NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Internet ili piraterija

Bogoljub Pješčić

      Grupa Internet-provajdera obznanila je da im je onemogućeno da se bave svojim poslom, budući da im je Telekom Srbija isključio telefonske linije uprkos rešenju Ministarstva za telekomunikacije. Prema rečima Bogoljuba Pješčića direktora "Apsolut okeja" Telekom je u februaru "delimično isključio njihove telefonske linije tako da su mogli samo da primaju telefonske pozive, potom je sa nekim provajderima protivzakonito raskinuo ugovor o zakupu telefonskih linija, da bi im na kraju potpuno isključio telefonske linije".
       - Obratili smo se Ministarstvu za telekomunikacije koje je donelo rešenje u našu korist po kome se Telekomu naređuje da "odmah" prestane da nam onemogućava da radimo, na šta se uprava oglušuje. Izbacili su iz zgrade izvršnog sudiju koji je došao da proveri da li su nas priključili. Tvrdimo da je Telekom prisluškivao privatne razgovore naših korisnika, jer inače ne bi mogao da zna da mi, kako to oni kažu, "ugrožavamo monopol koji oni imaju na telefonski saobraćaj".
       U Telekomu smatraju da su isključivanjem telefonskih linija sprečili pirateriju. Prema rečima Draška Petrovića, direktora Telekoma, "odluka o tome hoće li se neki ugovor produžiti ili ne u isključivoj je nadležnosti Telekoma, kako bi to bilo i u slučaju svakog drugog preduzeća u zemljama s tržišnom privredom".
       - Rešenje inspektora Ministarstva saobraćaja potpuno zanemaruje činjenicu da su ugovori Telekoma Srbija a. d. sa svih osam provajdera istekli i da nije niti može biti u njegovoj nadležnosti da nalaže njihovo obnavljanje.
       Telekom Srbija a. d. nije obnovio ugovore sa ovim provajderima zato što su oni, zaobilazeći našu međunarodnu centralu, pružali međunarodne telefonske usluge i dobro ih naplaćivali, mada za tu vrstu posla nisu imali dozvolu, niti je ta vrsta posla bila predviđena njihovim ugovorima sa Telekomom. Na taj način oni su počinili krivično delo krađe, oštećujući kako Telekom, tako i državu Srbiju. Telekom Srbija a. d., koji jedini ima ekskluzivnu plaćenu licencu za obavljanje međunarodnog telefonskog saobraćaja putem fiksne mreže, oštećen je tako, samo za poslednjih nekoliko meseci, za preko deset miliona evra.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu