NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bogovi još stanuju tamo

Plavi su stigli u Indijanapolis, SAD, sa željom da potvrde vrednost balkanskog kolektivnog duha - Vlade Divac, Predrag Stojaković i ostali asovi sa naših prostora sviraće note koje se možda neće dopasti američkom orkestru i njihovoj publici

      Kolevka košarke je tek u trećem milenijumu dobila organizaciju svetskog šampionata. Pomalo čudno zvuči ova činjenica mada Amerikanci nikada nisu pridavali poseban značaj planetarnim skupovima. Olimpijske igre su uvek imale veći značaj, a trijumf je predstavljao obavezu svih generacija. Dva poraza od Sovjeta u Minhenu 1972. i Seulu 1988. i dalje su nezalečene rane zvaničnika i ljubitelja ovog atraktivnog i popularnog sporta.
       Zašto baš u Indijanapolisu asovi najkvalitetnije lige sveta čekaju rivale? Duga je tradicija igre pod obručima u Indijani. Koševi se, slikovito rečeno, nalaze u gotovo svakom dvorištu, na uglovima ulica bez saobraćaja. Publika frenetično bodri Pejserse u jednoj od najmodernijih dvorana sveta "Konsiko Fildhausu". Tokovi biznisa i politike prelamaju se sa sportom, dodirne tačke biće od 29. avgusta do 8. septembra u modernom megalopolisu prepunom istorijske baštine, poznatom i po čuvenoj auto-trci 500 milja Indijanapolisa na opasnoj stazi "Brikjard". Čak 84 godine majstori volana vode beskompromisne borbe po ovalnoj pisti rizikujući živote za ogromne svote novca i neprolaznu slavu.
       Košarkaška imperija SAD želi da u glamuroznoj predstavi sačuva primat, povrati poljuljano poverenje u sopstvene snage, hoće da izbriše iz sećanja polufinalni meč Igara u Sidneju 2000. kad je Litvaniju delio jedan uspešan šut od trijumfa protiv NBA multimilionera. Šarunas Jasikevičijus nije ušao u istoriju. Možda jugoslovenske vedete to mogu da urade.
      
       Prašina u očima
       Uoči godišnjice terorističkih napada na Ameriku (11. septembar) posebno je važno istaći da bi ostatak planete trebalo da primi poruku:
       "Bogovi igre pod obručima i dalje stanuju na ovom kontinentu. Trijumf se podrazumeva, neuspeh se ne prašta".
       Ima mnogo osnova za tvrdnju da će "Drim tim V" ili neka naredna selekcija SAD biti bačena na kolena. Jugoslavija je ozbiljan rival favoritu šampionata za koga su već obezbeđene medalje zlatnog sjaja.
       Plavi su stigli u Indijanapolis sa željom da potvrde vrednost balkanskog kolektivnog duha. Vlade Divac, Predrag Stojaković i ostali asovi sa naših prostora sviraće note koje se možda neće dopasti američkom orkestru i njihovoj publici. Iako je put do veličanstvene pobede isuviše naporan, plavi su već nebrojeno puta pokazali da mogu da prevaziđu mogućnosti i zabeleže neverovatne uspehe. Ispratili smo naše momke sa skepsom i nadom da je izdanje sa beogradskog turnira "bacanje prašine" u oči rivalima da bi se zavarali lakoverni i neoprezni.
       Plavi brod je doplovio do daleke luke bez fanfara, velikih obećanja, megalomanskih najava. Selektor Svetislav Pešić rekao je da nismo pripremljeni za podvige. Vreme će uskoro pokazati da li je bio u pravu ili je verbalnim manevrom hteo da smanji pritisak medija i javnosti naviknutih na trijumfe i medalje.
      
       Plejmejkerska glavobolja
       U odnosu na Amerikance imamo prednost na centarskoj poziciji. Vlade Divac je solidno obavio posao u čuvanju gromade pod obručima, najboljeg NBA košarkaša Šakila O'Nila centra Los Anđeles Lejkersa. Kolosi domaćina nisu u statusu zvezda. Ostala mesta na papiru donose prevagu na stranu unapred proglašenog svetskog šampiona.
       Pobednički put u košarci je održavanje visokog ritma igre tokom većeg dela utakmice tako da ne možemo govoriti samo o startnim petorkama kao glavnom faktoru uspeha. SAD i Jugoslavija imaju na raspolaganju najbolje košarkaše. Naravno, nezahvalno je baviti se prognozama.
       Problem plavih je mesto plejmejkera. Marko Jarić je temperamentan, hrabar ali nedovoljno iskusan kao dirigent igre za ovakvo takmičenje. Igor Rakočević i Miloš Vujanić takođe nisu prekaljeni u značajnim bitkama. Dejan Bodiroga i Stojaković su osovine napada. Podršku će im pružati na krilnim i centarskim pozicijama Vladimir Radmanović, Milan Gurović, Dejan Tomašević, Predrag Drobnjak, Divac i Dejan Koturović. Žarko Čabarkapa i Aleksandar Smiljanić su svetla budućnost jugoslovenske košarke i verovatno neće imati veliku minutažu u Indijanapolisu.
       Nasuprot plavima, čelnici Američke federacije birali su igrače besprekornog ponašanja, motivisane da se bore do poslednjeg atoma snage za nacionalne boje. Nije to tim sastavljen od zvezda. Redži Miler je prva perjanica zato što je najstariji i najpoznatiji košarkaš. Zadužen je i za kontakt sa publikom jer je član lokalnih Pejsersa. Top igrači NBA lige ostali su kod kuće bez želje da se angažuju na reprezentativnom nivou. Super starovi Šakil, Tim Dankan (San Antonio), Kobi Brajant (Lejkers) nisu hteli da se liše odmora. Hiroviti milioneri odlučili su da se ne izlažu nepotrebnom riziku iako svi plaćaju astronomska osiguranja.
       Najbogatiji trener američkog sporta sa godišnjom platom od sedam miliona dolara Džordž Karl (Milvoki) jednostavno mora da stigne do najvišeg stepena podijuma.
       Oslanja se na ubitačne šutere Pola Pirsa (Boston), Majkla Finlija (Dalas), vrsne plejmejkere Andrea Milera (L. A. Klipers) najbolji asistent minulog šampionata, Berona Dejvisa (Nju Orleans), Džeja Vilijamsa (Čikago) - drugog pika sa ovogodišnjeg drafta, krilnog igrača Šona Meriona (Feniks) i divove u reketu Bera Valasa (Detroit) - prvi NBA skakač i bloker, defanzivac broj jedan, Antonija Dejvisa (Toronto), Rejfa Lafrenca (Dalas), Džermejna O'Nila (Indijana), Eltona Brenda (Klipers).
       Pomenutim asovima selektor je obećao sličnu minutažu kako bi svi dobili priliku da se istaknu. Ogromna odgovornost biće jedna od njihovih najvećih prepreka na putu ka tronu. Za njih nema pozitivnih ishoda osim najsjajnijih odličja koja svetlucaju.
      
       Zagonetni Argentinci
       Među ostalim kandidatima za medalje, izdvajaju se, pored plavih, kvalitetni Argentinci, brzi i neugodni Španci iako igraju bez klasičnog centra, disciplinovani Rusi, uporni Nemci i fanatično borbeni Turci.
       Posebna pažnja usmerena je na Gaučose. U fokusu je novi član Spursa iz Teksasa Emanuel Đinobili.
       Kina, najmnogoljudnija zemlja sveta došla je u SAD sa nadom u zapažen rezultat. Prvi pik sa ovogodišnjeg drafta, kolos od 226 santimetara visine, Jao Ming nova je zvezda svetske košarke. Kinezi mogu da pomrse konce nekom od favorizovanih reprezentacija kao i selekcije Brazila, Portorika, Kanade čak i Novog Zelanda. Bez šansi su Angola, Alžir sa "crnog kontinenta", Liban i Venecuela.
       Svetla pozornice "kraljice igara" trepere u Indijanapolisu. "Konsiko Fildhaus" i "RCA dom" su pripremljeni za prijem košarkaških hodočasnika iz celog sveta. Očekuje se intoniranje himne za pobedu moćne sile ili novo poglavlje za priču o pobedi Davida nad Golijatom.
      
       ALEKSANDAR BOBIĆ
      
      

Indijanapolis, 2002.
       Datum održavanja: 29. avgust - 8. septembar
       Dvorane:Konsiko Fildhaus (17 515) i RCA dom (35 669)
       Kvalifikacione grupe:A: Angola, Kanada, Španija, Jugoslavija; B: Brazil, Liban, Portoriko, Turska; C: Alžir, Kina, Nemačka, SAD; D: Argentina, Novi Zeland, Rusija, Venecuela.
       Takmičenje: Eliminacije od 29-31. avgusta. Druga runda sa po tri najbolja tima iz kvalifikacionih grupa od 2. do 4. septembra. Četvrtfinale 5, polufinale 7, finale 8. septembra.


      
      
Svetski prvaci

1950. godina Buenos Ajres: Argentina: Argentina, SAD, Čile
       1954. Rio de Žaneiro, Brazil: SAD, Brazil, Filipini
       1959. Santjago, Čile: Brazil, SAD, Čile
       1963. Rio, Brazil: Brazil, Jugoslavija, SSSR
       1967. Montevideo, Urugvaj: SSSR, Jugoslavija, Brazil
       1970. Ljubljana, Jugoslavija: Jugoslavija, Brazil, SSSR
       1974. San Huan, Portoriko: SSSR, Jugoslavija, SAD
       1978. Manila, Filipini: Jugoslavija, SSSR, Brazil
       1982. Kali, Kolumbija: SSSR, SAD, Jugoslavija
       1986. Madrid, Španija: SAD, SSSR, Jugoslavija
       1990. Buenos Ajres, Argentina: Jugoslavija, SSSR, SAD
       1994. Toronto, Kanada: SAD, Rusija, Hrvatska
       1998. Atina, Grčka: Jugoslavija, Rusija, SAD
      


      
      

Jugoslavija
       ime i prezime (klub) pozicija godine visina težina poeni skokovi asisten.
      
       Dejan Bodiroga (Barselona)      krilo      29      204      101      17,7      5,1      3,0
       Marko Jarić (LA Klipers)      bek      24      198      89      15,0      5,0      2,7
       Miloš Vujanić (Partizan)      bek      22      190      85      14,7      2,7      2,7
       Aleksandar Smiljanić (-)      bek      26      196      91      8,5      2,1      1,1
       Predrag Stojaković (Sakramento)      krilo      25      203      99      21,2      5,3      2,5
       Vladimir Radmanović (Sijetl)      krilo      22      208      102      6,7      3,8      1,3
       Milan Gurović (Skiper)      krilo      26      205      98      14,0      3,9      0,8
       Žarko Čabarkapa (Budućnost)      krilo      21      210      96      9,5      4,1      0,8
       Vlade Divac (Sakramento)      centar      34      213      123      11,1      8,4      3,7
       Dejan Tomašević (Pamesa)      centar      29      208      110      11,4      6,0      2,0
       Predrag Drobnjak (Sijetl)      centar      27      210      108      6,8      3,4      0,6
       Dejan Koturović (-)      centar      30      212      111      14,5      7,4      0,9
       Igor Rakočević (Budućnost)      bek      24      191      86      19,3      2,5      2,7
       Selektor: Svetislav Pešić
      
       "Drim tim V"
       Elton Brend (Klipers)      k/c      23      203      124      18,2      11,6      2,4
       Antonio Dejvis (Toronto)      k/c      34      206      107      14,5      9,6      2,0
       Beron Dejvis (Nju Orleans)      bek      23      189      99      18,1      4,3      8,5
       Majkl Finli (Dalas)      b/k      29      201      99      20,6      5,2      3,3
       Rejf Lafrenc (Dalas)      k/c      26      211      111      14,9      7,4      1,2
       Šon Merion (Feniks)      krilo      24      201      102      19,1      9,9      2,0
       Andre Miler (Klipers)      bek      26      186      89      16,5      4,7      10,0
       Redži Miler (Indijana)      b/k      37      201      95      16,5      2,8      3,2
       Džermejn O'Nil (Indijana)      k/c      24      211      108      19,0      10,5      1,6
       Pol Pirs (Boston)      b/k      25      198      101      26,1      6,9      3,2
       Ben Valas (Detroit)      k/c      28      206      109      7,6      13,0      1,4
       Džej Vilijams (Čikago)      bek      21      186      89      21,3      3,5      5,3
      
      
       Trener: Džordž Karl (Milvoki)
       Rezerva: 17 Nik Kolison (Univerzitet Kanzas) k      206      119
       Džej Vilijamsovi podaci sa Univerziteta Djun


      
      
Internacionalci u NBA

Jugoslavija: Vlade Divac (Sakramento), centar 216, 118; Marko Jarić (Klipers), bek, 200,93;
       Predrag Stojaković (Sakramento), krilo 206, 106, Vladimir Radmanović (Sijetl), krilo 208, 108,
       Predrag Drobnjak (Sijetl), 211, 122,
       Argentina: Emanuel Đinobili (San Antonio), bek 1,98, 98, Luis Skola (San Antonio), krilo 206, 105
       Brazil: Nene Hilario (Denver), krilni centar 211, 120 neće igrati zbog povrede
       Kanada: Stiv Neš (Dalas), bek 189, 86 neće pomoći nacionalnoj selekciji
       Kina: Mengke Bater (Denver), centar 211, 123,
       Jao Ming (Hjuston) centar 226, 129,
       Ži-Ži Vang (Dalas) krilni centar 213, 103 - odustao
       Nemačka: Dirk Novicki (Dalas), krilni centar 215, 117
       Novi Zeland: Šon Marks (Majami), krilni centar 208, 118
       Portoriko: Karlos Aroho (otpušten u Denveru), bek 186, 83 neizvesno učešće
       Rusija: Andrej Kirilenko (Juta), krilo 206, 102
       Španija: Pau Gasol (Memfis), krilni centar 215, 105, Huan Karlos Navaro (Vašington), bek 189, 83
       Turska: Hidajet Turkoglu (Sakramento), krilo 203, 104, Mehmet Okur (Detroit), krilni centar 211, 108
       Venecuela: Oskar Tores (Hjuston), krilo 198, 100


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu