NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neću više da glumim

Aleksandar Berček

      Snimanje filma "Gladno srce" kod Emira Kusturice prekinuo je za trenutak da bi se pojavio u Nišu na projekciji filma i predstavljanju monografije koji su mu posvećeni kao prošlogodišnjem dobitniku nagrade za glumačko priznanje "Pavle Vuisić". Autor filma i monografije je Ranko Munitić, a Aleksandar Berček mu je spočitnuo što je iz filma izbacio deo "gde sam rekao da više neću glumiti. Verovatno će se to i desiti".
       Na pitanje novinara zašto bi se to dogodilo, ovaj glumac je odgovorio:
       - Voleo bih da ostanem normalan. Videli ste ovaj film. Gluma uzima i dušu i telo. A čoveku malo treba da kvrcne. Meni su najtužniji glumci u godinama, pogotovo kad se to spoji sa sirotinjom".
       Na novinarsko pitanje da li bi išta promenio kad bi kretao ispočetka, Berček je odgovorio:
       - Uradio bih sve isto. Sve isto! Samo što bih malo više pažnje obratio na efekte, jer neki put sam, nekim svojim potezima, povredio određene ljude. Sve bih isto uradio, samo bih se trudio da nikoga ne povredim.
       Aleksandar Berček je u Nišu otkrio novinarima i svoju "žal za profesurom":
       - Nikada mi nije pružena šansa da budem profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, a i kad se to dogodilo pre četiri godine, nisam primljen jer sam bio - nepodoban. I sada bih takvu ponudu rado prihvatio. Svoje glumačko umeće i iskustvo rado bih preneo na mlade generacije, možda čak i u svojoj privatnoj školi.
       Nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta koji je na tu funkciju došao zahvaljujući svom tadašnjem angažmanu u SPS-u (bio je i poslanik vladajuće partije u republičkoj skupštini), prešao je kasnije u Novu demokratiju i na pitanje novinara da li će se opet angažovati u politici, on je, sa sebi svojstvenom ironijom, odgovorio:
       Nikada nisam bio u politici. Srbi ne znaju šta je politika.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu