NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sirov, tupav i razvratan

Možda su cenzori bili u pravu stavljajući oznaku PG-13 na film GOLDMEMBER, ali to je novim dogodovštinama Ostina Pauersa i njegovog tatice dalo šmek "zabranjenog voća" koje je, između ostalog, udvostručilo i prodaju "jaguara" - najprepoznatljivijeg britanskog autića u Americi

      Jeste, svet je ponovo pred smakom, bar tako misle učitelji diljem Sjedinjenih Američkih Država koji su se našli na udaru dečijeg besa jer je većina klinaca i tinejdžera vrištalo, cmizdrilo, slinilo još pre 26. jula 2002. godine kada je premijerno prikazan Goldmember, novi film iz trilogije o superšpijunu Ostinu Pauersu (Majk Majers igra još tri zla momka - dr Zlog, Zlatnog i škotskog sumo-rvača Debelo Kopile) koji nikako da se pojavi na velikim platnima Beograda. Problem je nastao tako što je M.P.A.A. (Motion Picture Assotiation of America), udruženje u kojem sede cenzori sa zadatkom da brinu o moralu i podobnosti onog što se iznosi na američko filmsko tržište) ovog puta novim dogodovštinama superšpijuna Ostina lupilo pečat PG-13. A to znači da su filmovi neprikladni za decu mlađu od 13 godina odnosno da se roditeljima ne samo preporučuje već maltene naređuje da svojoj maloletnoj deci uskrate gledanje ove burleskne parodije špijunskog žanra. Sve zbog toga što su seksualne insinuacije preterane, humor surov, a rečnik u najmanju ruku prostački. Prethodna dva filma o Ostinu nisu bila ništa blaža u podsmevanju, recimo, američkim udruženjima za zaštitu životinja koja dr Zlog dovode u nepriliku već u filmu The Spdž Njho Shagged Me (Špijun koji me je zagrlio).
       Baš u trenutku kada je Ostin sa pametnicom (Elizabet Harli) bio sateran ispred bazena nije se pojavila velika bela ajkula sa ugrađenim laserom na glavi. Naravno dr Zli se nervirao, a Broj Dva pokušavao da objasni šefu kako je bele ajkule bilo nemoguće naći jer su postale ugrožena vrsta dok je doktor Zli bio zaleđen. Posle trideset godina mirnog kriogeničnog sna dr Zli nije pokazao mnogo simpatija za mutirane grgeče koji su isto tako obavili posao i bez lasera na glavi. Za to vreme Ostin je preuzeo kontrolu u svoje ruke.
      
       Lepak za muve
       Jeste da se čak ni kritičar "Tajma" nije bavio prebrojavanjem štosova o veličini što ženskih seksualnih atributa odnosno muških polnih organa, i svih vrsta fekalija, prdeža... ali mnogi su se složili da je u Goldmemberu svega previše.
       Možda su cenzori i bili u pravu, jer je mnogima najviše zasmetala scena konačnog trijumfa dobra nad zlim, ona u kojoj superšpijun Ostin piški u usta Zlatnom. Ali čini se da su baš te odluke cenzora avanturama Ostina Pauersa i njegovog tatice Najdžela dale šmek "zabranjenog voća" koje je preko noći postalo neka vrsta dečijeg "lepka za muve". Da slučajno ne bi nešto propustila, ona deca, čiji su se roditelji držali preporuke i kao tvrdoglave kamile odbili da ispune želju svojih sinova i kćeri, snašla su se brzo. Bez mnogo femkanja "povezali" su se sa uvek sumnjivim uličnim prodavcima, nabavili piratske kopije kako bi svojim očima videli Goldmembera i sve one štoseve koje su šapatom prepričavali na odmorima u školskim dvorištima.
       Sav taj trud, rizik, odvajanje para od džeparca... uloženi su da bi se pažljivo odgledao još jedan anti-007. Naravno, uvek će se naći oni koji bi umeli da izdeklamuju sve tačke zakona koje su klinci pogazili i koji bi se pred velikom porotom zakleli da je na delu bio "organizovani kriminal", naravno dečiji.
       Istovremeno, u "jaguara" se zaklinju da nema pomena bilo kakvim mućkama ili ne daj bože nekakvom kriminalu i to još organizovanom. To što se prodaja najprepoznatljivijeg britanskog autića u Americi udvostručila pripisuje se isključivo Ostinu Pauersu koji u filmu Goldmember vozi šeguar u realnom svetu poznatiji kao XK8 jaguar. U SAD je ovog avgusta prodat tačno 5 131 jaguar.
       Međutim, pravih Ostinovih poklonika koji voze XK8 je relativno malo, zapravo prodaja ovog modela se prepolovila u odnosu na prošlu godinu. Direktor menadžmenta "jaguara" tvrdi da rast prodaje nije ni u običnoj ni u obrnutoj proporciji sa filmom Goldmember, već da je tajna uspeha u "novim performansama sportskih automobila iz X klase".
       Ovogodišnja poplava kobajagi špijunskih filmova nije slučajna, a od svega ponuđenog Goldmember je najbolje (ima onih koji tvrde i najgore) ostvarenje u kome su se na okupu našli i njegovo lordstvo sir Majkl Kejn (Najdžel, otac Ostinov), Stiven Spilberg, Tom Kruz, Deni de Vito, Džon Travolta, Majkl Jork (Bazil Izlozba), Kevin Spejsi, Gvinet Paltrou, Britni Spirs, skoro svi članovi porodice Ozborn, Robert Vagner (Broj Dva)..., a glavna ženska je Bedžone Konnjles pevačica "Destini Čajld" u filmu lukava detektivka na tajnom zadatku Foksi Kleopatra.
       Nikome od njih nije smetalo što Goldmember nema ništa više od izrabljivanja jezičkih fazona već početkom sedamdesetih "duhovi prošlih vremena" i psihodeličnog kiča kakav je vladao 1975. godine u čuvenom njujorškom Klubu 54 gde su se okupljali najviđeniji likovi i umetnici kakav je bio, između ostalih, i Endi Vorhol.
       Za razliku od ljudi u "Jaguaru" šefovi prodaja u lancima brze hrane ne lupaju toliko glavu oko nepotrebnih sitnica, već marljivo računaju da li im se isplati još jedna serija plastičnih happdž-meal igračaka sa likovima kao što je recimo Najdžel Pauers (Majkl Kejn), otac koji nikada nije mario mnogo za Ostina već se potpuno posvetio služenju Njenom veličanstvu koja ga je toliko puta nagradila kao superšpijuna Ujedinjenog Kraljevstva. Kako će se ispostaviti, ostatak slobodnog vremena Najdžel, od koga je Ostin nasledio zube veličine nadgrobnih spomenika, ali ne i manire britanskih plemića, jurio je ženske, u čemu ga neće sprečiti ni Goldmember koji ga prvo kidnapuje, a potom ga prebacuje u 1975. godinu kako bi Ostinu otežao posao. I to baš u trenutku kada Ostina pomenuto veličanstvo proglašava vitezom. Da sve bude još gore za Ostina, koji žudi za očevom ljubavlju i priznanjem, dr Zli ne miruje. Glavni zloća dao je sve od sebe i sredivši preko veze, tj. preko svog zakletog neprijatelja superšpijuna Ostina Pauersa dobija premeštaj u bedno obezbeđen zatvor iz koga uz pomoć drugara, kepeca Mini Mija (Mini-Ja) sa lakoćom beži.
      
       Brojanje šuški
       Naravno, ne časeći ni časa dr Zli se udružuje sa drugom zloćom Goldmembera, zlikovcem zlatnog penisa koji je kidnapovao Ostinovog taticu, kako bi jednom zauvek likvidirali glavnog junaka Ostina kao i ostatak sveta. I kako se to uvek desi na kraju filma koji donosi mnogo zelenih šuški sa likom Džordža Vašingtona, svet je još jednom spašen ali ne i siguran jer dr Zli još jednom nestaje.
       Da ne bi sve bilo tako jednostavno Majk Majers je ubacio još nekoliko fazona. Ostin Pauers nije više naivni i naravno ingeniozni špijun koji sve redom grli (normalno dr Zli se tu ne računa), već postaje kralj internet-surfa i zavodnik a la Bond, Džejms Bond. Osim toga Goldmember postaje "omaž samom sebi" koji preti da postane omiljeni kalifornijski kult.
       Uz to Mejers nije propustio priliku da se podsmehne nekim klišeima američkih psiholoških trilera, tako da Ostin otkriva koliko je ranjiv - od detinjstva žudeo je da ga otac - najbolji britanski superšpijun koji je uvek imao pametnijeg posla - primeti, pohvali, pomazi. Ta frustracija iz ranog detinjstva Ostina je naterala da postane najnajšpijun sa one, druge strane Atlantika koji na kraju postaje i vitez Njenog veličanstva.
       Međutim, ni to mu nije bilo dovoljno. Sve dok nije spasio svog heroja - svog taticu.
      
       LIDIJA KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu