodusu koji počinje Olujom i završava se kolektivnim iseljenjem u Kanadu. "Radi se o oporoj, jetkoj, surovoj priči o sudbinama izbeglica i njihovim teškoćama. Mislim da će to biti serija koja nadmašuje TV ekran, jer može da posluži i kao dokument o istorijskom pamćenju svih nas." U pripremi je i serija "Lift" prema tekstu Điđe Karanovića, koja bi bila jedan satirični komentar naših naravi, kao i "Šovinistička farsa" Laleta Pavlovića.
       Urednik Kulturno-umetničkog programa kaže da je zadovoljan sadašnjim rezultatima i nada se da će produkcija igranog programa tek da zaživi. "U RTS-u postoji svest da nacionalna kuća ima obaveze kada je u pitanju produkcija kulturnog, obrazovnog, igranog programa. To i jeste razlika u odnosu na druge televizije." Pokazalo se da privatni kapital kod nas nije preterano zainteresovan, ali i da ne može produkciono da nosi igrane strukture, tako da je to naša šansa da pravimo ono što drugi ne mogu", navodi Mirkov.
       Zamenik urednika Ljubisav Đorđević tvrdi da sa finansiranjem igranog programa ova redakcija nema velikih problema, odnosno da ih lako savladava. "Pre svega, zato što na RTS-u postoji jedno veliko iskustvo pravljenja igranog programa. Sa druge strane, radimo veoma racionalno, jer koristimo sve naše tehničke kapacitete."
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu