NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Afirmacija atipične države

Filip Vujanović, predsednik crnogorske vlade u ostavci

      U razgovoru za NIN Filip Vujanović, predsednik Vlade Crne Gore u ostavci, kaže da su "u koncipiranju teksta dve vlade pošle od Beogradskog sporazuma i dogovora republičkih ministara finansija Božidara Đelića i Miroslava Ivaniševića o ekonomskom delu povelje, preporuka Venecijanske komisije i onoga što su usaglasili članovi Ustavne komisije". Vujanović smatra da je "ustavna povelja veran izraz Beogradskog sporazuma i da će ona omogućiti dobru komunikaciju Srbije i Crne Gore, kao i komunikaciju sa međunarodnom zajednicom".
      
       Povelja je naišla na oštre osude DSS-a, SNP-a i DAN-a. Verujete li vi u tu povelju i njen uspeh?
       - Naravno. Ustavnu povelju koju su usaglasile dve vlade doživljavam kao tekst koji bi trebalo da bude jedini sadržaj rasprave u Ustavnoj komisiji. Ovo je prvi državno usaglašeni papir između dve vlade, posle utvrđivanja i usaglašenja ekonomskog sporazuma s akcionim planom harmonizacije.
      
       Nije li to pomalo ultimativno s obzirom na to da postoji još nekoliko spremnih varijanti povelje.
       - Vidite, predložena ustavna povelja dve vlade daje pravno-politički sadržaj koji olakšava funkcionisanje dva ekonomska sistema i omogućava njihovu bržu harmonizaciju sa ekonomskim sistemom Evropske unije i ostvarenje dogovorenog akcionog plana unutrašnje harmonizacije. U svemu i dosledno poštuje normativni, administrativni, budžetsko-imovinski suverenitet država-članica, osiguravajući ono što je interes obe države-članice da se harmonizacija trgovinske i carinske politike vrši dinamikom koja je utvrđena i akcionim planom dve vlade.
       Ovaj predlog ustavne povelje u svemu i dosledno afirmiše atipičnu državnu zajednicu dve države članice omogućavajući im, po modelu Beogradskog sporazuma, funkcionisanje uz jasno utvrđene odnose.
      
       Teško je pretpostaviti da ta povelja, i ukoliko se prihvati, neće doživeti suštinske izmene?
       - Mi smo saopštili svoja očekivanja da se u najkraćem roku razmotri i prema skupštinama propusti ova ustavna povelja, bez suštinskih izmena. Ako se bude suštinski menjala, krenuće se od početka, a utrošeno je ogromno vreme i ogroman napor članova Ustavne komisije. Ukoliko se ne usvoji, ostaje mogućnost vladama Crne Gore i Srbije da idu prema svojim parlamentima, naravno i mogućnost saveznoj vladi da ide prema parlamentu savezne države onda kada se usvoje istovetni tekstovi ustavne povelje u parlamentima Srbije i Crne Gore. U svakom slučaju, ukoliko se bude iz krajnje partijskih razloga odbijao ovaj sadržaj, onda Ustavna komisija postaje vinovnik odlaganja ustavne povelje i svih procesa za koje je usvajanje ustavne povelje uslov. Ukoliko ustavna povelja ne bude usvojena u septembru odlaže se proces pridruženja Savetu Evrope, kao i izrada studije izvodljivosti za procese stabilizacije i asocijacije, što bi za nas imalo jako negativne posledice.
      
       Čini se da nije uopšte nemoguće da crnogorski parlament prihvati povelju. Slavko Perović je već najavio da će Liberalni savez podržati predlog dve vlade.
       - Verujem da će crnogorska skupština prihvatiti povelju. Jer, ovaj dokument je dosledno sprovođenje Beogradskog sporazuma. U crnogorskom parlamentu Beogradski sporazum je prihvaćen od DPS-a, Koalicije za Jugoslaviju, a dve stranke koje su imale rezervu prema njemu, iskazale su spremnost u Briselu kod gospodina Solane da se, poštujući legalizam, konstruktivno odnose pri prihvatanju ustavne povelje. Dakle, i SDP i Liberalni savez su uzeli učešća u radu Ustavne komisije, prihvatili obavezu implementacije Beogradskog sporazuma, a budući da je ovo dosledno pravno uobličavanje Beogradskog sporazuma, verujem da će i oni glasati za ovaj sadržaj ustavne povelje.
      
       L. M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu