NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zlatna greda

      Početkom avgusta pojavio se novi dvobroj (9-10) časopisa "Zlatna greda", lista za književnost, umetnost, kulturu i mišljenje, koji izdaje Društvo književnika Vojvodine iz Novog Sada.
       Broj otvara intervju sa jednim od vodećih francuskih teoretičara danas, Žan-Mari Šeferom, autorom u našoj javnosti zapažene knjige "Zašto fikcija?"
       "Ima li Srbija kritičku javnost?", pita se Mile Savić u tekstu "Kritika i simulacija", objašnjavajući razliku između pojmova inteligencija i intelektualac, analizirajući i položaj "kritičkog intelektualca" u vreme monopola na "kritičko mišljenje".
       Od prevedenih autora zastupljeni su Toni Majers sa izuzetnim analitičkim tekstom "Modernost, postmodernost i futur prošli", u kojem razmatra pojmove temporalnosti i imaginarnosti, baveći se definicijama i terminološkim razlikama, kao i Džonatan Frajdej sa jednim od najznačajnijih tekstova vezanih za vizuelnu umetnost i fotografiju, "Fotografija i reprezentacija vizije", gde se postavlja pitanje posebnosti fotografije, estetike likovnosti i temeljne podele na "keplerovske" i "alberijevske" slike, uz presek evropske umetnosti od renesanse do danas. Novost za čitaoce svakako predstavlja tekst Glauka Ortolana, kratak pregled deset najboljih brazilskih romana u poslednjih dvadeset godina, uz nastavak sjajnog eseja Džefa Spiner-Hajleva o feminizmu, multikulturalizmu, opresiji i državi. Prozom je zastupljen Pavel Huele, jedan od najznačajnijih savremenih poljskih proznih pisaca.
       Janoš Banjai bavi se odnosom manjinskih kultura prema centru celovite (nacionalne) kulture, odsustvom dijaloga, fenomenima kvarenja jezika i njegovog arhaizovanja, uz pitanje: zbog čega srednja Evropa ne pokazuje veću uviđavnost i razumevanje prema manjinskim kulturama? Vladimir Tasić problematizuje pojam (anti)globalizma, dok Milorad Belančić postavlja pitanje odnosa (toliko aktuelnog!) politike i prijateljstva, a Ješa Denegri piše o Rozalindi Kraus i metodološkom otklonu od grinbergovskog formalizma. Gordana Đilas objavljuje drugi deo priče o Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu, a Miroslav Egerić se seća izvrsnog profesora i teoretičara Dragiše Živkovića.
       U ovom broju možete čitati i gotovo nepoznatu astečku poeziju, kao i Roberta Muzila, velikog nemačkog pisca 20. veka. Domaću poeziju objavljuju Radmila Lazić, Dragomir Šoškić, Branimir Bojić, Šaban Šarenkapić i Zlatko Benka, dok su prozom zastupljeni Rajko Lukač i V.A. Hronjec. Kritike pišu Slađana Ilić o "Izranjanju" Veselina Markovića, Dušica Potić o zbirci priča Hulija Kortasara, Saša Radojčić o poeziji Stevana Tontića, Danica Aćimović o "sentandrejskom kvartetu" Petra Miloševića, Zoran M. Mandić o poeziji Nikole Strajnića i Mladen Vesković o sociološko-filozofskim esejima Miše Đurkovića.
       Glavni urednik lista je Jovan Zivlak.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu