NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ne poznaje Nikolu Pašića

("Pismo nas je zateklo", NIN br. 2694)

      Mirko Marjanović do pre neki dan predsednik SPS-a, u odsustvu Slobodana Miloševića, izjavio je novinaru NIN-a da je zaslužio da ga ovaj nedeljnik konačno intervjuiše jer je bio duže predsednik vlade od Nikole Pašića.
       Očigledno je da g. Marjanović slabo poznaje biografiju Nikole Pašića. Istina je da je Pašić bio predsednik vlade 11 puta. Da je kojim slučajem čitao dela Slobodana Jovanovića ili video dokumentarni film o Nikoli Pašiću (scenarista istoričar Vasa Kazimirović, reditelj Miomir Stamenković) saznao bi da je šef ondašnjih radikala rekorder u dužini obavljanja dužnosti predsednika vlade Srbije. A nemerljivo duže Pašić je bio na čelu Radikalne stranke od Mirka Marjanovića, koji je predsednik SPS-a bio oko godinu dana.
       Na kraju, nije bitno ko je koliko dugo bio na sličnoj funkciji već šta je kao premijer postigao i dostigao: Nikola Pašić se našao među premijerima - pobednicima u Prvom svetskom ratu a za vreme predsednikovanja g. Marjanovića padale su nam bombe na glavu, a posle toga NATO je okupirao Kosovo i Metohiju. A to je samo jedan primer (od brojnih) za podsećanje koji upozorava da bi bilo i iluzorno i neskromno porediti se sa Nikolom Pašićem.
      
       PETAR STOJANOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu