NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Mefest na Zlatiboru
       Jubilarni, deseti Međunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma (MEFEST), na kojem će do 31. avgusta biti prikazano 80 autorskih filmova iz 13 zemalja, otvoren je 28. avgusta na Zlatiboru dokumentarcem iz Angole "Kada se dan pretvarao u noć". Autorima najboljih filmova nagrade će dodeliti žiri koji čine režiser Lordan Zafranović (predsednik), počasni predsednik MEFEST-a Antonio Konte iz Rima, novinar Zoran Predić, kineski ataše za kulturu Lju Jang i glavna urednica Naučno-obrazovnog programa Radio-televizije Srbije Olivera Kosić. Direktor Festivala, koji je organizovala nevladina organizacija "Zelena strana", uz finansijsku pomoć srpskog Ministarstva za kulturu i Turističke organizacije Zlatibora, je Gavrilo Azinović.
      
       Svi naši strahovi
       Američki akcioni triler "Svi naši strahovi", u režiji Fila Aldena Robinsona, biće premijerno prikazan 29. avgusta u Domu sindikata u Beogradu, u distribuciji "Vansa". U toj realističkoj priči o paranoičnom strahu od nuklearnog uništenja, snimljenoj prema bestseleru Toma Klensija o agentu CIA Džeku Rajanu, glavne uloge igraju Ben Aflek i Morgan Frimen. Prema podacima CIA, najmanje 20 zemalja, od toga polovina sa Srednjeg istoka i iz Azije, već ima ili je u fazi razvoja oružja za masovno uništenje, a za 164 pokretnih bojevih glava ne zna se gde su. "Svi naši strahovi" redovno će se prikazivati u "Takvudu", "Akademiji 28", "Palas Šumadiji" i "Jugoslaviji".
      
       Džez u Kumanovu
       Kumanovski Džez festival, na kojem će nastupiti desetak grupa iz Makedonije, SR Jugoslavije, Hrvatske i Mađarske, počeće 29. avgusta koncertom bitoljskog benda "Foltin". Na otvaranju četvorodnevnog festivala nastupiće i hrvatska pevačica Tamara Obrenovac, poznata po nastupima sa Balkan horses bendom. Drugog dana nastupiće jugoslovenska gitaristkinja Ana Popović sa svojim bendom, kao i mađarska grupa "Bluz fuls" Matijaša Pribojskog. Za 31. avgust predviđen je koncert kvarteta Primora Grašića iz Hrvatske, na kojem će nastupiti bubnjar Ratko Divjak, slovenački bas gitarista Aleš Abvelj i dirigent Big benda RTV Slovenije Lojze Krajncan. Nakon njih, biće održan koncert "Balkan salsa benda" i saksofoniste Jovana Maljokovića iz SRJ.
      
       Monsunska svadba
       Film "Monsunska svadba" u režiji Mire Nair, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, počeće redovno da se prikazuje u beogradskim bioskopima Dom sindikata i Takvud, u distribuciji Megakoma. "Monsunska svadba" prati pet zanimljivih priča o različitim aspektima ljubavi, prevazilazeći klasne, društvene i moralne granice. Film, koji je dobitnik "Zlatnog lava" na Venecijanskom festivalu i pobednik festivala u Kanberi, predstavlja ljubavnu pesmu Delhija i "portret" moderne i kosmopolitske Indije.
      
       Evropski film
       Festival evropskog filma u Novom Sadu, pod nazivom "EuroNS", na kojem će do 8. septembra biti prikazano oko 70 filmova, počeće 30. avgusta u novosadskom Kulturnom centru francusko-španskim filmom "Vojvotkinja od Albe" Bigasa Lune. Na festivalu će biti prikazano oko 50 igranih i dvadesetak dokumentarnih i animiranih filmova. Između ostalih, biće prikazani grčki film "Vulkanizer" Sotirisa Goristasa, francuski "Deca veka" Dijane Kiris, španski "Devojka tvojih snova" Fernanda Truebe, nemački "Raj" Toma Tikvera, francuski "Ugrizi me" Kler Deniz, britanski "Noćna kupovina" Saula Metstejna, tursko-italijanski "Derviš i smrt" Alberta Rondalija, rađen prema čuvenom romanu Meše Selimovića, kao i reprize filmova "Čudesna sudbina Amelije Pulen", "Ne dam travu ni za živu glavu", "Asteriks i Obeliks - misija Kleopatra", "Čovek koji je plakao", "Soba moga sina", "Kresni me", "Intimnost", "Jala!Jala!", "Ničija zemlja", "Kako je Hari postao drvo" Gorana Paskaljevića...
       Filmovi će biti prikazivani u četiri termina, od 18 i 24 časa u Kulturnom centru, a od 20 i 22 časa u letnjem bioskopu "Porta". Cilj festivala je da neguje, promoviše i istražuje u oblasti evropske kinematografije.
      
       Četvrti bijenale dizajna
       Od 5. do 30. septembra u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu biće otvorena velika izložba Četvrtog bijenala scenskog dizajna, dok će sam program Bijenala trajati do 20. oktobra. Organizatori ove značajne manifestacije su DžUSTAT (Jugoslovenski centar za scensku umetnost i tehnologiju) i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, a značajnu pomoć pružili su Britanski savet, Gete institut, italijanski Institut za kulturu i veliki broj institucija iz zemlje i inostranstva.
       Na svečanom otvaranju velike izložbe 5. septembra u 20 časova u MPU biće dodeljene i nagrade Četvrtog bijenala o čemu će odlučiti žiri u sastavu Tanja Petrović (predsednik), sekretar za kulturu Skupštine grada Beograda, Boško Milin, dramaturg, Mileta Prodanović, likovni umetnik, Anja Suša, pozorišni reditelj i Milosav Marinović, dramaturg.
      
       Rackovićeva erotika
       Izdavač "Apostrof" tačnije njegov urednik Srba Ignjatović, povodom treće knjige Miodraga Rackovića "Strasne sestre" ("Lovac na žene" i "Pedalj ispod pupka") kaže da su zbirke erotskih priča Miodraga Rackovića deo velikog pripovedačkog opusa, neke vrste srpskog "Dekamerona", u kojem je autor koristeći se erotikom napravio duboki i neponovljivi zasek u samo tkivo naše svakodnevice. Očekuju se još dve knjige erotskih priča istog autora.
       U izdanju "Apostrofa" ovih dana izašla je i zbirka kratkih priča Danka Stojića "Tajna u nedrima".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu